Ziare.com

Cercetatorii contrazic iudaismul: nu Moise a scris primele 5 carti din Biblie

de George Titus Albulescu
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 08:13

   

Cercetatorii contrazic iudaismul: nu Moise a scris primele 5 carti din Biblie
O echipa de oameni de stiinta de la universitati israeliene a conceput un algortim pe calculator, care identifica stilul de scriere a textelor din Biblie. Conform rezultatului cercetarilor, Tora, ce contine primele cinci carti ale Vechiului Testament, este scrisa de mai multi autori si nu este creatia lui Moise, asa cum sustine traditia iudaica si crestina.

In traditiile iudaice si crestine, Moise este considerat autorul Torei, care cuprinde primele cinci carti ale Bibliei. Oamenii de stiinta au gasit dovezi, care atesta faptul ca mai multi autori au compus textul Torei, potrivit AFTAU.

Alte carti din Biblia ebraica si din Noul Testament sunt, de asemenea, considerate creatia mai multor autori. Delimitarea acestor surse multiple a insemnat o munca laborioasa pentru cercetatori. Acestia au dezvoltat un algoritm, care ar putea ajuta la descoperirea diferitelor surse, care au contribuit la scrierea primelor carti din Biblie.

Profesorul Nachum Dershowitz de la Universitatea Blavatnik din Tel Aviv, in colaborare cu fiul sau Idan Dershowitz de la Universitatea ebraica, cu profesorul Moshe Koppel si cu doctorandul Navot Akiva de la Universitatea Bar-Ilan sustin ca algoritmul realizat pe calculator recunoaste anumite indicii lingvistice pentru a imparti textul biblic in parti ale unor autori, care au conceput scrierea initiala.

Profesorul Dershowitz si colegii sai s-au concentrat pe stilul scrierii si nu pe subiectul sau genul acesteia. Potrivit cercetatorilor, software-ul cauta si compara detalii pe care savantii le-ar detecta cu dificultate, cum ar fi de exemplu frecventa folosirii cuvantului "functie" si cuvintele sinonime.

Astfel de detalii au putina importanta pentru textul in sine, dar fiecare autor sau sursa are de multe ori stilul sau propriu. Acest lucru ar putea fi inofensiv pentru preferinta autorului de a utiliza cuvantul "a spus" comparativ cu "a vorbit".

Pentru a testa metoda lor, cercetatorii au amestecat pasajele din cele doua carti ebraice ale lui Ieremia si ale lui Ezechiel si au solicitat calculatorului sa le separe. Prin cautarea unor sinonime si a unor cuvinte comune, computerul a separat cele doua carti, cu o precizie de 99%.

Deoarece algoritmul nu este inca destul de avansat pentru a oferi cercetatorilor numarul precis al autorilor cartilor din Biblie, profesorul Dershowitz spune ca acesta poate ajuta la identificarea tranzitiei intre texte, care au surse diferite.

Parte a unui nou domeniu numit "umanitatea digitala", software-ul precum cel folosit de profesorul Dershowitz este in curs de dezvoltare, pentru a oferi o mai buna intelegere a surselor istorice, mai mult decat pana acum.

Cercetarile au fost prezentate la a 49-a Conferinta a Asociatiei pentru Lingvistica de la Portland, Statele Unite.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12752 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu

Autorul Bibliei este unul singur, Duhul Sfant al lui Dumnezeu. De aceea credinta in Dumnezeu cel Viu si Adevarat, vine numai prin citirea Bibliei in prezenta celui care a generat-o, Duhul Sfant.
Singuri de capul lor oamenii sunt cel mult religiosi sau atei. Religiozitatea este fariseism, fatarnicie, superstitie si nu are nimic in comun cu credinta in Dumnezeu cel Viu si Adevarat.

 

 

tavalugul vine negresit peste cei ce n-au crezut adevarul

“Cei ce n-au crezut adevărul", ajung “să creadă o minciună" si-si “găsesc plăcere in nelegiuire" (2 Tesaloniceni 2:11-12), pentru că ei L-au exclus pe Dumnezeu din vietile lor.
Pe acestia ii va prinde “tăvălugul" …

 

 

Tupeu de ateu

Marion, as fi curioasa sa ne spui de unde stii tu ce se practica in Biserica? Caci despre "adevarul" tau despre ceea ce scrie in Biblie il cunoastem deja!

 

 

Indoiala omului fata de Sfanta Scriptura

In ultima vreme textele din Biblie incep sa fie contestate tot mai mult,in urma tot mai multor descoperiri ale stiintei si a unor asa zisi "cercetatori" sau "arheologi" care isi publica rezultatul muncii lor care este de senzatie pentru mass media.Daca acum,la urma inca ne indoim de cuvantul lui Dumnezeu,nu ma mira de ceea ce se intampla in lume.Mare atentie,Biblia nu este o joaca ,asa cum o considera stiinta,ateii si profanatorii.Acest articol nu este decat inca o frunza uscata prin padure,care va fi calcata in picioare la fel ca celelalte de catre cei ce se plimba prin natura.

 

 

pe de alta parte, nu este specificat daca programul a fost aplicat

pe originalul torei sau pe o traducere. daca cercetarea a fost facuta pe o traducere, atunci se poate afirma ca au fost mai multi traducatori si nu se poate vorbi prea mult despre autor. Psalmii lui David au si alti autori, cunoscuti sau necunoscuti, dar i-au fost atribuiti cu titlul generic de "ai lui David". La urma urmei pentru mine, ca si crestin, nu are atat de multa importanta autorul scrierilor cat conteaza mesajul transmis de acestea.

 

 

unde sta binele vazut de tine, tr2006?

In Antihrist.

Orice "gangaveala" de program, care ar putea dupa mintea voastra ateista, sa aduca o fisura in Cuvantul lui Dumnezeu, este repede ridicata la rangul de mare stiinta.

 

 

Stăpanii cui?

Vorbesti ca un sclav social ori ...sclav din luptă
pentru privilegii?
Preotii puteau fi doar stăpani "spirituali"...

 

 

Asta se "ghicise" de orice om cu glagorie!

Mai interesant de descoperit,ce este cu mana aia cerească
care i-a ajutat să treacă prin desert!

 

 

Nuante si interpretari,sau intre scris si oralitate

Observam multe rezerve in aceasta cercetare,venind chiar si de la cei care au initiat studiul;"deoarece algoritmul nu este inca destul de avansat pentru a oferi cercetatorilor numarul precis al autorilor cartilor din Biblie" sau;"parte a unui nou domeniu numit "umanitatea digitala", software-ul precum cel folosit de profesorul Dershowitz este in curs de dezvoltare" lucruri explicabile deoarece este foarte complexa relatia intre cuvantul rostit si cel scris.Sa ne aducem aminte ca sute sau chiar mii de ani,cartile sfinte ale indienilor-Vedele-era interzisa scrierea sau traducerea lor,deoarece transmiterea lor era exclusiv pe cale orala,dar si atunci transmise cu extrem de multe precautii,in care si cea mai mica intonatie,sau schimbarea unui singur, cuvant anula intelesul intregii opere.Astfel ca numai anumiti oameni inzestrati,initiati,transmiteau din generatie in generatie pe cale orala Vedele.In aceasta disputa intre scris si oralitate,in lucrarile de specialitate este citat Platon care in Phaidros,descrie momentul cand Theut (patronul scribilor) i se adresează lui Thamus regele Egiptului) cu urmatorele raspunsuri:"Caci scrisul va aduce cu sine uitarea in sufletul celor care il vor deprinde,caci oamenii,punandu-si credinta in scris,nu-si mai aduc aminte DIN LAUNTRU,si prin puterea lor,ci din AFARA,cu ajutorul unor intipariri straine.Leacul gasit nu este pentru memorie ci doar pentru ADUCERE AMINTE.Acest moment marchează respingerea scrisului in favoarea oralitătii, indică preferinta către elanul VIULUI grai, in locul semnelor cu referintă nu in minte, ci in piatră, in materie .

 

 

Era de asteptat

Despre Noul Testament se stie sigur ca este opera mai multori zeci de evanghelisti din care Episcopul Irineu din Galia (sec II-III) a selectat patru , ceilalti devenind apocrifi.
Faptul ca si Vechiul Testament este o opera colectiva nu este de mirare.
De mirare ar fi ca softul sa nu fie aplicat si la Coran. Se va dovedi rapid ca autorul a fost puternic influientat nu numai de Vechiul Testament ( recunoscut de Mehmet ca valabil si pt adeptii sai) ci si de scrierile unor teologi crestini "schismatici" din Alexandria si Asia Mica.

 

 

putina istorie, nu strica nimanui

Nu stiu cum se face dar toate razboaiele au fost si sunt religioase

 

 

Corect,

...Si omeneste!
Cine a avut interesul să se creadă in INTREG nu a gandit,nu a vrut,ori nu a avut cu ce!
Si totusi,Religia a stăvilit multe din impulsurile omului-animal perfectionat pe ici pe colea!
Ce va fi cand se va crede doar in instincte ...

 

 

Cine si unde a spus ca Moise a scris sau nu a scris "biblia"?

Lui Moise ii sunt atribuite doar cele cinci carti din deschiderea Vechiului Testament, cunoscute si sub numele de Pentateuc sau Biblia Ebraica. Daca el a scris sau nu ceva e greu de spus pentru ca textele actuale sunt evident modificate si sunt datate la secolul 6-4. Moise ar fi trait in jurul secolului XIII inaintea erei noastre.

 

 

Aveti dreptate

Dar in mitologia din jurul faptului ca diverse scrieri sfinte au fost revelate unor intemeietori si reprezinta fdivinitatea in fond si in forma apare o fisura. Despre Mehmet se stie ca era analfabet . Avand in vedere locurile de munca si ale celor doi savanti sunt convins ca au lucrat pe manuscrisele cele mai autentice si evident nu pe traduceri. Asta in afara de cazul in care Freud are dreptate si Moise era un nobil egiptean din apropierea faraonului Akhnaton si a scris prima data in limba materna fiind tradus ulterior.

 

 

Biblia e o compilatie de texte modificate

Ceea ce e stiinta adevarata si adevar in Biblie nu este niciodata mentionat in biserici, iar ceea ce se practica in biserici vine in contraditictie cu ce scrie in Biblie si mai ales cu invataturile lui Isus, care au fost complet denaturate de biserica. Daca biserica nu ar fi falsificat mesajul lui Isus, azi nu am avea nici biserica si nici religia de doi bani a crestinismului.

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor