Falimentul natural al afacerii BOR (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 16 Februarie 2013, ora 23:36
13371 citiri
Falimentul natural al afacerii BOR (Opinii)
Foto: Arhiva

Increderea in Biserica Ortodoxa Romana a ajuns la inceputul anului la doar 66%, potrivit unui sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding.

Doar doua treimi dintre respondenti mai au "foarte multa" si "destul de multa" incredere in mesagerii Domnului pe Pamant. E cea mai mica cifra din ultimii patru ani, de cand institutul CCSB efectueaza acest fel de masuratori. Este insa cu siguranta si cea mai mare prabusire de dupa '89, daca e sa ne amintim ca imediat dupa Revolutie increderea in Biserica Ortodoxa depasea mereu 90 de procente.

Dar sa nu va imaginati ca, daca increderea romanilor in BOR scade, la fel sta treaba si cu afacerile purtate de sutanele negre in numele sfant al Bisericii. In 2011, dupa cum stiti, profitul net al Bisericii Ortodoxe Romane a depasit 100 de milioane de euro.

Dumnezeu stie ce record vor dobori harnicii preoti cand vor fi publicate cifrele pe 2012. Iar aici vorbim doar despre profit, altfel cifra de afaceri pe care o invart capii Bisericii fiind probabil ceva de speriat, asa cum va arata si noua catedrala pentru care si lucreaza toate afacerile dezvoltate de patriarhul Daniel in jurul BOR.

Frumusetea acestor cifre poate fi admirata si mai bine cand le alaturam altora, precum cele referitoare la scoli si spitale. Astfel, in Romania anului 2013 avem asa: 18.300 de biserici, 4.700 de scoli generale si 425 de spitale.

Trendul e si mai evident - la fiecare spital si scoala inchise de stat, BOR are grija sa ridice alte cateva zeci de biserici. Domnul fie laudat! Dar la fel ar trebui sa fie si statul roman, mai iresponsabil in acest caz decat in toate celelalte.

Aceste date ar trebui in fapt sa dea frisoane tuturor alesilor si guvernantilor care voteaza sau semneaza legi tampite, care aloca bani pentru ridicarea de biserici, dar taie si inchid spitale si scoli generale.

In ultimii 15 ani, in Romania, s-a inaugurat cate o biserica la fiecare doua zile, in timp ce au fost inchise peste 21.000 de scoli, potrivit unor cifre publicate de Asocitia Secular-Umanista din Romania. Cifre reci si seci, dar semne ale unei gandiri medievale si a lipsei totale de viziune si curaj politic.

Toate aceste anomalii, simptome ale degenerarii statului si societatii in sensul lor modern, au la baza tocmai lasitatea si nemernicia politicienilor care isi cumpara voturi prin intermediul Bisericii, lasand-o si incurajand-o sa faca afaceri prospere mai ceva ca un sector strategic al economiei, exceptand BOR de la plata de taxe si impozite pentru proprietatile si afacerile pe care le dezvolta ostentativ si, ca si cum nu ar fi de ajuns, alocand sume ametitoare de la buget pentru diverse constructii de biserici, bisericute ori ditamai catedrala neamului ignorant.

Si tot din lipsa curajului, din lasitate electorala si neputinta intelectuala, politicienii (toti, aici fara exceptie) ne-au facut cadou o lege a Educatiei Nationale care ne spune ca religia este o materie la care elevii sunt inscrisi "din oficiu", din clasa pregatitoare si pana intr-a XII-a, si copiii pot sa nu frecventeze orele de religie doar la solicitarea scrisa a parintilor!

Situatia a ajuns posibila, in ciuda bizareriei si fundamentalismului pe care le emana, din cauza modului in care invatamantul religios este consemnat in Constitutie, unde el este "organizat si garantat prin lege" (art. 32, alin.7).

A confunda libertatea de credinta a fiecarui cetatean, care poate sa insemne inclusiv dreptul de a NU crede, cu incurajarea si garantarea prin lege a tot felul de privilegii acordate exclusiv Bisericii Ortodoxe Romane e un prim pas spre mentinerea unui obscurantism retrograd care ne va indrepta mai degraba spre tot felul de fundamentalisme decat spre un stat laic, sanatos, prosper si civilizat.

#bani Biserica Ortodoxa Romana, #bani biserica, #sondaj incredere biserica , #religie