Ziare.com

Cercetatorii contrazic iudaismul: nu Moise a scris primele 5 carti din Biblie

de George Titus Albulescu
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 08:13

   

Cercetatorii contrazic iudaismul: nu Moise a scris primele 5 carti din Biblie
O echipa de oameni de stiinta de la universitati israeliene a conceput un algortim pe calculator, care identifica stilul de scriere a textelor din Biblie. Conform rezultatului cercetarilor, Tora, ce contine primele cinci carti ale Vechiului Testament, este scrisa de mai multi autori si nu este creatia lui Moise, asa cum sustine traditia iudaica si crestina.

In traditiile iudaice si crestine, Moise este considerat autorul Torei, care cuprinde primele cinci carti ale Bibliei. Oamenii de stiinta au gasit dovezi, care atesta faptul ca mai multi autori au compus textul Torei, potrivit AFTAU.

Alte carti din Biblia ebraica si din Noul Testament sunt, de asemenea, considerate creatia mai multor autori. Delimitarea acestor surse multiple a insemnat o munca laborioasa pentru cercetatori. Acestia au dezvoltat un algoritm, care ar putea ajuta la descoperirea diferitelor surse, care au contribuit la scrierea primelor carti din Biblie.

Profesorul Nachum Dershowitz de la Universitatea Blavatnik din Tel Aviv, in colaborare cu fiul sau Idan Dershowitz de la Universitatea ebraica, cu profesorul Moshe Koppel si cu doctorandul Navot Akiva de la Universitatea Bar-Ilan sustin ca algoritmul realizat pe calculator recunoaste anumite indicii lingvistice pentru a imparti textul biblic in parti ale unor autori, care au conceput scrierea initiala.

Profesorul Dershowitz si colegii sai s-au concentrat pe stilul scrierii si nu pe subiectul sau genul acesteia. Potrivit cercetatorilor, software-ul cauta si compara detalii pe care savantii le-ar detecta cu dificultate, cum ar fi de exemplu frecventa folosirii cuvantului "functie" si cuvintele sinonime.

Astfel de detalii au putina importanta pentru textul in sine, dar fiecare autor sau sursa are de multe ori stilul sau propriu. Acest lucru ar putea fi inofensiv pentru preferinta autorului de a utiliza cuvantul "a spus" comparativ cu "a vorbit".

Pentru a testa metoda lor, cercetatorii au amestecat pasajele din cele doua carti ebraice ale lui Ieremia si ale lui Ezechiel si au solicitat calculatorului sa le separe. Prin cautarea unor sinonime si a unor cuvinte comune, computerul a separat cele doua carti, cu o precizie de 99%.

Deoarece algoritmul nu este inca destul de avansat pentru a oferi cercetatorilor numarul precis al autorilor cartilor din Biblie, profesorul Dershowitz spune ca acesta poate ajuta la identificarea tranzitiei intre texte, care au surse diferite.

Parte a unui nou domeniu numit "umanitatea digitala", software-ul precum cel folosit de profesorul Dershowitz este in curs de dezvoltare, pentru a oferi o mai buna intelegere a surselor istorice, mai mult decat pana acum.

Cercetarile au fost prezentate la a 49-a Conferinta a Asociatiei pentru Lingvistica de la Portland, Statele Unite.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12752 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Indoiala omului fata de Sfanta Scriptura

In ultima vreme textele din Biblie incep sa fie contestate tot mai mult,in urma tot mai multor descoperiri ale stiintei si a unor asa zisi "cercetatori" sau "arheologi" care isi publica rezultatul muncii lor care este de senzatie pentru mass media.Daca acum,la urma inca ne indoim de cuvantul lui Dumnezeu,nu ma mira de ceea ce se intampla in lume.Mare atentie,Biblia nu este o joaca ,asa cum o considera stiinta,ateii si profanatorii.Acest articol nu este decat inca o frunza uscata prin padure,care va fi calcata in picioare la fel ca celelalte de catre cei ce se plimba prin natura.

 

 

Era de asteptat

Despre Noul Testament se stie sigur ca este opera mai multori zeci de evanghelisti din care Episcopul Irineu din Galia (sec II-III) a selectat patru , ceilalti devenind apocrifi.
Faptul ca si Vechiul Testament este o opera colectiva nu este de mirare.
De mirare ar fi ca softul sa nu fie aplicat si la Coran. Se va dovedi rapid ca autorul a fost puternic influientat nu numai de Vechiul Testament ( recunoscut de Mehmet ca valabil si pt adeptii sai) ci si de scrierile unor teologi crestini "schismatici" din Alexandria si Asia Mica.

 

 

daca vreti sa stiti cine a scris biblia

va spun eu, e simplu: stapanii.

 

 

pe de alta parte, nu este specificat daca programul a fost aplicat

pe originalul torei sau pe o traducere. daca cercetarea a fost facuta pe o traducere, atunci se poate afirma ca au fost mai multi traducatori si nu se poate vorbi prea mult despre autor. Psalmii lui David au si alti autori, cunoscuti sau necunoscuti, dar i-au fost atribuiti cu titlul generic de "ai lui David". La urma urmei pentru mine, ca si crestin, nu are atat de multa importanta autorul scrierilor cat conteaza mesajul transmis de acestea.

 

 

Aveti dreptate

Dar in mitologia din jurul faptului ca diverse scrieri sfinte au fost revelate unor intemeietori si reprezinta fdivinitatea in fond si in forma apare o fisura. Despre Mehmet se stie ca era analfabet . Avand in vedere locurile de munca si ale celor doi savanti sunt convins ca au lucrat pe manuscrisele cele mai autentice si evident nu pe traduceri. Asta in afara de cazul in care Freud are dreptate si Moise era un nobil egiptean din apropierea faraonului Akhnaton si a scris prima data in limba materna fiind tradus ulterior.

 

 

Nuante si interpretari,sau intre scris si oralitate

Observam multe rezerve in aceasta cercetare,venind chiar si de la cei care au initiat studiul;"deoarece algoritmul nu este inca destul de avansat pentru a oferi cercetatorilor numarul precis al autorilor cartilor din Biblie" sau;"parte a unui nou domeniu numit "umanitatea digitala", software-ul precum cel folosit de profesorul Dershowitz este in curs de dezvoltare" lucruri explicabile deoarece este foarte complexa relatia intre cuvantul rostit si cel scris.Sa ne aducem aminte ca sute sau chiar mii de ani,cartile sfinte ale indienilor-Vedele-era interzisa scrierea sau traducerea lor,deoarece transmiterea lor era exclusiv pe cale orala,dar si atunci transmise cu extrem de multe precautii,in care si cea mai mica intonatie,sau schimbarea unui singur, cuvant anula intelesul intregii opere.Astfel ca numai anumiti oameni inzestrati,initiati,transmiteau din generatie in generatie pe cale orala Vedele.In aceasta disputa intre scris si oralitate,in lucrarile de specialitate este citat Platon care in Phaidros,descrie momentul cand Theut (patronul scribilor) i se adresează lui Thamus regele Egiptului) cu urmatorele raspunsuri:"Caci scrisul va aduce cu sine uitarea in sufletul celor care il vor deprinde,caci oamenii,punandu-si credinta in scris,nu-si mai aduc aminte DIN LAUNTRU,si prin puterea lor,ci din AFARA,cu ajutorul unor intipariri straine.Leacul gasit nu este pentru memorie ci doar pentru ADUCERE AMINTE.Acest moment marchează respingerea scrisului in favoarea oralitătii, indică preferinta către elanul VIULUI grai, in locul semnelor cu referintă nu in minte, ci in piatră, in materie .

 

 

Mo exista o Tora in original.

Se stie de zeci de ani de zile ca Pentateucul, cele cinci carti presupuse a fi a lui Moise a fost scris la multe secole dupa disparitia fara urme a lui Moise de un grup de scribi, undeva prin secolul 4 inaintea erei noastre. Importanta anuntului de mai sus e ca e facut de un grup de cercetatori israelieni, ceea ce da mai multa greutate adevarului ca nici una din cartile Bibliei sau ale Torei nu a fost scrisa de dumnezeul imaginar al religiilor noastre.

In ce priveste Coranul, in aceasta carte autorii ei denunta faptul ca Pentateucul a fost modificat de scribii evrei, iar pe de alta afirma, si pe buna dreptate ca Isus nici nu a murit pe cruce, nici nu era dumnezeu si nici nu s-a inaltat la cer. De aici si animozitatea dintre Crestini si Evrei pe de o parte si Musulmani pe de alta parte. In realitate, crestinii au mai multe lucruri in comun teologic decat au cu evreii. Alianta dintre Crestinism si Iudaism impotriva Islamului e evident una politica, iar oamenii mor pe capete ca sa apere trunurile si afacerile mai marilor bisericii si ai templului.

Pe de alta parte, s-au gasit multiple modificari facute si in Coran, si nimeni nu poate garanta ca ceea ce avem azi in cartea musulmanilor este exact textul recitarilor facute de Mohammad. Mai mult decat atat, Coranul include o poveste modificata a lui Adam si Eva, ceea ce dovedeste ca nu tot ce e in Coran vine de la Mohammad. De asemenea, ca religie Islamul este, intr-adevar, o versiune a crestinismului arianic. Ei il recunosc pe Isus ca profet dar nu ca dumnezeu, si recunosc nasterea imaculata. Nici Isus si nici Mohammad au dorit sa creeze o religie. Invataturile lor au fost insa acaparate cu japca de indivizi cu ambitii politice si asa am ajuns sa avem aceste religii care, alaturi de iudaism sunt un adevarat cancer al societatii umane.

 

 

Biblia e o compilatie de texte modificate

Ceea ce e stiinta adevarata si adevar in Biblie nu este niciodata mentionat in biserici, iar ceea ce se practica in biserici vine in contraditictie cu ce scrie in Biblie si mai ales cu invataturile lui Isus, care au fost complet denaturate de biserica. Daca biserica nu ar fi falsificat mesajul lui Isus, azi nu am avea nici biserica si nici religia de doi bani a crestinismului.

 

 

Corect,

...Si omeneste!
Cine a avut interesul să se creadă in INTREG nu a gandit,nu a vrut,ori nu a avut cu ce!
Si totusi,Religia a stăvilit multe din impulsurile omului-animal perfectionat pe ici pe colea!
Ce va fi cand se va crede doar in instincte ...

 

 

Se stie de mult ca inexistentul Moise nu a scris biblia

si e bine ca, din cind in cind, cineva reconfirma ca traditia e mincinoasa :)

 

 

unde sta binele vazut de tine, tr2006?

In Antihrist.

Orice "gangaveala" de program, care ar putea dupa mintea voastra ateista, sa aduca o fisura in Cuvantul lui Dumnezeu, este repede ridicata la rangul de mare stiinta.

 

 

Talibanismulm crestin pus la zid de cercetatori.

Cum o vor scoate la capat acum ?
Corecturi la Biblie nu sunt admise.

 

 

Cine si unde a spus ca Moise a scris sau nu a scris "biblia"?

Lui Moise ii sunt atribuite doar cele cinci carti din deschiderea Vechiului Testament, cunoscute si sub numele de Pentateuc sau Biblia Ebraica. Daca el a scris sau nu ceva e greu de spus pentru ca textele actuale sunt evident modificate si sunt datate la secolul 6-4. Moise ar fi trait in jurul secolului XIII inaintea erei noastre.

 

 

Asta se "ghicise" de orice om cu glagorie!

Mai interesant de descoperit,ce este cu mana aia cerească
care i-a ajutat să treacă prin desert!

 

 

Tupeu de ateu

Marion, as fi curioasa sa ne spui de unde stii tu ce se practica in Biserica? Caci despre "adevarul" tau despre ceea ce scrie in Biblie il cunoastem deja!

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor