Cum va fi mega-moscheea din Bucuresti: Musulmanii au gasit un model

Sambata, 02 Aprilie 2016, ora 12:59
4942 citiri
Cum va fi mega-moscheea din Bucuresti: Musulmanii au gasit un model
Foto: Facebook/Festivalul Turcesc

Moscheea Regala Carol I din Constanta (foto), ridicata in urma cu mai mult de o suta de ani, ar putea fi, prin dimensiuni si armonia volumetrica, un posibil model arhitectural pentru moscheea care va fi construita la Bucuresti.

Potrivit unui comunicat al Muftiatului Cultului Musulman din Romania, proiectul construirii moscheii din Bucuresti se afla in faza preliminara a obtinerii certificatului de urbanism.

"Muftiatul Cultului Musulman din Romania are obligatia ca, pe terenul pus la dispozitia Secretariatului de Stat pentru Culte prin H.G. nr. 372/2015 de catre Guvern si dat in folosinta gratuita pe o perioada de 49 de ani, in conformitate cu prevederile protocolului de punere in posesie asupra terenului, sa construiasca un lacas de cult in conformitate cu Planul Urbanistic Zonal ce va fi aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti", se arata in documentul citat.

Astfel, in baza celor convenite prin protocolul semnat intre Secretariatul de Stat pentru Culte si Muftiatul Cultului Musulman din Romania, pe terenul respectiv va fi ridicata o moschee cu o capacitate de aproximativ o mie de persoane, avand ca anexe un loc de ablutiune (spalare ritualica a credinciosilor musulmani inaintea slujbei), o casa parohiala, o biblioteca si un centru de asistenta sociala.

Proiectul acestor cladiri va fi avizat de Secretariatul de Stat pentru Culte.

Conform sursei citate, documentatiile de urbanism si de arhitectura, ce vor trebui sa respecte legislatia din Romania, vor fi supuse avizarii si aprobarii autoritatilor publice de catre firme romanesti autorizate in aceste doua domenii.

Personalul clerical care va sluji la viitoarea moschee din Bucuresti va fi numit de catre Muftiatul Cultului Musulman din Romania si isi va desfasura activitatea religioasa cu avizul Secretariatului de Stat pentru Culte.

"Prin urmare moscheea va fi ridicata pentru Cultul Musulman din Romania, printr-un proiect elaborat, avizat si aprobat in Romania, pe un teren ce apartine statului roman, ce se afla si se va afla in administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, autoritate de specialitate ce-si mentine, in numele statului roman, dreptul de aviz atat asupra constructiei, cat si asupra celor care vor sluji in ea", se mai arata in comunicatul Muftiatului.

Documentul precizeaza ca Moscheea Regala Carol I din Constanta, ridicata in 1913, poate fi un posibil model arhitectural pentru viitorul lacas de cult de la Bucuresti.

"In Municipiul Constanta, finalizata in 1913, se afla Moscheea Regala Carol I. Constructie monument istoric, aceasta moschee poate fi, in opinia Muftiatului Cultului Musulman din Romania, prin dimensiuni si armonia volumetrica, un posibil model arhitectural pentru noul lacas de cult ce urmeaza sa fie proiectat in Bucuresti.

Comunitatea noastra a ramas, la 100 de ani de la gestul regelui Carol I de a construi o moschee Cultului Musulman din Romania, motivata de aceeasi loialitate si devotament fata de tara ce a fost apreciata de cel care ne-a daruit prima mare moschee moderna", se mentioneaca in comunicat.

In Romania se afla aproximativ 70.000 de musulmani, majoritatea dintre ei locuind in judete precum Constanta, Tulcea, Galati sau Braila.

"Cea mai mare parte din cei aproximativ 70.000 de musulmani din Romania sunt de rit sunnit, majoritatea dintre ei locuind in municipiul Bucuresti, judetele Constanta, Tulcea, Ilfov, Braila, Calarasi, Galati cat si in celelalte judete ale tarii.

Religia islamica si practicarea Islamului pe teritoriul actual al Romaniei are o traditie de peste noua secole, 0,3% din populatia tarii declarandu-se de aceasta confesiune, conform ultimului recensamant, iar Muftiatul Cultului Musulman din Romania are in administrare 75 de lacasuri de cult islamice", se mai arata in comunicat.

Cel mai vechi lacas de cult musulman din Romania se afla in Mangalia, fiind vorba despre moscheea monumentala Esmahan Sultan, construita in 1525.

Istoria viitoarei mega-moschei: Cine a batut palma cu turcii si de ce noi nu vom avea biserica la Istanbul

Erdogan si Iohannis confirma: moscheea din Bucuresti, in faza de autorizatii la Primarie

In 23 martie, presedintele Turciei, Recep Erdogan, declara, intr-o conferinta comuna cu presedintele Klaus Iohannis, ca proiectul moscheii care urmeaza sa fie construita in Bucuresti se afla in faza de obtinerii autorizatiilor, seful statului roman anuntand ca aceasta chestiune e de "competenta" Primariei.

#model moschee Bucuresti Constanta, #moschee regala Constanta model Bucuresti , #religie