Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

De ce are nevoie Bucurestiul de o moschee uriasa? "Trebuie sa ne finanteze Romania!"

Vineri, 17 Iulie 2015, ora 08:47
8449 citiri
De ce are nevoie Bucurestiul de o moschee uriasa? "Trebuie sa ne finanteze Romania!"
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderul religios al musulmanilor din tara noastra, muftiul Iusuf Murat, a explicat joi seara de ce este necesara construirea unei moschei imense la Bucuresti. In plus, liderul religios asteapta bani de la statul roman pentru ridicarea edificiului, daca nu se accepta oferta financiara a Turciei in acest sens.

"Consider ca este necesara construirea acestui lacas de cult, pentru ca la ora actuala cel pe care il avem in Bucuresti nu este incapator. Avem 9.000 de musulmani in Bucuresti. Si noi avem o moschee care poate gazdui 150. Consideram ca este nevoie de o astfel de moschee intr-o capitala europeana in care se respecta drepturile omului", a declarat muftiul pentru Antena 3.

In schimb, liderul religios a dezmintit varianta lansata pe piata media de fostul presedinte Traian Basescu, cum ca langa moschee se va ridica si o universitate pentru 6.000 de studenti musulmani.

"Nu a fost niciodata in discutie un asemenea subiect. Vreau sa il rog pe domnul Basescu sa aduca un argument, unde a auzit dansul ca vrem sa construim o universitate, pe langa moschee. Nu avem pepiniera, nu avem cadre didactice care sa predea.

Suprafata acordata nu este suficient de mare pentru a putea gazdui 6.000 de studenti. Nu am avut niciodata in intentie asa ceva. (...) Acest proiect este de pe vremea presedintelui Ion Iliescu.

Am cautat un teren ca destinatie cimitir si un lacas de cult, asa cum se cuvine. De 24 de ani, din '90 pana anul trecut, nu am avut, comunitatea musulmana, turco-tatara din Romania, nu am avut la dispozitie un cimitir musulman. Nu am avut o dezbatere, nu am iesit in public sa manifestam, sa demonstram, sa ne cerem drepturile.

Pe cai diplomatice, ca oameni de buna credinta, am dat curs cererilor. Cand statul turc a dat la dispozitia romanilor un teren, abia la 12 ani, Primaria Capitalei ne pune in dispozitie, unei comunitati autohtone, un teren de 4.000 de metri patrati", a detaliat muftiul circumstantele intregii chestiuni legate de marea moschee aprobata recent de Guvernul Ponta.

Cat despre banii necesari construirii acestui urias lacas de cult, muftiul Murat asteapta fonduri de la statul roman.

"Daca romanii nu vor fi de acord ca banii sa vina din partea statului turc, este dreptul meu sa cer din partea statului roman sa mi se construiasca o moschee intr-o capitala europeana. Si noi contribuim la bugetul statului si ar trebui sa avem acest drept.

Am solicitat sa fim finantati din partea statului turc pentru a nu da nastere acestor discutii. De aceea, pentru a evita orice discutie si folosirea banului cetateanului roman, am rugat autoritatile sa ne ajute pentru edificarea acestei probleme. Turcia vrea sa ne ajute, dar exista o discutie legata de aceasta problema, de ce sa ajute statul turc.

Ok, renuntam la orice ajutor din partea Turciei, dar trebuie o moschee in Romania. Nu ne mai finanteaza Turcia, dar trebuie sa ne finanteze Romania. Singurul scop al meu a fost sa merg la Ankara si sa discut acest aspect", a conchis liderul religios.

In luna iunie, un teren de langa Romexpo, de peste 11 mii de metri patrati si in valoare de 4 milioane de euro, a fost cedat gratuit de Guvern, pe o perioada de 49 de ani, Muftiatului cultului musulmanilor pentru construirea unei moschei impresionante, cu o capacitate de 2.000 de persoane, despre care presa turca scrie ca va fi cea mai mare din Europa.

Departamentul turc al afacerilor religioase (DIB) are in plan constructia a peste 100 de moschei in intreaga lume, in 38 de locuri lucrarile fiind deja in curs. In afara de aceasta incercare a Turciei de a-si extinde influenta, decizia Guvernului Ponta este pusa in contextul international in care comunitatea europeana, si nu numai, se confrunta cu atacuri teroriste generate de extremisti musulmani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#moschee uriasa Bucuresti, #bani moschee Ponta , #religie