Ziare.com

Opinii De ce s-a pus tocmai acum duminica prima zi in calendar?

Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 21:52

   

Opinii De ce s-a pus tocmai acum duminica prima zi in calendar?
In anul 2011, in calendarul ortodox roman, saptamanile vor incepe cu ziua de duminica. Brusc, dintr-o data, fara sa se faca vreo notificare in avans, asa ca un cutremur fara mici anunturi prevestitoare.

"Pentru noi, crestinii, ziua de Duminica este cea mai importanta zi din timpul saptamanii. La fiecare Sfanta Evanghelie, fie ca e vorba de Matei, de Marcu, Luca si Ioan, veti gasi mentionat faptul ca Hristos a inviat in prima zi din saptamana, adica ziua de Duminica" - spune parintele consilier al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica.

As avea o intrebare: dar pana acuma ce ati pazit Sfintia Voastra?

"1.La inceput a facut Dumnezeu cerul si pamantul.
2. Si pamantul era netocmit si gol. Intuneric era deasupra adancului si Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.
3. Si a zis Dumnezeu: "Sa fie lumina! Si a fost lumina.
4. Si a vazut Dumnezeu ca este buna lumina, si a despartit Dumnezeu lumina de intuneric.
5. Lumina a numit-o Dumnezeu ziua, iar intunericul l-a numit noapte. Si a fost seara si a fost dimineata: ziua intai."

Asa incepe Cartea 1 a lui Moise, asa incepe facerea lumii. Si ziua intai, pentru ca a fost ziua in care s-a facut lumina se mai numeste ziua soarelui - "Sunday". Noi, romanii ii spunem Duminica. De cand ne stim noi, Duminica a fost zi de odihna la romani si la mai toate popoarele crestine sau crestinate. Doar la evrei si la unele secte, nu este recunoscuta duminica drept ziua de odihna a Domnului, ci Sambata (sabato=sabat=odihna).

"Ziua a saptea a fost numita sabat (= sambata). Cuvantul "sabat" inseamna odihna, caci in ea "s-a odihnit Dumnezeu de toate lucrurile Lui"( Facerea II, 2.), dupa cum spune dumnezeiasca Scriptura. Pentru aceea numarul zilelor merge la sapte si se reintoarce iarasi si incepe de la ziua dintai", scrie in "biblioteca de teologie - on line."

Deci hotararea Sfantului Sinod din data de 6 Iunie 2010 este justificata oarecum si respecta in ultima instanta niste traditii care au fost schimbate pe vremea lui Constantin cel Mare.

Intrebarea se pune atunci, de ce se face aceasta schimbare TOCMAI ACUM? Si de ce Sfantul Sinod a tacut pana acum si nu aduce argumente in favoarea deciziei luate de a incepe zilele saptamanii cu ziua de Duminica? In explicatiile sale, domnul consilier mai aminteste si faptul ca a studiat anumite calendare de-a lungul anilor si a gasit aceeasi numerotare a zilelor saptamanii incepand cu duminica. Si mai spune dansul ca si in ziua de astazi unele Episcopii, cum e cea a Timisoarei si Caransebesului si a Aradului, Duminica este mai de mult mentionata ca prima zi a saptamanii.

Si s-a luat aceasta masura pentru "uniformizare". Cam ciudata uniformizare. Sa uniformizezi o tara intreaga dupa 2-3 exceptii, mi se pare cel putin ciudat. De ce totusi nu se mentioneaza adevaratele motive si ne sunt prezentate cateva exceptii de la regula drept "necesitate" de uniformizare?

De ce nu au aliniat Episcopia Timisoarei dupa toate celelalte episcopii? De ce nu se pastreaza calendarul Ortodox asa cum il stim si luam drept exemplu cateva calendare, din anii 1912, 1916 si 1923? Ce ne facem cu deceniile care au urmat si cele dinainte?

Ce se ascunde in spatele acestei decizii? Are asta vre-o legatura cu razboiul izbucnit intre Mitropolitul Serafim de Pireu care acuza pe evrei pentru criza mondiala planificata, ca parte a planului sionist de subjugare a lumii si Moshe Kantor, presedintele "Congresului evreiesc european", care a cerut pedepsirea Mitropolitului pentru acuzele aduse? Sa inceapa Razboiul religiilor de aici? Sa fie acest Razboi un razboi intre Ortodoxism si evrei si nu intre crestini si musulmani cum se credea? Sa fie anul 2011 cu adevarat un an al schimbarilor majore? Ce incearca Biserica Ortodoxa Romana sa ne transmita?

In cuvantul reprezentantului Patriarhiei vizavi de schimbarea calendarului se mai mentioneaza faptul ca si ortodoxismul grec are acelasi calendar. Dar si evreii considera ca Sambata este ziua de odihna si nu Duminica.

Incurcate sunt caile Domnului!

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9823 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

de fapt ...

si in USA in calendar Duminica este prima zi ,probabil s-au luat dupa Americani , nu este un lucru rau .

 

Posibil

Dar ar fi cel mai penibil motiv. Nu ne ajung sfintii si sarbatorile imprumutate de pomana ? O sa ajungem sa bagam Independence Day in lista sarbatorilor nationale .

Da, dar luat dupa Vechiul Testament inseamna ca Dumnezeu intai s-a odihnit...

... si numai apoi, in urmatoarele sase zile, a facut lumea.
Acuma depinde si de dimensiunea pe care o are timpul in tinutul lui Dumnezeu.

Mai Silvia, "luat dupa Vechiul Testament",

Duminica corespunde cu "ziua a opta" (numita si "ziua intai a saptamanii"..., asa ca mai analizeaza...!

Bine inteles ca nu e rau,dar pentru americani

In tara in care biserica e o casa de inchiriat unde din 3 in 3 ore se fac slujbe de diferite culte,bani sa iasa.e un lucru normal Deasemeni Duminica e tratata ca orice zi.Saptamana poate incepe de joi si se termina miercuri Bani sa iasa.Iar doamna Biserica "crestinada cezarului ce e al cezarului,indiferent daca cezarul e Ceausescu sau vreun rege,si Episcopiei ce e a lui Dumnezeu,tot comf.formulei Bani sa iasa.Era de datoria capilor bisericii carora lumea le zice Prea Sfinti sa-i consulte pe credinciosi,nu sa aibe rol de sluga si sa execute.Tacerea totala a bisericii in aceasta privinta inseamna ca popa nu e decat un meserias,lipsit de har, Locuesc peste ocean de 34 ani stiam ca numai calendarele reclame sunt asa nu si cele religioase.Ca adaos,am vazut o slujba ortodoxa la TV,alaturi de popa era o menora mare.Macar sase spuna cinstit in ce ne transformam.

De ce s-a pus tocmai acum duminica prima zi in calendar?

Slava DOMNULUI k inca suntem STAT LAIC!

 

Intrebarea corecta este:

De ce nu s-a pus PANA acum..., mai ales ca ne numim 'popor crestin'?!

Miluca, NU mai suntem stat laic!

Cand BOR face ce vrea in tara asta , AM DEVENIT UN STAT TALIBAN,ADICA NE-AM INTORS IN EVUL MEDIU!S-a umplut tara de biserici si manastiri, s-a introdus OBLIGATORIU religia in scoli(adica in trunchiul comun),face patriarhul o catedrala pe timp de criza, ca "asa vrea muschii lui" , schimba BOR prima zi a saptamanii, se opune BOR legiferarii (necesare)a prostitutiei,s-au introdus ca sarbatori legale, pe langa paste si craciun si alte sarbatori RELIGIOASE, s-au dat BOR numeroase proprietati imobiliare si agricole si asta in numele unor voturi pe care unii smecheri din politica spera sa le primeasca de la habotnicii care se calca in picioare pentru un blid de mancare, primit de la biserica , cu ocazia unor sarbatori religioase! Poate mai gasesti si alte argumente, cas sa-i trezim la realitate pe politicienii nostri!

 

 

creier

cine va spala creierul ? unii stiu cine ...

Si cu Pastele,

Cum rămane?

 

IO ZIC

IL SCHIMBA SI PE ASTA NU TREBUIE SA NE FACEM PROBLEME.AN NOU FERICIT LA TOTI.LA REVELION

Si Matei si Marcu amintesc aceste cuvinte ale Domnului Isus:

"Vã rãtãciti, pentru cã nu cunoasteti nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu."

Duminica (talmacit inseamna "ziua Domnului") este "ziua intai a saptamanii", si corespunde cu "ziua a opta" din V. T., zi in care se tineau (si se tin) sarbatorile religioase evreiesti.
Fiindca invierea Domnului a avut loc Duminica (in ziua intaia...), si nu exista pentru omenire on eveniment mai maret decat acesta, crestinii (beneficiarii noii creatii)au convenit sa serbeze acest lucru saptamanal.

BOR se afla intr-o situatie penibila, pentru ca tot sustine ca de cca. 2ooo aplica invatatura apostolilor, dar abia acum s-a hotarat sa reconsidere 'calendarul crestin'. E un fel de 'ironie a soartei'...!

 

Asta inseamna ca

ziua intaia e ziua Domnului,iar a saptea(sambata) e ziua lucratorului,adica zi de ODIHNA.

Pentru A. Cantemir

Stimate Domn....ti-as sugera sa te mai documentezi inainte de a face anumite afirmatii...Duminica (prima zi a saptamanii) nu a fost si nici nu va fi ziua Domnului pentru ca in primul rand nu a sfintit-o. Duminica se tine pentru ca atunci a inviat Isus, si atat...nu este ziua binecuvantata de Dumnezeu...si pentru a te convinge te invit sa citesti din Biblie in cartea Exod 20 versetele 8 la 11.
Exodul 20:8 Adu-ti aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfintesti.
Exodul 20:9 Să lucrezi sase zile, si să-ti faci lucrul tău.
Exodul 20:10 Dar ziua a saptea este ziua de odihnă inchinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare in ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este in casa ta.
Exodul 20:11 Căci in sase zile a făcut Domnul cerurile, pămantul si marea, si tot ce este in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit: de aceea a binecuvantat Domnul ziua de odihnă si a sfintit-o.
Insusi Dumnezeu s-a odihnit de toata lucrarea Sa si a binecuvantat Sabatul (ziua a 7-a) a fost si va fi adevarata zi de odihna pentru poporul lui Dumnezeu

Pentru Cantemir

Si tot biblia vorbeste de importanta pastrarii sabatului:
Isaia 58:13 Dacă iti vei opri piciorul in ziua Sabatului, ca să nu-ti faci gusturile tale in ziua Mea cea sfantă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfintesti pe Domnul, slăvindu-L, si dacă-l vei cinsti, neurmand căile tale, neindeletnicindu-te cu treburile tale si nededandu-te la flecării,
Isaia 58:14 atunci te vei putea desfăta in Domnul, si Eu te voi sui pe inăltimile tării, te voi face să te bucuri de mostenirea tatălui tău Iacov; căci gura Domnului a vorbit."

Mai oameni buni ...

Vreti sa spuneti ca asa a dat ordin Basescu , sa se puna duminica prima zi in calendar ?
Ca tot la astea va duce capul.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor