Ziare.com

O perspectiva lipsita de spiritualitate asupra Bisericii Ortodoxe Romane

de Petrisor Peiu, analist
Sambata, 14 Mai 2016, ora 15:47

   

O perspectiva lipsita de spiritualitate asupra Bisericii Ortodoxe Romane
Petrisor Peiu
Vedem cu totii, in deceniul din urma, tot felul de atacuri, mai mult sau mai putin subtile, asupra locului pe care Biserica Ortodoxa Romana (BOR) il ocupa in viata materiala a poporului: ca ar fi prea multe biserici in raport cu numarul de scoli sau de spitale, ca statul si societatea in general ar cheltui prea mult cu finantarea bisercilor, ca este megalomanic sa se construiasca acum Catedrala Mantuirii Neamului etc.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Oare cum arata realitatea cifrelor?

In primul rand, hai sa incercam sa aflam (sau sa estimam, mai bine zis) avutia BOR: in Romania exista putin peste 16.400 de lacasuri de cult ortodoxe (ceea ce reprezinta 60% din lacasurile de cult din tara, desi ortodocsii reprezinta peste 86% din populatie, conform recensamantului din 2011), dintre care aproximativ 13.500 sunt biserici parohiale (din parohii si filii), restul reprezentand alte tipuri de lacasuri (capele de cimitir, de exemplu), 3.200 dintre ele fiind ridicate dupa 1989; asta inseamna cam 1.300 de credinciosi pentru fiecare biserica, in medie.

In Bucuresti, avem cam 300 de biserici (cele mai multe intr-o capitala din UE), deci cam una la 6.000 de ortodocsi.

Dupa valoarea medie a constructiei din grila de impozitare (vorbim doar de constructie), valoarea insumata a acestor lacasuri de cult este de aproximativ 4 miliarde de dolari (16 miliarde de lei) ; aici putem adauga inca 1 miliard de dolari valoarea activelor manastiresti (avem peste 400 de manastiri si peste 180 schituri) si inca jumatate de miliard de dolari valoarea terenurilor detinute (forestiere, 40.000 ha estimate la 10.000 de dolari/ha si agricole, 40.000 ha estimate la 3.000 de dolari/ha), ceea ce conduce la un total de 5,5 miliarde de dolari.

Respectand regula valabila la bisericile occidentale si la cea greaca, conform careia valoarea artistica si a obiectelor de cult reprezinta cam 80% din valoarea imobiliara pura, rezulta ca am avea inca aproximativ 4 miliarde de dolari active de natura artistica sau/si de patrimoniu cultural.

Practic, suma activelor corporale (cele intangibile fiind mai greu de evaluat din motive lesne de inteles) detinute de catre BOR este undeva intre 9 si 10 miliarde de dolari. E mult, e putin?

Daca ne gandim ca in Romania populatia detine active de 200 miliarde de dolari (jumatate sunt financiare), iar companiile inca 340 miliarde de dolari si statul aproximativ 60 miliarde de dolari, putem vorbi de un total al activelor din Romania de aproximativ 600 miliarde de dolari (sau 300% din PIB).

Din acest punct de vedere, ponderea activelor detinute de BOR in acest ansamblu este de numai 1,6-1,7%, egalata doar de ponderea activelor detinute de catre cea mai mare companie din tara, OMV Petrom (tot 9-10 miliarde de dolari).

Acum 15 ani, BOR nu se numara printre primii 5 detinatori de active din Romania si nu detinea un procent din activele romanesti.

Ce s-a intamplat intre timp? BOR a renovat majoritatea lacasurilor de cult, unele foarte vechi si de mare importanta istorica, si a finalizat constructia a vreo 2.500 de noi lacasuri de cult, intr-un avant impresionant de efervescenta a dezvoltarii; in tot acest timp (fara intentia de a face comparatii deplasate), marile firme romanesti si-au imputinat averea printr-o actiune autodevoratoare de demolare fara precedent. De exemplu, OMV Petrom si-a redus la o treime avutia din 2004, prin demolarea uneia din cele 2 rafinarii detinute si a intregii petrochimii....

Practic, BOR a devenit cel mai mare detinator de active din Romania (altul decat statul roman, evident) datorita bunei gospodariri si cresterii constante a propriei avutii, dar si "ajutata" de mania autodistructiva a celorlalti proprietari din tara (este vorba evident de marile companii din sfera energiei sau a industriei).

Veniturile atat de hiperbolizate ale BOR nu sunt decat de 100 milioane de dolari pe an, dintre care 20 milioane de dolari realizate de catre Administratia Patriarhala si alte 80 milioane de dolari realizate de catre arhiepiscopii si episcopii (entitatile care fac raportari la ANAF) ; spre comparatie, OMV Petrom are pe 2015 venituri de aproape 5 miliarde de dolari la care raporteaza pierderi, dupa ce isi realizeza "optimizarea fiscala"...

Exista si in cadrul BOR unitati cu pierderi (trei din 29), Arhiepiscopia Craiovei, Episcopia Severinului si Strehaiei si Episcopia Alexandriei si Teleormanului).

Mai trebuie sa mentionam si alte date interesante si utile dezbaterilor aprinse din societate: Costul pe metru patrat al lucrarilor de refacere la lacasurile de cult (incluzand refaceri de structuri si de pictura de multe ori) este, in medie, cu 30% mai scazut decat cel platit pentru acelasi metru patrat de catre institutiile publice.

Asta ca sa nu mai metionam si faptul ca BOR a reabilitat cam 80% din constructiile detinute, iar autoritatile de stat de abia au depasit procentul de 40%. Sa fie oare de vina risipa asociata investitiilor publice?

Acelasi raport intre eficientele cheltuirii banilor de investitii se mentine si in cazul scolilor (cu 30% mai mare in cazul unitatilor de invatamant) si devine enervant de mare in cazul unitatilor spitalicesti (cu 40% mai mult costa sa reabilitezi un metru patrat de spital decat unul de biserica).

In ceea ce priveste calitatea lucrarilor, oricine poate observa cum arata bisericile refacute si cum arata scolile sau spitalele reabilitate...

Pai nu ar fi mai bine sa vedem de ce sunt costuri atat de mari la reabilitarea spitalelor si scolilor (unde se cheltuie numai bani publici) decat sa cerem reducerea numarului de biserici (finantate in general privat)?

Catedrala Mantuirii Neamului in cifre

In fine ar fi, poate, util sa vedem si cateva cifre referitoare la mult discutata Catedrala a Mantuirii Neamului. Aceasta va avea o suprafata de 38.000 mp, de 10 ori mai putin decat Palatul Parlamentului.

Costul lucrarilor la Catedrala este astazi estimat la 100 milioane de dolari "la rosu" si probabil inca 100 milioane de dolari pentru finisaje, adica un cost total de 4.500-5.000 de dolari/mp.

Spre comparatie, Palatul Parlamentului (Casa Poporului pe stil vechi) a costat cam 25.000 de dolari/mp in anii '80 ceea ce poate insemna dublu acum, in dolari 2016.

Daca facem o comparatie cu catedralele recent ridicate in Europa, o sa constatam urmatoarele:

- Catedrala Nuestra Senora de Almudena (construita intre 1879 si 1993), punctul central al catolicismului spaniol contemporan, are un cost estimat la peste 1 miliard de dolari (dolari 2016) si dimensiuni comparabile cu viitoarea Catedrala a Mantuirii Neamului;

- Catedrala "Iisus Mantuitorul", mandria Moscovei contemporane, care poate gazdui 10.000 persoane odata (dublu fata de cea care se ridica la Bucuresti) a costat 360 milioane de dolari la valoarea dolarului din anul 2000;

- Catedrala Sfantul Sava din Belgrad a costat 250 milioane de dolari in anii '90 si este centrul ortodoxiei unui popor de doua ori mai mic decat al nostru si cu 45% atei declarati.

In fine, poate ar fi util sa mentionam si faptul ca cea mai scumpa constructie ridicata in Romania dupa 1989 este mall-ul AFI Cotroceni Parc, care a costat cam 350 milioane de dolari (aproximativ 80.000 mp), iar urmatoarea - mall-ull Baneasa - a costat 200 milioane de dolari (pentru 70.000 mp).

Iata, cred, suficiente motive pentru o abordare mai echilibrata a discutiilor care infierbanta societatea noastra:

Da, Biserica Ortodoxa Romana este cel mai mare detinator privat de active, dar ponderea acestuia in avutia nationala este sub 2%.

Da, Biserica Ortodoxa Romana si-a crescut constant ponderea in avutia nationala, dar a facut-o pe seama autodistrugerii avutiei statului si a avutiilor marilor companii.

Da, bisericile se renoveaza si infloresc, iar scolile si spitalele se renoveaza mai greu si rezultatele deseori dezamagesc, dar asta pentru ca administratorii statului, ai scolilor si ai spitalelor cheltuie prea mult si prea ineficient in raport cu administratorii bisericilor.

Si da, Catedrala Mantuirii Neamului este scumpa, dar nu mai scumpa decat cele similare din Europa si mult mai putin scumpa decat mall-urile (temple ale altor zei si ale altor credinte).

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 37517 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Super analiza

Comparam mere cu pere, deci iata ce rosii sunt gutuile!

 

Un articol mincinos

Nu numiti ortodocsi pe cei care nu apartin altor religii!
Care este procentu ateilor?
Cui apartin de fapt bisericile?
De CE apartin BOR daca sunt construite cu banii comunitatilor?
De ce oamenii platesc serviciul botezului din USA in USA?
De ce trebuie da aiba popii masini luxoase ,vile,sa curveasca,sa betiveasca?
De CE pentru 2 zile de lucru primesc salarii la fel cu profesorii?
Sunt f.multe de Ve uri.
In final calicia,mandria,lipsa de smerenie a popilor vor reduce nr.ortodoxilor.

sunt aprobate doar postarile contra!

Suntem crestini, ortodocsi, respectam biserica ortodoxa pt ca si-a pastrat credinta neschimbata de 2000 de ani, nu s-au tot sucit dupa interese politice!
Romania a supravietuit datorita lui Isus Hristos, datorita BOR! Romania e crestina ceea ce Europa refuza sa fie!

Salut decenta si corectitudinea profesionala a d-lui Peiu ,

Dupa ce s-a incercat in mod planificat si in mod repetat confuzarea populatiei prin diferite metode si cu ajutorul unor tovarasi "de bine" din sfera artistica, politica, ong-uri, asa zisi parlamentari ue, cei 33, cei 67, cei 69, 1-ul, al 2-lea, etc.etc,iata ca cineva, acest domn, ne ofera o imagine normala a BOR ! Cand in mass media integral aservita,apare un articol corect,eu nu pot decat sa adresez felicitarile mele autorului !!

Este o impietate sa evaluezi in bani o biserica

sau un cimitir! Indiferent de confesiune. E ca si cum ai evalua in bani aerul respirat! Sunt de acord ca "banul" reprezinta o unitate de masura pentu "orice". Dar sunt si "lucruri" care nu pot fi evaluate in bani (sau nu ar trebui sa fie!). Eu nu as cumpara o biserica (moscheie, sinagoga, etc), nici macar cu 1 ban. Ma intreb (ca sa zambiti,macar): O sa creasca sau o sa scada valoarea cimitirului care imi va adaposti "ramasitele pamantesti"? Da-ne Doamne minte!

faptul ca rusia si serbia sunt celelate tari

care isi baga banii in biserici gigantice nu ridica nici o intrebare marelui autor in profunda sa analiza? tari sarace, corupte, nationaliste, gata sa isi omoare minoritatile in marea lor crestinate?

spania, care e deasemeni faimoasa pentru cheltuit aiurea si 25% somaj, macar are scuza ca a fost inceputa cum 100 de ani. oricum banuiesc ca si spaniolii ar fi preferat banii in infrastructura, educatie si sanatate, cum fac tarile dezvolate din europa. daca biserica are atatea active, ce nevoie au de banii de la buget? ca sanatatea pare a fi o mare problema in romania, si tare ar avea nevoie de mai multi bani. si drumurile si educatia ar avea nevoie de bani si ele. credinciosii pot merge si la bisricile existente, mai mici, dar spitalul fara dezinfectanti si doctori nu functioneaza si mori cu zile

Chiar asa ?!

'Daca ne gandim ca in Romania populatia detine active de 200 miliarde de dolari (jumatate sunt financiare)" Nu stiam ca romanii sint asa de bogati!La salariile si pensiile din Romania,nu credeti ca exagerati ?!Si romanii care lucreaza in sectorul privat,nu-si pot permite sa aiba asemenea depozite finaciare.Si da, mall-urile sint mai scumpe decit Catedrala Cheltuirii Neamului,dar sint facute din fonduri private,nu din bani publici.Guvernul a alocat sume mari pentru catedrala,din bani publici.

 

La ce bun?

Pentru cine sunt "dividendele" BOR ?
Numai si numai pentru preoti!
Beneficiaza imensa majoritate a "actionarilor" de afacerea BOR?-Nu.
Moralitate scade constant si parca direct proportional cu cresterea afacerilor BOR.

 

pe aceeasi idee

Pentru cine sunt dividentele pentru molurile din Ro?
Pentru cine sunt dividentele pentru multinationalele din Ro?
Care este rata de profitabilitate a acestora?
Toate au capital majoritar strain.
Vom sta cu chirie in propria tara iar politicienii vor lua comisioanele pentru inchiriere!

Cum sa fie pentru preoti, ma?

Biserica e a crestinilor, ei o folosesc. Popa iese la pensie sau pleaca la Domnul, asadar biserica e doar locul lui de munca.
Autorul ti-a explicat unde-s dividendele. In renovari si constructii. In proiecte sociale, atatea cate sunt. Deci profitul se reinvesteste, nu se insuseste (fura).
Pana la urma, biserica e singura institutie care lasa ceva urmasilor nostri. Restul institutiilor lasa praful si pulberea. Si niste conturi babane in off-shore-uri.

Foarte corect! Cu doua observatii

Prima- cifra de 86% este pur statistica. Cei care au completat formularele au discutat cu batranii - ei raman acasa in cursul zilei, iar daca a existat un ateu/alta confesiune in casa respectiva, batranii, de rusine sau din comoditate, nu i-au declarat ca atare. Deci 86 trebuie ponderat cu un anumite procent, cel mai probabil intre 5-15. Oricum nimeni nu contesta faptul ca majoritari in Romania sunt ortodocsii.
A doua observatie: nu este corect ca statul sa sprijine nici o religie. Pentru ca cea care este de fapt sprijinita este cea majoritara - celelalte fie nu accepta, fie nu primesc oricum sprijin. Deci din banii ateilor si celorlalte culte este sprijinita o alta religie decat a platitorilor. Daca majoritarii doresc, sa plateasca gen 2% pentru religia lor cum se plateste la ONG-uri.

 

Vezi ce inseamna sa nu stii?

Legea cultelor nu face discriminari. Si pentru ca avem un minister al culturii si CULTELOR, banii se repartizeaza proportional cu numarul credinciosilor. Asa ca...
Doar ateii n-au "malai", dar nu au facut demersuri sa se declare religie, respectiv sa fie un cult recunoscut de stat. Insa nu-i timpul pierdut.
Sug ei destul de la stat prin ONG-uri...

Incomplet !

La 86% populatie declarat ortodoxa si cel mai mare detinator privat de active, cate scoli/universitati/spitale/azile de batrani detine/patroneaza/finanteaza BOR ?
Adica, ce participare sociala are BOR dincolo de prestat servicii (nunti/botezuri/inmormantari) pupat moaste si matanii.

 

Uite-te pe site-urile mitropoliilor si patriarhiei.

Acolo gasesti toate informatiile. BOR are cantine de saraci, azile, orfelinate, spitale, policlinici, gradinite, un liceu prin Oltenia si altele. De universitati ma mir ca intrebi, facultatile de teologie ale cui sunt? Si au sectii de asistenta sociala si limbi straine, pentru fete, dar si pentru baieti, nu doar pastorala. Astia ce crezi ca fac, nu asistenta sociala sau dascalie?
V-au intrat in cap idei fixe, ca BOR face doar nunti, botezuri si inmormantari. Afla ca BOR are si muzee, mai multe ca statul si mult mai ingrijite. Se implica in cultura, mai mult decat se implica statul. Pictura, muzica, orfevrerie, arhitectura, istorie, sculptura, restaurari monumente si altele.

Lasa ...

...ca vin "ailalti" si aia va disciplineaza. Caci crestinismul nu e/n-a fost bun, dupa 200 de ani de razboaie religioase si reforme, acum se prabuseste si vine puternic sa ii ia locul "religia pacii" ce ingroapa tot ce misca altfel decat ciripeste guresul sef...Cu glontul daca mai deschideti gura...Nu cred o iota din ce spun astia cu religia pacii, cum au putere si vor ceva , cum gasesc motive si scuze sa lichideze tot. Uitati-va cum "umilii" din ani '20 care nu aveau o tara acum distrug totul pe unde au majoritate. Jihadismul doar n-a aparut de nicaieri , nu? Churchill a spus ca sunt mai rai ca nazistii dar azi nu e "politicaly correct" sa amintesti asta...Europa isi uraste asa de mult civilizatia ca face totul sa o distruga. La fel si cei ce nu mai au loc de preoti. Stiti de ce sunt asa de porniti? Pentru ca nu simt absolut nimic pentru nimeni...Distrugeti religia asta, lasa ca urmatoarea va fi mai desteapta si va va lichida numai daca scanciti...

 

O realitate periculoasa

Multi pescuitori in ape tulburi acuza BOR de lipsa de innoire si adaptare la prezent . Este o diversiune ordonata care urmareste perfid distrugerea Bisericii Nationale . Ortodoxia greu incercata a romanilor a rezistat veacurilor tocmai pentru ca nu a renuntat la traditie si la dogma . Orice rabat mascat sub masca ecumenismului va duce in final la pierderea spiritualitatii si identitatii nationale . Sper ca inaltii ierarhi care pastoresc biserica majoritara a romanilor sa nu se lase amagiti de unele idei reformiste chiar daca unii din ei au beneficiat de burse pentru a-si intregi si confirma cunostintele teologice in strainatate . Avem prea multi martiri care s-au sacrificat de-a lungul timpului pentru a pastra nealterata credinta originara iar exemplul acestor martiri trebuie sa ne calauzeasca in continuare . Mai ales acum cand loviturile cozilor de topor naimite de altii lovesc cu tot mai mare vigoare la temelia credintei stramosesti .

ce are asta cu nevoia unei catedrale mari si scumpe?

crestinii nu mai sunt crestini daca nu baga statul o galeata de bani intr-o catedrala gigant? la ce si cum ajuta? si daca ajuta, desi nu vad cum, de ce nu plateste biserica, ca are de unde? toti au injurat casa poporului ca e prea mare, si acum vreti sa ii faceti pereche?

Excelenta analiza concreta a dlui Dr.Petrisor Gabriel Peiu

BOR a avut ,are si va avea un rol primordial in protejarea monumentelor nationale,pe care toate guvernele,de orice culoare politica,le-au ignorat,deoarece protejarea lor nu aduce voturile celor mai putin educati!
Am vizitat manastirile din Bucovina,monumentele,bisericesti, din Iasi,etc etc.
Excelent intretinute cu banii bisericii ,participarea populatiei(remarcabila)si ,evident a statului,iar uneori cu bani UNESCO!
Ce se intampla cu monumentele nationale din grija statului?
Cu mici exceptii,sunt o ruina.
In mod criminal, cladiri de valoare istorica au fost pur si simplu demolate prin manevrele rechinilor imobiliari si coruptia politicienilor!
Un exemplu!
In Vechiul Centru exista fostul Hotel Concordia,de o valoare istorica cruciala:in acest local a fost realizata cea mai abila manevra politica a romanilor,dubla alegere ca Domn al Moldovei si Munteniei ,a lui Cuza, punand astfel in fata faptului implinit(Unirea Principatelor )marile puteri europene!
Am vazut cladirea!
O ruina care sta sa cada!
Reabilitarea ei ar permite organizarea unui muzeu al Unirii dand un plus de istorie si cultura zonei!
Daca era un lacas de cult,BOR facea din cladire un monument national!
Cifrele furnizate de specialist sunt alarmante:romanii zdrobitor,ortodoxi,sunt discriminati sub aspectul dotarilor cu locuri de cult fata de protestanti,catolici,si chiar musulmani!
Multe dintre lacasurile lor de cult sunt finantate din exterior(sic!)Ungaria,Germania sau ..Turcia!
Ortodoxismul a fost chintesential pentru conservarea romanilor si a mentinerii lor intr'o atmosfera morala ce a compensat mult timp lipsa unui sistem juridic dezvoltat!
Contextul geopolitic a facut ca romanii sa fie unicul popor neolatin ortodox si nu catolic,ortodoxismul fiind flacara rezistentei nationale fata de asaltul politic maghiar si polonez ,care esuand militar ,au recurs la diversiunea "catolicizarii"(revedeti splendida drama Vlaicu Voda)!
Evident aceste lucruri sunt ignorate de miticii si Gica-contra,inclusiv de politicieni de maidan ca Cernea(preocupat de protejarea homosexualior,dar pornit pe distrugerea BOR)!
Catedrala din Bucuresti,va ramane peste secole ca simbol al generatiei noastre,asa cum toate natiunile care s-au respectat sau se respecta au lasat dealungul istoriei lor,unele ridicand si azi monumente crestine(La Sagrada Familia etc).
Cernea.miticii,gica-contra,vor sa lase in urma lor,cimitire de fiare ruginite care,candva,au fost mercedesuri de mana a treia!
Popoare de trei ori mai mici ca romanii,sarbii si,bulgarii,au contruit catedrale mai putin originale (imitatii ale Sfintei Sofia)dar mai mari ca cea ce se construieste la Bucuresti,intr'o societate cu resurse materiale net superioare celor doua natiuni!
Ma intreb,cata manipulare subversiv straina se ascunde
in spatele "protestelor"anti BOR ale acestor indivizi,si cata prostie?Teo

 

Te-o prins "flama" cam tare si fara rost;

Suntem crestini, asta-i important, ca suntem ortodocsi e o intamplare.
Macar un lucru trebuie sa admiti, de-am fi fost catolici am fi folosit alfabetul latin cu o mie de ani mai devreme, restul sunt detalii ce tin de civilizatie.

NU UITATI

ca articolul e semnat de unul care a fost "consilierul lui Adrian Nastase", adica inca unul care a dus Romania....LA GROAPA!

 

doar

un copil imparte lumea in alb si negru.
In plus, trecerea timpului pentru unii poate fi benefica.

:)

Referendum pentru catedrala, libertate de alegere pentru subventionarea BOR, istoria religiilor lui Eliade in locul indoctrinarii in scoli.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor