Inaltarea Sfintei Cruci - datini si obiceiuri stravechi

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 16:34
6780 citiri
Inaltarea Sfintei Cruci - datini si obiceiuri stravechi
Foto: Arhiva

Praznuita in ziua de 14 septembrie, sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci preacinsteste descoperirea, pe Muntele Golgota, de catre imparateasa Elena, a crucii pe care a fost rastignit Iisus si este cea mai veche sarbatoare inchinata lemnului sfant. Ea se primeste cu post, pentru ca ne aduce aminte de patimile Mantuitorului.

Aceasta zi marcheaza amintirea a doua evenimente solemne:

Aflarea Crucii si inaltarea ei in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, pe 14 septembrie in anul 335 si aducerea Sfintei Cruci de la persi in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a asezat-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant din Ierusalim.

In acelasi timp, Ziua Crucii aminteste de un moment semnificativ din viata Sfintilor Imparati Constantin si Elena: in ajunul luptei cu Maxentiu, un dusman al crestinilor (307-312), imparatul Constantin a avut o viziune: in plina zi, pe cer a aparut o cruce formata din stele, cu inscriptia "Prin acest semn vei invinge"!

Imparatul a invins si dupa izbanda, mama imparatului Constantin, sfanta imparateasa Elena a dat porunca sa se afle Sfanta Cruce la Ierusalim, aproape de Golgota. Acolo au fost gasite trei cruci identice, cea pe care a fost rastignit Iisus si doua ale talharilor rastigniti in aceeasi zi cu El.

Patriarhul Ierusalimului Macarie, vazand mahnirea imparatesei, a dezlegat enigma printr-o minune: De curand acolo murise o tanara de vita nobila, iar el a apropiat fiecare cruce de fata moarta. Tanara a inviat, cand Macarie a asezat langa ea Sfanta Cruce.

Vestea s-a raspandit ca fulgerul si biserica a devenit neancapatoare pentru credinciosii care soseau sa vada crucea. In strigatele de bucurie ale multimii, Patriarhul a inaltat-o ca sa o vada tot poporul, deasupra amvonului in Biserica Invierii din Ierusalim in anul 335 d. H. si de atunci in fiecare an la 14 septembrie se cinsteste aceasta zi.

Datini si obiceiuri stravechi

Ziua Crucii, asa cum se numeste sarbatoarea in popor, este cinstita prin post si praznice. Se posteste pentru sanatatea familiei, pentru spor si pentru bunastare Incepe culesul viilor. Se mai pastreaza obiceiul ca preotul parohiei sa sfinteasca via si butoaiele cu vin, pentru ca si in anul viitor sa fie recolta bogata.

Ultimii struguri din vie nu trebuie culesi, ci lasati pasarilor cerului, ei sunt numiti "Strugurii lui Dumnezeu". In podgorii se fac focuri si se sarbatoreste rodul noii recolte.

Credinciosii sfintesc la biserica ulcele noi pline cu miere si lapte; de toarta lor ei leaga cate un fir de ata rosie, iar fiecare cana este acoperita cu un colac. Toate aceste ofrande se dau de pomana saracilor.

Tot acum se bat nucii si de aduna ramurile de alun din paduri pentru ca ele primesc puteri miraculoase in aceasta zi sfanta, fiind de ajutor fantanarilor care cauta apa si izvoare suberane.

In aceasta zi nu se mananca usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al caror miez se aseamana cu crucea.

Se spune in popor ca frunzele si florile de busuioc, menta, maghiranul si cimbrul sunt plante magice si se sfintesc la biserica de Ziua Crucii, iar in timpul slujbei se pastreaza langa cruce. Florile de busuioc sfintit acum sunt bune de leac si alina durerile de cap sau de dinti. Busuiocul se pune si in vasele cu apa pentru pasari, pentru a le feri de epidemii.

De Ziua Crucii se pregateste "un leac" pentru pomii care nu mai rodesc. De ramurile lor se atarna cruci facute din busuioc sfintit la biserica si tulpini de castraveti sau pepeni care sa "recheme" rodul.

Daca cocorii se pregatesc de plecare de Ziua Crucii, este un semn de vreme rece dar daca tuna in aceasta zi, va fi o toamna lunga.

Aceasta zi sfanta marcheaza a doua oara, dupa Sfanta Maria Mica, hotarul dintre vara si toamna.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Inaltarea Sfintei Cruci, #14 septembrie, #datini si traditii populare , #religie
Comentarii
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1
intotdeauna miau placut
Poza tr2006
tr2006
rank 5
imparateasa a gasit crucea la 300 de ani dupe ce o pierdusera