Doctrine vechi in haina noua - Documentar

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 19:06
2322 citiri
Doctrine vechi in haina noua - Documentar

Elitismul si tehnocratismul, doua doctrine cunoscute, erau blamate de comunisti si considerate a fi construite pe premise false. Explicatiile sunt prezentate in revista "Almanahul Satelor" din anul 1982.

Scopul scuza mijloacele

"Cine nu este cu noi, este impotriva noastra", celebra butada radicala a lui Lenin, pare sa fie singura lege cu adevarat valabila dupa care se ghidau comunistii. Acest lucru se observa in materialele de propaganda aparute in toate revistee vremii, indiferent de profilul acestora: literar, tehnic, de tineret etc.

"Almanahul Satelor" din anul 1982 prezinta un amplu material intitulat sugestiv "Doctrine vechi in haina noua", dedicat elitismului si tehnocratismului. Iata cum motiva autorul articolului necesitatea dezvoltarii acestui subiect: "In ultimul timp, datorita influentei exercitate de ideile socialismului asupra maselor, se constata, in diferite tari occidentale, o activizare a ideologiei burgheze.

Sunt scoase la lumina zilei vechile teorii infrante si compromise la timpul lor si, totodata, speculate unele greseli din practica statelor socialiste cu scopul de a denigra succesele acestora si de a dezorienta pe cei ce incearca sa schimbe cursul politicii in tarile capitaliste. (...) Ce se urmareste? De a se inlatura masele de la luarea deciziilor si chiar de la exercitarea controlului pe motiv ca nu dispun de cunostintele necesare si ar manifesta o puternica apatie politica".

Elitismul

Prima doctrina blamata de presa comunista a fost elitismul. Motivul era ca exprima interesele marii burghezii si ca incearca sa justifice inegalitatea dintre oameni, politica de apartheid si discriminarea rasiala. "... o serie de 'purtatori de cuvant' ai cercurilor imperialiste, ai companiilor transnationale, interesati in promovarea politicii de dominatie si asuprire, de forta si dictat, intreprind un atac frontal si brutal impotriva drepturilor suverane ale statelor mici.

Profesorul american Elmer Plischke, de exemplu, in lucrarea sa 'Microstatele in relatiile internationale', ingrijorat ca tendinta spre autodeterminare ar continua, propune ca SUA si alte mari puteri sa treaca la masuri pentru a limita independenta si suveranitatea 'microstatelor' si chiar ingradirea participarii lor la forurile mondiale. In felul acesta nu numai ca se promoveaza o politica de inegalitate si injustitie in raporturile internationale dintre state, dar se pune sub semnul intrebarii si principiul universalitatii organizatiilor mondiale, indeosebi ai O.N.U.". ("Doctrine vechi in haina noua", de Gheorghe Diaconu, pagina 43, "Almanahul satelor" 1982).

In fond, adauga autorul articolului, "elitismul, sub toate formele sale, pune sub semnul intrebarii drepturile omului - de ordin economic, social si politic - de a trai in pace si liniste".

Evident, concluzia este favorabila socialismului, ca fiind singura doctrina capabila sa garanteze exercitarea tuturor drepturilor, pentru ca a desfiintat proprietatea capitalista, a lichidat clasele dominante si a instaurat autoconducerea muncitorilor si a taranilor.

Tehnocratismul

A doua doctrina contestata de comunisti este tehnocratsimul. "Este o orientare tendentioasa pentru ca omul muncii a fost indepartat definitiv de la orice participare la decizii, motivandu-se ca si actul conducerii si-ar fi pierdut caracterul politic, devenind un act managerial autoritar. Astfel, a aparut si doctrina tehnocratica ce vorbeste despre decaderea sau chiar 'sfarsitul democratiei' ca un rezultat necesar al recolutiei stiintifico-tehnice, al patrunderii stiintei in procesul politic". (Idem)

Ce face, insa, tehnocratul, in opinia comunistilor? "... da o interpretare falsa, de pe pozitii reactionare raporturilor dintre stiinta si politica, dintre acestea si om. Nu numai ca ignora influenta reciproca dintre toti acesti factori, dar manifesta si un mare dispret fata de masele populare, socotindu-le incapabile de creatie, de a conduce, desi geniile si talentele din toate domeniile si-au avut intotdeauna radacini in popor; ignora, totodata, adevarul ca insesi masele largi populare sunt creatoare de valori si ca tot ele sunt acelea care transpun in viata rezultatele stiintei si tehnicii, participa la actul conducerii politice si isi aduc o contributie importanta, asa cum se dovedeste in tarile socialiste, la solutionarea celor mai complicate probleme ale societatii". (Articol citat, pag. 44)

Ca si in cazul precedent, concluzia este una singura: doctrina socialista este singura care respecta individul si uneste eforturile natiunii in scopul dezvoltarii social-economice a patriei.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#doctrine vechi, #doctrina Elitismul, #doctrina comunisti Elitism Tehnocratism , #religie