Exista vreo diferenta intre crestinism si comunism?

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 14:36
7866 citiri
Exista vreo diferenta intre crestinism si comunism?
Foto: alienjesus

Crestinismul si comunismul sunt foarte apropiate din punct de vedere spiritual si ideologic. Acesta este un concept destul de bine-cunoscut, care a fost adoptat de Lev Tolstoi sau Thomas More.

Putini oameni stiu ca primul stat socialist din lume a fost infiintat in Paraguay si s-a bazat pe ideile iezuitilor catolici, inainte ca Marx sa creeze teoriile sale, potrivit, Pravda.

Acest eveniment s-a petrecut la inceputul secolului al XIX-lea, intr-o fosta colonie sud-americana spaniola, Paraguay. Acest teritoriu a avut o istorie extrem de interesanta.

Primii colonisti au ajuns in anul 1530, iar la inceputul secolului al XVII-lea, iezuitii spanioli au inceput sa se stabileasca in Paraguay. "Societatea lui Iisus", un ordin religios iezuit al Bisericii Catolice, a fost echivalentul KGB-ului in Uniunea Sovietica.

Iezuitii aveau scolile proprii, cu criterii de selectie foarte stricte. Ei au identificat dizidentii si ereticii din biserica. Au avut o cultura aleasa.

In Paraguay, iezuitii au fondat un stat teocratic unic. El s-a bazat pe Imperiul incas, format din triburile de indieni locale si pe ideile crestinismului. Aceasta a fost prima incercare de a construi o societate dreapta, fara proprietati private, cu prioritate spre bunul public si prevalenta colectivitatii asupra individualitatii.

Agricultura si cresterera animalelor au stat la baza economiei, dar si mestesugurile au inceput sa se dezvolte. Preotii au introdus indienilor bazele culturii spirituale si materiale din Europa.

Aceasta a fost o incercare de construire a socialismului, care a fost formulat de-abia peste aproape doua sute de ani de catre clasicii marxim-leninismului.

Paraguay si-a proclamat independenta in 1811

Fortelor spaniole si portugheze nu le-a convenit acest lucru si intr-un razboi care a durat patru ani, intre 1754 si 1758, au invins teocratii din Paraguay. Iezuitii au fost expulzati din toate posesiunuile spaniole din America de Sud, iar indienii au inceput sa se intoarca la fostul lor mod de viata.

Cu toate acestea, ideile socilaiste ale iezuitilor nu au fost uitate. Cincizeci de ani mai tarziu, imperiul colonial spaniol s-a prabusit, iar in 1811 Paraguay si-a proclamat independenta.

Tara a fost condusa de catre un avocat, Jose Francia, care a condus pana in 1840. Tara a fost proclamata autarhie (folosind resursele proprii, in scopul de a reduce dependenta de factorii externi).

Dar dupa moartea lui Francia, s-au introdus reformele liberale si s-a deschis accesul strainilor. Paraguayul a atins un varf de prosperitate dupa 1862, cand populatia a crescut la 1,3 milioane de locuitori, iar industria s-a dezvoltat.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#asemanare concepte crestinism comunism, #socialism iezuiti Paraguay, #primul stat socialist Paraguay , #religie