In scolile din Romania e o discriminare feroce pe motive religioase - Interviu

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 18:42
13265 citiri
In scolile din Romania e o discriminare feroce pe motive religioase - Interviu

In Romania secolului XXI, un stat care se doreste a fi laic si secular, exista o discriminare feroce impotriva celor de alta religie decat cea majoritara, a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com Toma Patrascu, fondator al Asociatiei Secular-Umaniste Romane.

Parintii care vor sa-si retraga copiii de la orele de religie ortodoxa se confrunta deseori cu o atitudine negativa din partea scolii, desi din punct de vedere legal nu exista impedimente, a explicat Toma Patrascu.

Profesorii ii duc pe copii la spovedanie si la impartasanie, iar orice ora de religie devine o ora de misionariat.

Acesta aminteste ca Romania este tara in care homosexualitatea a fost decriminalizata abia in anul 2001 si o persoana a fost condamnata la inchisoare pentru orientarea sexuala.

Toma Patrascu adauga ca Romania nu este singura tara in care nu se respecta drepturile omului si ca nu exista o solutie magica pentru rezolvarea unor probleme ale justitiei, insa suntem pe drumul cel bun.

Ziua Internationala a Drepturilor Omului se marcheaza in fiecare an de 10 decembrie. Anul acesta, se implinesc 63 de ani de la semnarea, la Paris, a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.

Romania pierde si in 2011 procese la CEDO pentru nerespectarea drepturilor omului. Magistratii sustin ca sunt supraaglomerati, iar deciziile unora sunt invalidate la CEDO. Care credeti ca ar fi solutia?

Adevarul e undeva la mijloc, au dreptate si unii si altii. Justitia tergiverseaza, magistratii sunt supraaglomerati, unii iau deciziii cel putin discutabile. Simpla alimentare cu bani a unui sistem nereformat nu rezolva cu nimic problema, pentru ca, fundamental, banii nu sunt decat un mijloc care sa permita atingerea unor obiective.

Problema este atitudinea generala din justitie si din societate care, da, poate sa fie schimbata prin atragerea in sistem a unor oameni mai bine pregatiti, mai deschisi la minte, care chiar sa fie interesati in a pronunta o solutie corecta.

Nu exista o simpla solutie, o solutie miraculoasa, este un proces lung care necesita bani, insa si foarte multe eforturi personale si institutionale. In opinia mea, suntem pe drumul cel bun, se fac pasi in directia corecta.

Romania a fost obligata sa plateasca despagubiri unui detinut care s-a imbolnavit dupa ce a fost obligat sa stea in celula cu mai multi fumatori. Drepturile omului nu sunt si drepturile detinutilor?

Nu suntem singurii unde nu se respecta norme de igiena banale in penitenciare, chiar si in tari mai bogate se intampla, dar aici avem de a face cu decizii de alocare a unor resurse, de decizii care se iau administrativ.

Personal, nu mi se pare normala o astfel de decizie, detinutii au si ei drepturile lor, oricat de scandalos ar fi pentru unii acest lucru. Drepturile omului sunt si drepturile detinutului si trebuie respectate, pentru ca ne dorim sa traim intr-o societate de drept, trebuie sa o aparam si sa o respectam.

Nici in noul cod civil nu este prevazut dreptul persoanelor de acelasi sex sa se casatoreasca, iar problema este dezbatuta aprins si in alte tari. Cand vom vedea egalitate in acest sens?

In Romania, de-abia in 2001, in urma unor presiuni enorme si derulate pe multi ani, s-a scos acel infam articol penal, articolul 200, care prevedea puscarie pentru homosexualitate. In Romania, in anul 1995, o persoana a facut puscarie pentru homosexualitate, este indescriptibil.

Ar trebui ca deciziile politice si legile sa tina cont de drepturile fundamentale ca toti cetatenii trebuie sa fie egali, sa aiba aceleasi drepturi indiferent de sex, de varsta. Deciziile trebuie sa fie bazate pe situatia reala, nu pe o ideologie. Ideologiile nu ar trebui sa distorsioneze, ma refer inclusiv la ideologie religioasa.

Educatia poate fi o solutie pentru viitor?

Educatia in scolile de la noi se face in sens opus. In scoli exista o discriminare feroce impotriva celor de alta religie decat cea majoritara. Nu discutam din punct de vedere legal, daca te uiti la legi lucrurile sunt in ordine.

Problema este cum pui in aplicare aceste legi, avem nenumarate sesizari de la parinti care au dorit sa-si retraga copiii, dintr-un motiv sau altul de la orele de religie. Este vorba de orele de religie ortodoxa, pentru ca asta se preda.

Parintii se confrunta cu o situatie grea, fie ca sunt parinti atei sau agnostici, fie parinti apartinand unor culte minoritare. Reactia scolilor este negativa si asta se rasfrange asupra copiilor. Parintii au de luat o decizie foarte dificila, intre a-si lasa copilul indoctrinat sau a-l expune potentialului oprobiu al profesorului.

Profesorii sunt indemnati sa-i duca pe copii de mana la biserica, sa-i duca la spovedanie si la impartasanie. Acei copii care invata astazi in scoala peste 10-15-20 de ani vor vota. Cum credeti ca vor arata acei reprezentanti trimisi in Parlament de astfel de cetateni?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#discriminare religie scoli, #discriminare scoli Romania, #Toma Patrascu, #ASUR , #religie