Sarbatoare la Biserica Momarlanilor de la poalele muntilor Parang - Foto-reportaj

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 17:09
3722 citiri
Sarbatoare la Biserica Momarlanilor de la poalele muntilor Parang - Foto-reportaj
Foto:Ziare.com/Marius Mitrache

Sute de localnici au urcat joi de la primele ore ale diminetii la biserica de la poalele Muntilor Parang, din satul Maleia, pentru a o cinsti pe Sfanta Fecioara Maria si pentru a-i cere ajutorul.

Oamenii s-au obisnuit deja ca in ziua de Sfanta Maria sa vina aici ca sa se roage.

Bisericuta de pe Maleia s-a dovedit a fi neincapatoare si in acest an pentru toti cei care au dorit sa asiste la o slujba deosebita cu ocazia uneia dintre cele mai mari sarbatori crestine, Nasterea Sfintei Fecioare Maria.

Slujba religioasa a fost oficiata de mai multi preoti, iar la final toti cei prezenti au luat parte la o agapa frateasca (masa) unde s-au servit mancaruri traditionale.

Sarbatoare la biserica ce poarta hramul Sfintei Fecioare Maria

Sarbatoarea Sfintei Fecioare Maria este pentru momarlani una dintre cele mai importante sarbatori religioase, acesta fiind si motivul pentru care la cinstirea cuvioasei au luat parte cateva sute de credinciosi.

Momarlanii sunt cunoscuti pentru credinta lor, iar sarbatorile sunt tinute cu sfintenie in aceste comunitati.

Pentru a fi prezenti la slujba ce are loc la biserica ce are hramul Sfintei Fecioare Maria unii dintre localnici au mers pe jos chiar si cativa kilometri.

Bisericuta momarlanilor are o frumusete aparte, unica, fiind ridicata exclusiv din fonduri private, iar aici orice preot care doreste sa binecuvanteze duminicile localnicilor este bine venit.

Credinciosii ce locuiesc la poalele Parangului in satul de munte ce a fost incropit cu cel putin 200 de ani in urma vin in 8 septembrie la hramul bisericii ce a fost construita in urma cu cativa ani.

Ei sunt chemati la rugaciune de sunetul clopotului care se aude de la zeci de kilometri, iar localnicii vin cu mic cu mare si cu credinta in Dumnezeu.

"De cand a fost sfintit acest locas dumnezeiesc vin de sarbatoarea Sfintei Fecioare aici deoarece aceasta zi este una deosebita. Ne rugam la Fecioara Maria sa ne apere si sa ne ajute. Este o binecuvantare pentru noi ca in aceasta zi sa venim aici, la biserica noastra", afirma o credincioasa.

"Este biserica noastra, iar domnul Serafinceanu(nr: ctitorul locasului sfant) a reanviat traditia la noi in sat. Dupa slujba domnul Serafinceanu ofera o masa tuturor celor prezenti in amintirea mamei sale. Slujba este una aparte, parca mai frumoasa decat in oras deoarece aici oamenii sunt simpli si modesti", afirma un alt credincios.

"La noi pe Maleia de sarbatori nu exista familie care sa nu vina la biserica, iar astazi cand este hramul bisericii si sarbatoarea cuvioasei Maria cu atat mai mult", mai spune un localnic.

Agapa frateasca

La sfarsitul slujbei credinciosii au fost invitati la o petrecere campeneasca, denumita de localnici "agapa frateasca".

La cativa metri de intrarea in biserica momarlanii au intins mesele, iar toti cei care au dorit au putut sa guste din mancarurile traditionale, varza, fasole, peste si pasat - specific doar acestei zone.

Organizatorii spun ca de la an la an numarul celor care vin la aceasta agapa frateasca a crescut, ajungand anul acesta la aproximativ 800 de persoane.

"Am pregatit anul acesta mancare in 24 de caldari pentru aproximativ 800 de persoane. De la an la an cantitatile de produse au fost tot mai mari. Acum am folosit 270 de kilograme de carne, 250 kilograme de varza si tot asa si restul produselor. De Sfanta Maria, aici, pe Maleia are loc cel mai mare parastas din zona, nu exista altul mai mare in toata Valea Jiului", declara Aron Marc, bucatarul sef.

El este ajutat de alti maestri in pregatirea bucatelor traditionale, care fiecare in parte stie ce are de facut, insa cand se face o astfel de cantitate de mancare numai bucatarul sef pune cantitatile de condimente, ori alte produse in caldari.

"Noi incercam sa pastram traditia si sa multumim pe toata lumea. Este greu pentru ca facem mancare pentru cateva sute de persoane dar o facem din suflet si o facem cu placere. Noi suntem toti bucatari aici, dar unul trebuie sa conduca pentru ca va dati seama ce ar iesi daca fiecare ar pune sare sau alte mirodenii in caldarii", mai spune Aron.

Dupa cum este obiceiul in comunitatile de momarlani mancarea a fost preparata numai de barbati, insa dupa ce femeile au pregatit cu o seara inainte toate alimentele.

"La noi obiceiul este ca barbatii sa faca mancare la aceste agape. Asta nu inseamna insa ca femeile stau. Femeile pregatesc legumele, le toaca si fac curatenie", explica Aron.

Nimeni nu se atinge insa de mancare pana ce preotul satului nu o sfinteste.

"Este prima mare sarbatoare ce marcheaza inceputul anului bisericesc. Daca ai credinta poti orice, iar praznicul acesta cu produsele pe care le facem de 2.000 de ani nu reprezinta altceva decat pastrarea unor traditii nealterate. Trebuie sa ne gandim la traditie si sa o repunem in valoare", declara preotul satului Dimitrie Jura.

In memoria bunicilor si a mamei

Biserica de la poalele muntilor Parang a fost ridicata exclusiv din fonduri private, prin Fundatia Crestina "Sfanta Maria Valea Jiului", de omul de afaceri Aurelian Serafinceanu, in memoria mamei sale, Maria.

Omul de afaceri a vrut astfel sa cinsteasca memoria mamei sale cu atat mai mult cu cat vechea biserica de lemn, construita in anul 1792, nu mai putea face fata numarului mare al credinciosilor.

Dupa ce in anul 2004 s-a retras din viata publica din cauza unor probleme de sanatate, Aurelian Serafinceanu a considerat ca oamenii de aici, de pe Maleia, au nevoie de o biserica, dar si pentru a comemora intr-un fel amintirea mamei sale ce a purtat numele Maria.

"Am vrut sa cinstesc memoria mamei mele, ce m-a crescut cu greu in acest sat si sa le multumesc celor despre care mama imi spunea ca au primit-o asa cum nici nu se astepta, chiar daca venea din Bucovina. Bunicii s-au refugiat din Cernauti, lasand acolo totul, iar comunitatea de pe Maleia i-a primit foarte bine si chiar le-a dat si o bucata de pamant", a afirmat Aurelian Serafinceanu.

Ridicarea locasului sfant a costat undeva la 9 miliarde de lei vechi, la nivelul anului 2004, iar fondurile au fost private.

Ineditul acestui loc de rugaciune il constituie faptul ca aici slujeste orice preot care doreste sa le binecuvanteze duminicile momarlanilor veniti cu sute de ani in urma la poalele muntilor Parang sa-si pastoreasca turmele de oi.

Centru cultural intr-o scoala abandonata

Momarlanii din comunitatile din Valea Jiului sunt printre putinii care mai pastreaza obiceiurile si traditiile mostenite de sute de ani de la bunicii si strabnicii lor.

Pentru ca acestea sa nu se piarda, ba mai mult sa fie puse in valoare omul de afaceri Aurelian Serafinceanu, prin Fundatia Crestina "Sfanta Maria Valea Jiului", a decis sa ofere comunitatii de momarlani de pe Maleia si un loc unde acestea sa poata fi dezvaluite tuturor celor interesati.

Astfel o veche scoala ce nu mai functiona de ani buni este acum amenajata si transformata intr-un centru de promovare a obiceiurilor si traditiilor momarlanilor, investitie care de asemenea se realizeaza exclusiv din fonduri private.

Ajutor pentru nevoiasi

In urma cu opt ani la Petrosani a fost infiintata, de omul de afaceri Aurelian Serafinceanu, Fundatia Crestina Sfanta Maria, prin care si-a propus sa ajute oamenii din zona, sa ofere sprijin material persoanelor defavorizate, sa sprijine unitatile de invatamant dar si sa ajute la dezvoltarea turismului ca alternativa la activitatile monoindustriale.

Fundatia crestina a acordat de-a lungul anilor ajutoare pentru sute de copii din centrele de plasament, batranii institutionalizati in camine si multi oameni din intreg judetul Hunedoara dar si din Cernauti.

De altfel, pentru ajutorul acordat comunitatii crestin-ortodoxe si romanilor din Cernauti, Mitropolitul Bucovinei, Onufrie, i-a acordat lui Aurelian Serafinceanu "o foaie de onoare" - echivalentul unei inalte distinctii bisericesti, care pana acum nu s-a acordat vreunui roman.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#biserica momarlani Parang, #traditii sfanta marie mica , #religie