Maica Tereza a fost canonizata. Cum a fost vazut evenimentul in orasul de 14 milioane de locuitori pe care l-a monopolizat

Luni, 05 Septembrie 2016, ora 12:09
5152 citiri
Maica Tereza a fost canonizata. Cum a fost vazut evenimentul in orasul de 14 milioane de locuitori pe care l-a monopolizat
Foto: Hepta.ro

Crestinii din Calcutta au sarbatorit canonizarea Maicii Tereza prin rugaciuni solemne, dar si cantece vesele, dupa ce au urmarit pe un ecran urias ceremonia de la Vatican, langa casa sfintei.

Cele 300 de persoane adunate la Casa Maicii, unde aceasta se odihneste intr-un mormant de marmura, au asistat la o scurta slujba inainte de a urmari ceremonia de canonizare oficiata de papa Francisc.

In interiorul modestei locuinte, erau cateva zeci de calugarite din ordinul intemeiat de Maica Tereza, in sariul alb cu bleu specific. Unele au plans de bucurie cand papa a citit declaratia de canonizare si fotografia maicii s-a desfasurat deasupra pietei San Pietro unde erau adunati aproximativ 120.000 de oameni, potrivit Washington Post.

Calugaritele au spus ca se bucura ca a venit aceasta zi, desi, pentru ele, Maica Tereza era deja o sfanta.

"Nu devine acum o sfanta. A fost mereu o sfanta. Acum doar este recunoscut si proclamat acest lucru", a spus sora Nicole.

Imagini cu Maica Tereza au fost puse pe panouri in tot orasul, care luna viitore are propriul program de comemorare a vietii binefacatoarei sale.

Amintirea maicii in acest oras gigantic de 14 milioane de locuitori nu are insa doar o fateta. Unii dintre locuitorii din Kolkota, cum se numeste acum metropola, precum si alti indieni nu sunt asa de incantati ca imaginea orasului a fost redusa la activitatea ei in slujba saracilor, orfanilor, muribunzilor si leprosilor.

Kolkota a avut si un trecut incarcat de cultura. Pe bulevardele sale largi, prin cladirile care stau sa cada si cartierele pitoresti s-au perindat unii dintre cei mai mari scriitori, artisti si intelectuali din India, inclusiv regizorul Satyajit Ray si poetul Rabindranath Tagore, premiat cu Nobel.

De la cafenele aglomerate, la piete de peste si cluburi de fotbal zgomotoase, toate fac parte din imaginea unui oras complex cum este Kolkota, spune scriitorul si jurnalistul Sandip Roy, care a petrecut 20 de ani in San Francisco inainte de a reveni aici in 2011.

"A fost in mod clar o prezenta, din vremea copilariei mele. Dar pana nu m-am mutat in Vest nu mi-am dat seama ca umbrea orice alta imagine a Calcuttei. Era orasul in care traia ea, dar nu era orasul Maicii Tereza", a aratat acesta.

Artista Sunita Kumar a cunoscut-o pe maica in 1967, cand lucra ca voluntar si pregatea pachete de medicamente pentru leprosi, si i-a fost purtatoare de cuvant pana cand aceasta din urma a murit, 30 de ani mai tarziu.

Isi aminteste cum oamenii se adunau la masina ei la semafoare ca sa primeasca binecuvantarea maicii.

Avea si simtul umorului, mai spune Kumar, relatand ca, intr-o zi, pe cand treceau pe langa cladirea Victoria Memorial Hall, construita de britanici ca omagiu adus reginei Victoria, Maica Tereza i-a spus: "De ce nu-mi dau mie monumentul asta sa-mi adaposteasca bolnavii?".

La prima scoala infiintata de maica, in mahalaua Motijheel, Joyti Bhuinya, de 13 ani, se pregateste de comemorare.

"Este facuta sfanta ca sa isi poata termina munca in Rai", spune fata.

Albaneza Agnes Gonxha Bojaxhiu s-a nascut in 1910 la Skopje si a ajuns in India in 1929, dupa ce s-a calugarit, ca sa predea la un liceu. Ordinul pe care l-a intemeiat numara acum peste 4.500 de calugarite si calugari, aflati in aproximativ 130 de tari.

Dupa ce a castigat premiul Nobel, in 1979, a inceput sa calatoreasca in lume ca sa predice impotriva avortului si contraceptiei. A fost criticata de unii fosti voluntari si de alti oameni, dezamagiti de conditiile precare din centrele ei, desi primea in continuu donatii masive.

Ea spunea insa: "Noi nu suntem asistenti sociali, nu suntem invatatori, infirmiere sau doctori; suntem maici. Il slujim pe Iisus, prin saraci. Viata noastra nu are alta ratiune sau motivatie. Asta nu inteleg multi".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Maica Tereza canonizata , #religie