Manual de scos dracii din tine

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 19:47
7360 citiri
Manual de scos dracii din tine
Foto: stirileprotv.ro

Cazul de la Tanacu revine in atentie, odata cu eliberarea conditionata a fostului staret de la manastirea unde a fost ucisa maicuta Irina Cornici. Petru Corogeanu a fost condamnat la sapte ani de inchisoare pentru uciderea tinerei intr-un ritual de exorcizare. In 2005, la Tanacu, staretul Daniel Petru Corogeanu a socat o lume intreaga prin practicile sale situate la limita dintre barbarie si practicile religiilor primitive.

Interesanta este si motivarea instantei care a decis sa-l elibereze pe Corogeanu. Staretul a stat mai putin de patru ani inchis si acum a fost eliberat, cu trei ani mai devreme, pentru ca a avut un comportament exemplar pe durata detentiei. Spune instanta. Norocul lui Corogeanu a fost ca dracul nu a intrat in niciun coleg de celula. Altfel, s-ar fi simtit ispitit. Si cine stie daca s-ar mai fi putut abtine sa nu il tina pe posedat legat de pat, pana ies dracii din el.

Motivarea Judecatoriei Vaslui a fost facuta, desigur, in conformitate cu legile in vigoare, dar oare in ce spirit? Evident ca nu ar fi avut cum sa nu fie altfel decat exemplar comportamentul fostului staret, pentru ca el, in general, se ocupa cu scosul dracilor, nu cu introdusul lor. Cum a participat si la activitatile educative, culturale si sportive din penitenciar, nu putem decat sa banuim ca va pasi in libertate si mai bine antrenat in prinderea, scoaterea si alungarea dracilor din oameni.

Cazul de la Tanacu ofera o imagine destul de fidela atat a constientului cat, mai ales, a inconstientului colectiv al romanilor. Cand nu facem bascalie despre dracii care au pus stapanire pe cutare, ori cand nu folosim cuvantul pentru a da un nume ignorantei si nestiintei noastre, atunci cadem in spaimele terifiante, si cat se poate de reale, ale imaginatiei religioase. Ne abandonam fantasmelor si culturii stravechi si ne folosim de toate prejudecatile moderne pentru a explica sau trata ceea ce nu intelegem.

Fara a ne iluziona ca vom intelege dimensiunea ignorantei majoritatii acestui popor, care nu difera nicidecum in mod esential de cea a altor natiuni, sa ne amintim cateva trasaturi caracteristici esentiale. In primul rand, sa nu uitam ca aproape jumatate dintre romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului. E un exemplu care imi este drag. El exprima fidel nivelul asteptarilor pe care ar trebui sa le avem in legatura cu gradul de educare, cultura si civilizatia noastra.

Exemplele pot cotinua la nesfarsit, din pacate doar in sensul asta. Peste 75% dintre romani nu au auzit de teoria evolutiei sau, daca stiu cate ceva despre, nu cred deloc in principiile lui Darwin. Trecem peste faptul ca aproape toti romanii se declara crestini ortodocsi practicanti. Dar sa nu uitam ca inca un procent covarsitor, peste 80%, dintre romani au incredere in Biserica Ortodoxa Romana. In acel BOR care astazi administreaza afaceri fara numar, conturi de banci cu milioane de euro, dar ai carei slujitori ascund si mai multe milioane de pacate.

Si totusi, mila si evlavia enoriasilor incurajeaza fetele bisericesti sa se imagineze cu adevarat trimisii lui Dumnezeu pe Pamant. Odata cu acest gand vine si libertatea si puterea de a actiona dupa propria vointa. Si dupa cata minte ai. Aici, cazul de la Tanacu devine putin mai clar. Lipsa de educatie, primitivismul si refuzul de a accepta adevarurile simple si clare ale ratiunii introduc toti dracii lumii in om.

Totusi, cand vezi marea de credinciosi care se calca in picioare, se cearta si se lupta precum animalele, mergand de-a busilea pentru un strop de apa sfiintita, cum sa nu fii tentat apoi sa scoti si dracii din ei? Tanacu e doar o mica detonare a ignorantei si inculturii noastre generale. Sa ne fereasca Dumnezeu de o explozie.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#cazul Tanacu Vaslui, #staretul Daniel Petru Corogeanu, #ritual de exorcizare, #moartea maicii Irina Cornici , #religie