Ziare.com

Inaltarea Sfintei Cruci - istorie si traditii

Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 10:00

   

Inaltarea Sfintei Cruci - istorie si traditii
Intreaga crestinatate sarbatoreste, in 14 septembrie, ziua Inaltarii Sfintei Cruci. De fapt, se celebreaza trei evenimente istorice de o mare importanta pentru ceeace, dupa Invierea Domnului, a ramas cel mai puternic simbol crestin: crucea.

312 - Revelatia Crucii

Intr-o perioada tulbure din istoria Imperiului Roman, puterea era impartita intre Est si Vest, intre Roma si Bizant. Constantin, proclamat imparat al Bizantului de catre armata, purta un razboi sangeros cu imparatul Maxentiu, reprezentant al Romei. Cele doua armate s-au intalnit fata in fata, dupa mai multe campanii purtate la Torino si Verona, pe malul raului Milvius, langa Roma.

Inaintea bataliei decisive de langa Milvius, Constantin era infricosat de multimea armatei lui Maxentiu. In timpul serii, i s-a aratat pe cer o formatiune de nori in forma de cruce si, spune legenda, de jur-imprejur era scris, cu litere din stele, in hoc signo vinces - sub acest semn vei invinge.

Constantin a pus sa se coasa un steag cu semnul crucii si, sub faldurile lui, Maxentiu a fost zdrobit, iar Constantin a fost proclamat Imperator si Caesar, ajungand conducatorul suprem al Imperiului Roman, dar avandu-si sediul pe malul Bosforului.

326 - Aflarea Crucii

Chiar daca, pana atunci, Constantin nu fusese chiar un prigonitor al crestinilor - ba dimpotriva, se dovedise un conducator intelept si permisiv cu adeptii noii religii - dupa victoria de la Milvius, la indemnul imparatesei-mama Elena, proaspatul imparat s-a botezat, a imbratisat crestinismul si i-a sprijinit pe credinciosi, cu legi noi si cu suport material.

Urmare a convingerilor religioase anterioare si a revelatiei fiului sau de la Milvius, imparateasa decide sa se duca la Ierusalim, pe urmele Mantuitorului. Se spune ca ar fi descoperit, pe Golgota, cele trei cruci pe care ar fi fost executati Isus si cei doi raufacatori. Dar nu numai crucile, ci si piroanele de fier in care a fost batut Isus.

Identificare Sfintei Cruci a fost dificila pana cand o vaduva decedata a fost atinsa de una dintre cruci si a inviat. Imparateasa a sarutat crucea, iar patriarhul Ierusalimului Macarie a inaltat crucea deasupra amvonului. Multimea prezenta a strigat "Doamne, miluieste!" Era ziua de 14 septembrie a anului 326.

335 - Biserica Sfantului Mormant

La propunerea imparatesei-mama Elena, Constantin ordona zidirea unei biserici pe muntele Golgotei, exact in locul crucificarii lui Isus. Asezamantul de cult va purta numele de Biserica Sfantului Mormant, Martirion sau Martyrium, iar mult mai tarziu - Ad Crucem, in amintirea Sfintei Cruci. Bisrica a fost consacrata la 13 septembrie anul 335. In altar a fost depus cea mai mare parte din lemnul Sfintei Cruci.

629 - redobandirea relicvei

In anul 615, regele persan Cosroe Parviz cucereste Ierusalimul si il jefuieste de comorile sale cele mai mari. Intre ele - razboi psihologic - este ridicata si relicva Sfintei cruci. A fost nevoie de 15 ani de razboi pentru ca Imparatul Heraclie al Bizantului sa recupereze Crucea prin lupta si sa o depuna din nou la Sfantul Mormant.

In anul 629, racla a fost dusa la Constantinopol si apoi intoarsa la Ierusalim. Data de celebrare a acestui lung periplu a fost stabilita la 14 septembrie. Bucati din cruce au ramas la Constantinopol sau au fost duse la Roma.

1187 - Pierderea aschiilor

In Evul Mediu timpuriu, o parte din Sfanta Cruce a fost sparta in tandari mici. Tara Sfanta era sub dominatia temutilor Cavaleri ai Sfitei Cruci, cruciatii care vor deveni Templierii de mai tarziu, si care au ridicat mai multe cetati crestine in Orientul Apropiat, in Regatul Ierusalimului.

Ierusalimul era la treilea oras sfant al mahomedanilor. Cucerit de catre cruciati (iarasi simbolul Crucii), islamistii trebuia sa redobandeasca orasul prin jihad, razboi sfant. Episcopul de Betleem a luat tandarile cu el in razboiul purtat impotriva arabilor. Armata regelui Guy de Lusignan a pierdut nu numai lupta de la Hattinn in 1187, ci si aproape 20.000 de oameni; de fapt, au supravietuit doar doi oameni. Odata cu victoria lui Saladin, au disparut si ramasitele crucii din Biserica Sfantului Mormant.

Cum se face semnul Crucii

La crestinii ortodocsi, crucea se face de sus in jos - pe linia mediana a trupului, incepand din mijlocul fruntii si pana sub ombilic si de la stanga la dreapta, de pe o articulatie humerala pe alta.

In mijlocul fruntii se spune "in numele Tatalui", la ombilic se zice "si al Fiului", la stanga se zice "si al Sfantului Duh", iar in dreapta se spune "Amin".

Crucea apare peste tot in lume, in toata simbolistica religioasa, intr-o varietate de forme apropiate aparute inca din epoca de piatra, si care inglobeaza cam aceleasi semnificatii:
- frunte = trezirea spirituala, uniunea cu Divinitatea
- ombilic = legatura cu Pamantul-mama, forta vitala
- umarul stang = iubirea
- umarul stang = vointa, puterea.

Unirea degetelor

Semnul Crucii se face cu degetele gros, aratator si mijolociu de la mana dreapta adunate in manunchi, iar celelalte doua adunate in palma. Gestul este aproape universal si este prezent in cateva religii importante: crestinism, hinduism, budism. Exista o varietate finita de asemenea gesturi. Spre exemplu, Isus este reprezentat - iar preotii dau binecuvantarea - cu alte degete unite: inelar si gros.

Dincolo de clasificarile specifice fiecarei religii, postura degetelor unite si a celor din palma poate fi denumita pe scurt si generic drept o "mudra". Fiecare deget reprezinta o "putere". Pentru fiecare deget trebuie sa ai stiinta a ceeace reprezinta si poate face, deci trebuie sa ai o initiere in "puterea" reunita a acelor degete.

Obiceiuri populare

Ziua Inaltarii Sfintei Cruci se mai numeste Carstovul (Krestovu deni, Ziua Crucii in slavona) Viilor, pentru ca obstile rurale dau liber la culegerea viilor. Exista traditia ca ultimul butuc din vie sa fie lasat necules, ca ofranda pentru pasarile cerului. Tot acum se bat nucii.

14 septembrie este ziua in care vara se duce. Daca ploua cu tunete, inseamna ca toamna va fi lunga si calda. Daca pasarile calatoare mari se inalta pe bolta, inseamna ca vremea se raceste.

Busuiocul, care incepe sa paleasca dar mai este inca puternic aromat, este utilizat intr-o multime de ritualuri de sfintire, belsug si insanatosire, apoi se pune la uscat pentru ritualurile religioase si pentru mancare.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7985 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

consider ca aceasta tema trebuia abordata mai profund...

Ce vrea sa explice autorul in articol este mai mult istorie. Abordarea temei" Sf. Cruci" trebuie cautata in istoria religiilor, deoarece a incepe sa vorbeste despre "semnificatia crucii" de prin anul 300 nu arata concret realitatea. Se pare ca autorul nu s-a documentat suficent sau sursa de informare a fost stangace. Eu as intreba pe cei competitivi sa raspunda un lucru interesant. Crestinismul dupa cate stim are doua mari laturi: catolica si ortodoxa. Daca originea este comuna de ce ortodocsii fac semnul crucii de la dreapta la stanga iar catolicii de la stanga la dreapta.?! Semnificatiile inteleg ca sunt aceleasi!. Cat despre traditii si obiceiuri in aceasta zi acestea nu au relevanta deoarece nu au nici o legatura cu religia ci mai curand cu procesul ciclic al naturii.

 

 

Nu ai dreptate...

Atat credinta ortodoxa cat si dogmele de credinta s-au definitivat in urma sinoadelor ecumenice,iar textele Sfintei Scripturi au fost fost defintivate de catre Sfintii Apostoli si ucenicii lor imediat dupa Inaltarea Domnului.Atat Evangheliile cat si Vechiul Testament au fost transmise prin viu grai la inceput de catre apostoli,dupa care au fost scrise de catre ucenici si traduse celorlalte popoare tocmai pentru a se arata ca Dumnezeu este Cel adevarat,Ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu si ca nu exista mantuire fara Dumnezeu.Referitor la anul 364,cand spui ca a fost definitivata Biblia,as vrea sa stii ca in acea perioada crestinismul era puternic lovit de catre eretici si atei,iar Scriptura era deja si talcuita de catre Sfintii Parinti,cum ar fi Sf.Ioan Gura de Aur,Sf.Vasile cel Mare,Sf.Chiril al Alexandriei.etc.Nu puteau fi Sinoade Ecumenice si incercari de dezbinare a crestinismului fara o Sfanta Scriptura care sa aiba texte inca netraduse si neterminate.Nu uita,ca tocmai aceste incercari personale de interpretare si intelegeri gresite ale textelor Sfintei Scripturi au dus la aparitia sectelor.Atentie la cuvinte si cand faci afirmatii cauta sa ai o baza.O duminica placuta sa ai si numai bine.

 

 

Semnul crucii la ortodocsi?

Semnul crucii la ortodocsi se face de sus in jos si de la dreapta la stanga, nu de la stanga la dreapta. Incercati si veti vedea, daca altfel nu se poate. Ca autorul nu stie asta, inteleg, dar chiar nu citeste nimeni textele inainte de publicare?

 

 

pentru crestin

Daca discutia despre cum se scrie corect in romaneste numele Mantuitorului este destul de complexa, raspunsul la intrebarea daca Isus inseamna “magar" e foarte simplu. Astazi, cand cineva imi spune “Isus cu un I inseamna magar", ii raspund cu o intrebare: “In ce limba? In romaneste? In greaca? In ebraica? In vietnameza?" Raspunsul e mereu acelasi: “Nu stiu in ce limba, dar mi-a spus mie CINEVA ca asa e…"
De fapt, in limba ebraica pe care Isus a vorbit-o, sunt 4 cuvinte folosite de autorii biblici pentru a se referi la un “magar": hamor, ayir, athon, si arod (se poate adauga si pere, care se refera la un magar salbatic). Dupa cum se poate observa, nici unul din acesti termeni nu are o legatura cu cuvantul “Isus".
De asemenea, in limba greaca veche (Koine) in care au fost scrise cartile Noului Testament, exista 4 cuvinte care au fost traduse in limba romana cu “magar": hupozugion, onarion, onos, si polos (ultimul termen se refera mai degraba la varsta unui animal decat la soiul lui).
Nu stiu cine a inventat aceasta idee (ca “Isus cu un I inseamna magar"), dar putem afirma cu siguranta ca ea este neadevarata (si probabil intentionat rauvoitoare), iar cei care o propaga in continuare dau dovada de ignoranta.

 

 

Tot e un oarecare progres

Articolul nu contine blasfemii.
Doar erori cum ar fi cea cu stanga/dreapta si scrierea Numelui Domnului Iisus Hristos cu "Isus".

 

 

@Timp

Nu doresc sa polemizam,specific ca nu am studii teologice,eu doar ti-am povestit ceace am citit de la oameni care au studiat istoria aparitiei Bibliei.Stii si tu ca existau mai multe evanghelii,numite gnostice de Biserica,atunci in 364 s-a selectat ceace era considerate evanghelii demne de crezare si scrise sub inspiratia Duhului Sfant.

 

 

Poti sa ne ajuti?

"adica sa cititi Biblia si sa aflati adevarul si sa cereti de la Domnul sa vi se releveze"

Care varianta ca sectantii au cateva zeci, care mai decare mai adevarata?
Cat priveste interpretarea personala, ce te faci daca ai zile rele si zile bune. Adica uneori te doare o masea, esti constipat, alte ori esti vesel ca ai primit ajutoare din America de la "frati", etc. Poti citi acelasi verset si ca om slab, depinde de starea "sufleteasca" din ziua respectiva, il poti interpreta diferit. Dar daca doi 'frati" interpreteaza diferit, cum te descurci duhovniceste?
Cum zicea Par. Cleopa, Dumnezeu sa-l ierte, cand venea un sectant la el pt. discutii:
- Fa-ti Sf. Cruce, spune Crezul.

 

 

Crestin numele Domnului Isus se scrie cu un singur I

nu e nici-o blasfemie iar daca tu vrei sa-i scri numele cu 2 de I asta-i treaba ta nu faci un pacat ca asa crezi tu ca-i bine ,eu il scriu cu un singur I ca asa stiu ca-i bine dar nu aceasta ii important ci a fi sincer fata de El si sa-L iubesti cu toata inima ta dindu-I respectul si slava ce i se cuvine in fiecare zi.Magar8888....in ebraica inseamna asin nu isus ,cine a spus aceasta a facut o mare greseala in traducere .

 

 

@ Lazar

poti sa ne spui noua celor cu Scriptura de ce voi sunteti crestini si daca nu aveti Scriptura?

Isus Chistos este Domn si Dumnezeu!

asa zice Scriptura.

 

 

Dar pana in anul 364 cand a fost definitivata biblia in forma

actuala,crestinii dupa ce se luau?.Dar dupa aparitia Bibliei ,veacuri de-a randul,toti crestinii au ajuns in iad ca nu se "nascusera" inca puzderia de pastori neoprotestanti ca sa le-o talmaceasca?Sunteti voi mai crestini decat mucenicii din primele veacuri de crestinism?.

 

 

@Timp

La Laodiceea in anul 364,se adauga pe langa cartile cuprinse in canonul iudaic ,Biserica a pus la un loc inca 27 de carti care au fost incluse in canonul crestin.Canoanele 39 si 60 de la Sinoul din anul 364,enumerau cartile biblice recomandate spre citire,spre invatare si spre implinire.De aici Biblia va fi asa cum o cunoastem noi astazi.

 

 

Intrebari...

Daca Isus ar fi trait imediat dupa 1789 se inalta sfinta ghilotina acum la cer? Dar dupa 1924? Sfintul scaun electric? Iar acum sfinta injectie letala...?

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor