Enigma a Bibliei aproape de a fi dezlegata: Iisus a trait in India?

Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 21:37

   

Enigma a Bibliei aproape de a fi dezlegata: Iisus a trait in India?
In Biblie nu exista nicio relatare despre viata lui Iisus, intre 12 si 30 de ani. Un vechi manuscris budist spune ca Iisus, cunoscut sub numele Issa, si-a trait tineretea in India. In 1894, un ziarist rus a publicat, dupa o calatorie in Tibet, o carte intitulata "Viata necunoscuta a lui Iisus Christos".

"Biblia ni-l descrie pe Iisus la varsta de 12 ani, cand impreuna cu parintii sai, Iosif si Maria, a fost la Ierusalim, de praznicul Pastilor. Parintii il pierd pe Iisus, timp de trei zile, pentru a-l descoperi in Templu. Dupa acest episod, Iisus apare in Biblie la varsta de 30 de ani, cand a fost botezat de Ioan. Unde si-a petrecut viata, Iisus in aceasta perioada? Un raspuns ar fi ca Iisus, cunoscut sub numele Issa, a petrecut saptesprezece ani in India si Tibet", scrie Proaxis.

In anul 1894, Nicolas Notovici, doctor si jurnalist rus a publicat o carte intitulata "Viata necunoscuta a lui Iisus Christos". El a scris aceasta carte in urma unei calatorii in Afganistan, India si Tibet. Ajungand la manastirea Himis, in Ladak, in muntii Himalaya, lui i s-au aratat de catre Marele Lama doua volume vechi, legate in piele, in care se spunea despre viata lui Issa, cum era cunoscut in zona Iisus. Documentele aduse din India in Nepal si apoi in Tibet au fost scrise, in original, in limba pali, limba religioasa a budistilor. Copiile de la Himis fusesera traduse in tibetana. Interpretul lui Notovici i-a tradus textul.

Biografia lui Issa era alcatuita din 244 de versete, in 14 capitole. Cartea contine intamplari similare celor din Vechiul si Noul Testament, precum robia Egiptului, mantuirea poporului lui Israel de catre Moise, lepadarea de credinta a israelitilor.

Apoi se spune despre Issa, care la 14 ani a trecut prin Sing, o regiune din Pakistan si s-a stabilit printre arieni. El a plecat mai departe si s-a stabilit la Juggernaut, unde a fost primit cu bucurie de catre preotii brahmani. A locuit in mai multe orase din India, ca Rajagriha, Benares, unde a studiat Vedele.Parasind Juggernaut-ul s-a stabilit in tinutul Gautamides, locul de nastere al marelui Buddha Sakyamuni. Dupa ce si-a desavarsit cunostintele in limba pali, Issa a inceput sa studieze scrierile sacre ale Sutra-elor. Apoi a parasit Nepalul si muntii Himalaya, a coborat in valea Rajputanei si s-a indreptat catre apus, predicand diverselor popoare perfectiunea suprema a omului.

Cuvintele lui Issa s-au raspandit printre paganii tinuturilor pe care le-a traversat. Issa a parasit Himalaya si s-a intors in Palestina, la varsta de 29 de ani.

O marturie care confirma spusese lui Notovici, vine de la Sri Daya Mata, care publica in 1959, un interviu cu Sri Bharati Krishna din India. "In 1959, am discutat aceasta cu unul dintre cei mai mari lideri spirituali din India, Sanctitatea sa Sri Bharati Krihna Tirtha. I-am spus despre faptul ca Iisus Christos si-ar fi petrecut o parte din viata in India. El a spus: 'Acesta este adevarul. Am studiat vechile documente de la Templul Puri Jaggannath care confirma aceste fapte.. El a fost cunoscut ca Issa si o mare parte din timpul petrecut in India, a stat la Tempul din Jaggannath. Cand s-a intors in tinuturile de unde provenea, el si-a expus invatamintele, care sunt cunoscute astazi ca fiind crestine'".

Succesorul acestuia, din 2008, Swami Nischalananda Saraswati a confirmat acest fapt, intr-un documentar numit "Iisus in India."

Vor iesi la lumina aceste manuscrise vechi din India, pentru a ne convinge ca, intr-adevar Iisus si-a petrecut multi ani in India si in Tibet? O enigma a Bibliei, care se pare, ca in curand, va fi dezlegata.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 18833 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Comentariu inadecvat
ganditor
rank 2
cineva nu stie pe ce sa mai ia bani!
este o ipoteza total gresita k si cartile lui Coelho.
crestinii adevarati stiu ce au de facut si stiu unde afla adevarul(in cartile sfitilor parinti), nu cauta inventii picante despre subiecte sfinte, ale unor rataciti!
dac67
rank 5
Noi pseudo-istorii !
Nici o relatare istorica nu acrediteaza existenta lui Isus.Nici unul din scriitorii epocii sale;Pliniu cel batrin,Seneca,Flavius Joseph,etc nu vorbesc despre exisenta sa.NU exista documente scrise oficiale.
Restul sunt falsificari de texte si inventare de personaje si fapte pseudo-istorice,pt mentinerea crestinismului.
ganditor
rank 2
"ochi au si nu vad"!
ar fi bine sa te documentezi despre un subiect atat de important si apoi sa debitezi...
mai intai te intreb in ce an esti? si ai sa iti raspunzi singur, k da, a existat Iisus cu adevart! in al2-lea rand numele de crestin vine de la Hristos. pe linie istorica te-as ruga sa vezi cine i-a increstinat pe daci si ai sa vezi k un apostol al lui Iisus a fost in aceste tinuturi. numai vorbim de multimea bisericilor din tara si alte tari crestine inchinate lui Iisus Hristos. crezi k le-au construit in numele unui personaj de basme? sau poate te crezi mai destept dekt stramosii nostri in frunte cu Stefan cel Mare si Constantin Brancoveanu, care au aparat credinta si kiar au murit pt. ea! de ce oare? crezi k nu stiau ce e mai bine?!
k sa nu mai vorbim de multimea minunilor facute de oameni cu viata sfanta...
romann
rank 5
e foare probabil sa apara ceva manuscrise satanice..
satana se foloseste de oamenii lui sa denigreze planul de salvare a lui Isus Cristos,
biblia spune ca daca s-ar fi scris toate despre Isus si ce a facut ,nu ar fi incaput cartile in acesta lume .
biblia contine atat cat omul trebue sa stie, si cat Dumnezeu a vrut sa-i transmita.
biblia trebue crezutasi nimic mai mult.
multimax
rank 5
Fara scrupule
Astia ar face orice, dar absolut orice ca sa distruga crestinismul! Daca nu au facut-o 2000 de ani, nu vor reusi nici acum, desi ne indoctrineaza copiii si incearca sa zdruncine increderea oamenilor.
rogue
rank 3
cateva ... presupuneri!
Isus a fost acasa cu parintii ajutandu-si familia. De unde stim? Pai cand sa intors in Nazareth biblia zice "Si a venit in Nazaret, unde fusese crescut, si, după obiceiul Său, a intrat in ziua sambetei in sinagogă si S-a sculat să citească" (http://www.bibliaortodoxa.ro/cautare-rezultate.php?text=nazaret&carte2[]=55&carte2[]=53&carte2[]=48&carte2[]=35)
Si un alt fapt ce confirma ca a stat "pe acasa" - tatal sau pamantesc Iosif a murit in timpul candva in perioada adolescentei, Isus preluandu-i profesia : "Au nu este Acesta teslarul, fiul Mariei si fratele lui Iacov si al lui Iosif si al lui Iuda si al lui Simon? Si nu sunt, oare, surorile Lui aici la noi? Si se sminteau intru El."(http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=53&cap=6) Daca el era in "pelerinaj" mai erau scrise aceste randuri??
multimax
rank 5
Asa e
Asa e. A muncit cu Iosif, nicidecum nu a parasit meleagurile acelea.
tr2006
rank 5
Georgica, draga, Notovici a fost un farsor ordinar.
Nu exista probe materiale, nici marturii independente, totul se bazeaza pe cuvintul lui de onoare (acum vreo suta de ani) si vreo 2-3 impostori care au incercat sa faca un ban din ideea asta (are un ciclu de aprox 50 de ani).

Pentru cunostintele tale personale, te informez ca istoria se face folosind "metoda istorica":
http://en.wikipedia.org/wiki/Historical_method
Din pacate nu am referinte romanesti - cam astea's vremurile moderne, daca nu stii engleza sau franceza (in c.urind chineza), e vai de tine.

Pe deasupra ti-ai pus in cap gasca de cre(s)tini. Impostorul de Notovici nu merita efortul.
FALCON
rank 1
dar celelalte povesti hollicesti pe ce date istorice se bazeaza ?
mare lucru sa nu aflam, in cu.rand, ca s-a refugiat in tibet dupa..rastignire !
tr2006
rank 5
Sau pe malul Dimbovitei :)
.
Cititor ziare com
rank 5
Supe reincalzite
Cartea lui Nicolas Notovici,scrisa de multa vreme (1894).reia lucruri si mai vechi,care circulau ca zvonuri in mai multe medii.
Acest lucru a fost demontat mai ales de prof.J.Archibald Douglas,care a mers pe traseele si la sursele pe care pretindea acesta inclusiv la Himis,dar nu s-a confirmat nimic.
Aceste sustineri din acest articol,si din cartea lui Notovici,sunt preluate pe larg de yoghinii lui Bivolaru.
Altii plaseaza aceasta perioada din viata lui Isus Cristos,odata cu descoperirea Manuscriselor de Marea Moarta-Qumran- la esenieni-inclusiv de prof.A.Dupont Sommer.
Ce este sigur este faptul ca lucrurile stau invers.
Sfantul apostol Toma s-a dus in India pentru a raspandi crestinismul inca de la jumatartea sec.I e.n (anul52 e.n)
Faptul că Biserica din India a fost fondată de Sfantul Apostol Toma este atestat de scrieri din Asia Apuseană incepand cu secolul al II-lea (Dogma Apostolilor si Acta Thomae, ambele scrise la sau pe langă Edessa intre anii 200-250 DH); apoi de către Sfantul Efrem, Sfantul Ioan Gură de Aur si Sfantul Gregorie de Nazianz in secolul al IV-lea; Sfantul Ieronim in jurul anului 400 DH; si de către istoricii Eusebiu in jurul anului 338 si Teodor in secolul al V-lea.

Cu toate că comertul dintre India si Vestul Asiei se făcea din cele mai vechi timpuri, călătoria pe langă coasta Arabiei era realizabilă si destul de obisnuită, ajungand pană in Malabar, tara tamililor, Sidh si India de Vest, in vremea călătoriei Sfantului Toma in India.
n_m_c_1971
rank 1
albulescule!! banii vin de pe centura la leaurati sterili !!!!!
hahaha!!!politicieni in romania fac ce vad in creierasele la entelectuali!!!politicieni sau jurnalisti se bat joc de jucatori::::
n_m_c_1971
rank 1
albulescule!tea crescut mumata pe la cersetori!!!
handicapotule!!acum 2 mii de ani isus a folosit o promotie blue air sa vada india,adica sia facut mare placere la puterea lui de cumparare!!!ALBULESCULE tu esti un marginal si isus un mare OM!!!!
ivoryofficial
rank 1
bai ratatule
ce to comentezi tu atata?crezi ca le sti tu pe toate? daca stii adevarul poate ni'l spui si noua!sunt 100 de teorii despre Isus, fiecare scrie ceva! free country, intelegi? pariez ca esti un om fara viitor care o sa moara de foame in scurt timp! hai tai'o de'aicia!
ivoryofficial
rank 1
re
si sa sti ca stiu si eu ca Isus se scrie cu 2 de "i", dar scriu ce vreau, inca o data: free country
maricica
rank 5
Ivoryoficial
Ai scris corect ISUS cu un singur I nu-i cu 2 .Ortodocsii au scormonit niste minciuni ca isus ar fi translatat magar insa sint mincinosi ca chiar biblia ne spune cum evreii au numit magarul "asin" nicidecum isus .
n_m_c_1971
rank 1
bai chiorule!hahahahahaha!care lob al creierasului tau e defect?
free country!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
n_m_c_1971
rank 1
albulescule!pe vremea aia era foarte greu sa treci vreo frontiera ROMANA!
daca nu erai cetatean roman sau grec in gandire!!!!
nu mzai blasfema in domeniul asta ca esti afon ca toata familia ta si multumeste la preotzi educari ca tine!!!!
n_m_c_1971
rank 1
ISUS a refuzat propunenerea zelotilor(facatori de regi)
pentru gandirea greceasca!greci care cunosteau toate credintele mediteraneene!!!
n_m_c_1971
rank 1
si tragedia a fost zelota 1000 la 100
la masada
Paradis
rank 5
Mà mir cà nu scrieti cà el s-a si întors în India dupà ce l-au dat jos de pe cruce , a murit de bàtrânete acolo, are mormânt în Kashmir ...
Popii tin secret asta pt cà le picà povestea miraculoasà cu
sculatul din morti, tipul cred cà a fost pur si simplu
lesinat sau in comà acolo, pe cruce, pt cà avea doar
ràni relativ superficiale.

Oamenii insà au o mare lipsà de respect fatà de ei
insisi, acceptà sà repete de 2.000 de ani povesti
vànàtoresti, pt cà nu acceptà cà un om normal
ca ei ar putea fi un intelept, profet, invàtàtor religios.

http://www.google.fr/search?hl=fr&source=hp&q=tomb+of+Jesus%2C+inde&meta=&btnG=Recherche+Google

Interesant cà si de data asta Isus petrece timp
in stràinàtate, Vanga spune cà el creste departe de
tzara natalà ...

http://www.libertatea.ro/stire/inainte-de-a-muri-baba-vanga-ar-fi-trimis-un-mesaj-ciudat-in-romania-apare-un-mesia-312669.html
maricica
rank 5
MAI PARADIS,
TERMINA CU BLASFEMIILE IMPOTRIVA LUI DUMNEZEU,CACI O SA VINA ZIUA CIT DECURIND CIND VEI STA INFATA LUI LA ZIUA JUDECATII SI TOT CE AI SPUS TE VA ACUZA SI TE VA DESPARTI DE DUMNEZEU DIN VESNICIE IN VESNICIE.EU TE SFATUIESC SA TE POCAIESTI DE FAPTELE TALE , CREDE IN EVANGHELIE SI CAUTA S-O IMPLINESTI.
maricica
rank 5
DIN CAUZA LIPSEI DE STUDIU BIBLIC,
AU JUNG ASTIA SA FACA ASTFEL DE AFIRMATII DERUTATIVE .DOMNUL ISUS A CALATORIT PRIN TINUTUL GALILEII ,SAMARIA ,TINUTUL CEZAREII ,MUNTELE TABOR,MULTELE MASLINILOR ,CAPERNAUM,MAREA GALLILEII PINA LA IERUSALIM ,NU INTELEG DE UNDE ISI IAU ASTIA INFORMATIILE?.
LIBERALUL
rank 5
Posibil!
Acolo a ajuns!Dar cum un copil de 12 ani a apucat această cale?
maxwell
rank 5
vorbim discutii
nu cred ca omenirea va reusi vreodata sa cada de acord pe acest subiect."Religia e drogul maselor" parca asa se spune, nu ?Sunt interese financiare prea mari la mijloc pentru ca adevarul sa se afle vreodata.
tzarualex
rank
să scriem ca să fim mai interesanți
ideea este că mulți scriu pentru a fi interesanți. Iar cei care publică ceea ce au scris unii, o fac din același motiv. Din păcate etica ziaristului s-a pierdut in concurența cu ratingul. Chiar trebuie să fim mai atenți ce spunem și pe ce ne bazăm cand o facem. Mai ales cand subiectul articolului este Dumnezeu.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor