Legende imprumutate de la altii, asezate in Biblie?

Duminica, 30 Iunie 2013, ora 20:33
11597 citiri
Legende imprumutate de la altii, asezate in Biblie?
Foto: List Verse

Pentru crestini, Biblia este o carte de inspiratie divina. Cu toate acestea, nu putine sunt episoadele care apar preluate din scrieri mai vechi.

Uneori este la mijloc legenda, dar adesea avem in fata documente autentice, a caror valoare istorica si arheologica este incontestabila. Ar fi gresit sa le trecem usor cu vederea.

Adam si Eva in Rai

In culegerea de texte mitologice si religioase persane cunoscuta sub numele de Avesta, mult anterioara textelor biblice, zeul Ormuzd a creat lumea si primii doi oameni in sase zile, iar in ziua a saptea s-a odihnit.

Numele celor doua fiinte, asa cum apar in Avesta, sunt Adama si Evah, noteaza Listverse.

In faimoasa epopee a lui Ghilgamesh, unul din cele mai vechi texte religioase pe care le detine omenirea, zeul suprem a creat initial un singur om, care traia printre animalele raiului, pana a intalnit o femeie, a carei existenta epopeea n-o explica.

In momentul cand singurul om si singura femeie si-au observat goliciunea, a aparut sarpele, oferindu-le fructul nemuririi. Mai trebuie explicatii?

Potopul biblic

Potopul biblic n-ar ridica probleme prea multe, pentru ca un diluviu de proportii este confirmat de cele mai migaloase cercetari efectuate cu aparatura moderna. Deci, potopul a avut loc.

Nu potopul insusi pare ciudat, ci legenda care il inconjoara si care apare sub o forma sau alta in toate scripturile, aproape fara exceptie. Ele seamana unele cu altele, asa cum si legenda biblica pare preluata din povestea lui Utnapishtim, personaj al epopeei lui Ghilgamesh.

Se repeta corabia, se repeta familia imbarcata cu animale cu tot, se repeta porumbelul trimis in recunoastere.

Cartea proverbelor

Mai putin cunoscuta marelui public, Cartea Proverbelor reprezinta un capitol semnificativ in Biblie. Dar Proverbele biblice sunt aproape identice cu instructiunile date egiptenilor de Amenemope, fara legatura cu crestinii sau cu pre-crestinii.

Singura rezerva de care se prevaleaza multi sta in faptul ca nu detinem astazi decat o copie, mai tarzie, a Instructiunilor. Cercetatorii au datat insa cu precizie originalul in timpul dinastiei 12, mult anterioara redactarii textelor biblice.

Cele zece porunci

Despre cele zece porunci, Cartea Sfanta spune ca au fost scrise de Dumnezeu insusi pe doua placi din piatra. Teologii le dateaza in jurul anului 1.490 I.Hr.

Cu toate acestea, egiptenii dispuneau de ceva asemanator, denumit Cartea Mortilor, datata in perioada anului 2.600 I.Hr, cu un text nu identic, dar foarte asemanator celor zece porunci ale Bibliei. De fapt, sunt aceleasi porunci, exprimate altfel.

Ingeri si demoni

Notiunea de inger este foarte confuza intr-o religie monoteista, unde singurul zeu este atotputernic si deci n-are nevoie de personal care sa-i presteze servicii.

Existenta ingerilor in credinta iudaica, iar apoi crestina, nu poate avea alta explicatie, decat prin influente zoroastrene, acestea fiind primele care ne-au lasat documente despre credinta in ingeri si demoni si in ideea de Satana.

Este interesant faptul ca, in imagini, profetul Zaratustra este infatisat inconjurat de acelasi halou luminos, pe care il intalnim in toate icoanele crestine.

Raiul si iadul

Intr-un Univers unde Zeul suprem a creat el insusi totul, notiunea de Iad si de Satana n-ar avea sens. Ar rezulta ca Zeul a fost atat de inabil, incat si-a creat propria "opozitie". Singura explicatie sta in faptul ca aceste elemente epice au fost preluate ca atare din alte legende.

De altfel este usor de observat ca raiul si iadul sunt nelipsite atat in vechile credinte babiloniene, cat si in cele persane (tot Zoroastru).

Sfanta Treime

Din capul locului, trebuie sa observam ca religia crestina vorbeste de Sfanta Treime, desi descinde din scripturile iudaice care nu concep decat monoteismul pur.

Nu exista alta explicatie, decat aceea a influentelor pagane intervenite la crestini, atunci cand ei ajungeau in Europa si se distantau de iudaism.

Poate cea mai fireasca este influenta mitologiei egiptene, unde salasuiesc trei forte divine: Amun, Ra si Ptah, sau a celei sumeriene, unde deasemeni apar Anu, Enlil si Ea. Mai putin probabila este influenta babiloniana cu treimea Ishtar, Baal si Tammuz.

Cum insa crestinii erau rezervati in a prelua mituri izolate, este foarte posibil ca existenta acestor "treimi" sa fi avut un rol comun si chiar concomitent in treimea crestina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#crestini mituri, #Biblia controverse, #Biblia influente, #Biblia mituri , #religie