Cercetatorii contrazic iudaismul: nu Moise a scris primele 5 carti din Biblie

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 08:13
16273 citiri
Cercetatorii contrazic iudaismul: nu Moise a scris primele 5 carti din Biblie
Foto: aftau

O echipa de oameni de stiinta de la universitati israeliene a conceput un algortim pe calculator, care identifica stilul de scriere a textelor din Biblie. Conform rezultatului cercetarilor, Tora, ce contine primele cinci carti ale Vechiului Testament, este scrisa de mai multi autori si nu este creatia lui Moise, asa cum sustine traditia iudaica si crestina.

In traditiile iudaice si crestine, Moise este considerat autorul Torei, care cuprinde primele cinci carti ale Bibliei. Oamenii de stiinta au gasit dovezi, care atesta faptul ca mai multi autori au compus textul Torei, potrivit AFTAU.

Alte carti din Biblia ebraica si din Noul Testament sunt, de asemenea, considerate creatia mai multor autori. Delimitarea acestor surse multiple a insemnat o munca laborioasa pentru cercetatori. Acestia au dezvoltat un algoritm, care ar putea ajuta la descoperirea diferitelor surse, care au contribuit la scrierea primelor carti din Biblie.

Profesorul Nachum Dershowitz de la Universitatea Blavatnik din Tel Aviv, in colaborare cu fiul sau Idan Dershowitz de la Universitatea ebraica, cu profesorul Moshe Koppel si cu doctorandul Navot Akiva de la Universitatea Bar-Ilan sustin ca algoritmul realizat pe calculator recunoaste anumite indicii lingvistice pentru a imparti textul biblic in parti ale unor autori, care au conceput scrierea initiala.

Profesorul Dershowitz si colegii sai s-au concentrat pe stilul scrierii si nu pe subiectul sau genul acesteia. Potrivit cercetatorilor, software-ul cauta si compara detalii pe care savantii le-ar detecta cu dificultate, cum ar fi de exemplu frecventa folosirii cuvantului "functie" si cuvintele sinonime.

Astfel de detalii au putina importanta pentru textul in sine, dar fiecare autor sau sursa are de multe ori stilul sau propriu. Acest lucru ar putea fi inofensiv pentru preferinta autorului de a utiliza cuvantul "a spus" comparativ cu "a vorbit".

Pentru a testa metoda lor, cercetatorii au amestecat pasajele din cele doua carti ebraice ale lui Ieremia si ale lui Ezechiel si au solicitat calculatorului sa le separe. Prin cautarea unor sinonime si a unor cuvinte comune, computerul a separat cele doua carti, cu o precizie de 99%.

Deoarece algoritmul nu este inca destul de avansat pentru a oferi cercetatorilor numarul precis al autorilor cartilor din Biblie, profesorul Dershowitz spune ca acesta poate ajuta la identificarea tranzitiei intre texte, care au surse diferite.

Parte a unui nou domeniu numit "umanitatea digitala", software-ul precum cel folosit de profesorul Dershowitz este in curs de dezvoltare, pentru a oferi o mai buna intelegere a surselor istorice, mai mult decat pana acum.

Cercetarile au fost prezentate la a 49-a Conferinta a Asociatiei pentru Lingvistica de la Portland, Statele Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cercetare texte biblice tora, #cine a scris tora, #moise primele cinci carti biblie, #primele cinci carti vechiul testament, #tora traditia iudaica crestina moise , #religie