Maghiarii, suparati pe "cadoul" facut de Guvern Bisericii Ortodoxe: A incalcat Constitutia!

Vineri, 03 Ianuarie 2014, ora 19:20
3746 citiri
Maghiarii, suparati pe "cadoul" facut de Guvern Bisericii Ortodoxe: A incalcat Constitutia!
Foto: ocaziituristice.ro

Consiliul National Secuiesc considera ca Guvernul Ponta a incalcat Constitutia si Legea Cultelor atunci cand a transferat de la RA-APPS la Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei complexul Bradul din Covasna, "defavorizand voit maghiarii din Romania".

Intr-un comunicat transmis, vineri, Consiliul National Secuiesc (CNS) arata ca Romania mai este "datoare" cu retrocedarea unei parti semnificative a bunurilor confiscate in mod abuziv de la Bisericile maghiare, informeaza Mediafax.

CNS apreciaza ca Ordonanta de Urgenta 114/2013, care a intrat in vigoare in aceeasi zi, "demonstreaza ca Guvernul trateaza Biserica Ortodoxa ca o biserica de stat, cu toate ca in Romania nu exista religie de stat, iar statul este neutru fata de orice credinta religioasa sau ideologie atee".

Mai mult, reprezentantii CNS spun ca Guvernul "a pus la dispozitia" Episcopiei Ortodoxe Romane a Covasnei si Harghitei complexul hotelier Bradul din statiunea Covasna, in valoare de 10,5 milioane lei (2,34 milioane euro), incalcand in acest fel Constitutia "deoarece dreptul de a decide asupra patrimoniului tarii apartine Parlamentului, iar Guvernul poate adopta astfel de decizii numai in cazuri exceptionale".

In plus, CNS considera ca Guvernul a incalcat si Legea cultelor, pentru ca a acordat Episcopiei Ortodoxe un imobil fara ca acesta sa aiba o destinatie religioasa, a sprijinit Biserica Ortodoxa "fara sa acorde vreun sprijin si celorlalte biserici, in raport cu numarul credinciosilor" si "a demonstrat ca retrocedarea proprietatilor bisericilor traditionale maghiare nu intarzie din motive obiective, ci prin aceasta Guvernul defavorizeaza voit maghiarii din Romania, in timp ce sprijina prin orice mijloace - chiar si ilegale - Biserica Ortodoxa Romana, care este cea mai importanta institutie a expansiunii romane din Tinutul Secuiesc".

In aceste conditii, Consiliul National Secuiesc "propune tuturor persoanelor fizice si juridice discriminate sa intenteze proces Guvernului Romaniei, facand referire inclusiv la incalcarea Constitutiei", se mai arata in comunicatul Consiliului National Secuiesc, semnat de presedintele CNS, Izsak Balazs.

De asemenea, CNS cere Consiliului Europei, Uniunii Europene, OSCE si ONU sa urmareasca "la nevoie, inclusiv prin procedurile de monitorizare institutionalizate", procesele care au loc in Romania si sa faca presiuni asupra Romaniei in vederea respectarii angajamentelor asumate si "sa renunte la asuprirea secuilor si la romanizarea fortata a Tinutului Secuiesc".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#Secui Guvern Constitutie Bradul, #complex Bradul Biserica Ortodoxa, #CNS discriminare maghiari Bradul , #religie
Comentarii