Ziare.com

Ora de religie, subiect de disputa in Parlament: "Dumnezeu e mort", mesajul pe care un deputat il vrea pe pereti

Marti, 17 Februarie 2015, ora 15:55

   

Ora de religie, subiect de disputa in Parlament: "Dumnezeu e mort", mesajul pe care un deputat il vrea pe pereti
Predarea religiei in scoli si faptul ca inscrierea la ora de religie se va putea face doar pe baza unei cereri in scris a parintilor, in urma decizie CCR, a generat, marti, discutii in Comisia de invatamant a Camerei, secretarul de stat in Ministerul Educatiei aratand ca pana pe 6 martie trebuie depuse aceste cereri.

Comisia de invatamant a invitat reprezentantii cultelor religioase la dezbateri, dupa ce CCR a admis faptul ca obligativitatea inscrierii din oficiu a copilului la ora de religie este neconstitutionala si ca vor putea intra la ora de religie doar copiii ai caror parinti au depus in acest sens o cerere.

Religia nu e obligatorie in scoli. CCR: Parintii sa faca cerere daca vor ora de religie (Video)

Religia nu e obligatorie in scoli - Biserica vede decizia ca pe o umilinta: E o noua provocare!

Reprezentantii cultelor religioase au sustinut necesitatea studierii religiei in scoli, preotul Ionut Corduneanu (BOR) aratand ca 25 de state din UE au obligatorie religia in scoli si ca Patriarhia Romana cere ca inscrierea la ora de religie "sa se faca pe toata durata scolarizarii din unitatea de invatamant".

"Predarea religie in scoli este un element esential in formarea unui tanar. Toti parintii bulgari catolici vor face acea cerere, iar religia in scolile noastre se va preda", a declarat deputatul Niculae Mircovici, reprezentant al minoritatii bulgare.

Deputatul Remus Cernea a spus ca decizia CCR trebuie pusa in acord cu legea invatamantului, astfel incat inscrierea la ora de religie sa se realizeze la solicitarea scrisa a parintilor pentru elevii cu varsta de pana in 14 ani. "Inscrierea la ora de religie se va face la inceputul fiecarui an scolar", a propus Cernea, aratand ca in Romania nu exista o religie de stat si ca statul trebuie sa fie neutru fata de toate cultele religioase.

O profesoara a pus elevii sa semneze ca vor ore de religie, de teama ca isi pierde postul

Remus Cernea a vorbit si despre sala de sedinte a comisiei, criticand faptul ca in acea sala se aflau doua icoane. El le-a propus deputatilor fie sa puna simboluri ale tuturor cultelor religioase din Romania pe stalpii din sala de sedinta, fie sa lipeasca alaturi de icoanele existente afise "cu atei", mentionand in acest sens un afis cu filosoful Friedrich Nietzsche si un citat din acesta: "Dumnezeu e mort".

Reprezentantul ASUR Toma Patrascu a precizat ca religia ramane sa fie predata in scoli si ca prin decizia CC singura modificare se refera la faptul ca "li se da parintilor dreptul legal de a alege". "Il intreb pe ministrul Educatiei ale cui interese apara, ale copiilor sau ale bisericii?", a adaugat reprezentantul ASUR.

La sedinta Comisiei pentru Invatamant a fost prezent si profesorul Emil Moise, cel care a sesizat CCR si care a condus la decizia ca obligativitatea inscrierii din oficiu a copiilor la ora de religie este necosntitutionala si ca nu pot intra la ora de religie decat copiii ai caror parinti au depus cerere in acest sens.

Religia nu e obligatorie in scoli: Povestea omului care a invins sistemul si a infuriat Biserica

Moise a aratat ca decizia CCR a intrat in vigoare pe 23 ianuarie, la data publicarii in Monitorul Oficial, dar ca nicio scoala nu respecta aceasta decizie, mentionand ca Ministerul Educatiei ar fi trebuit sa transmita scolilor sa o respecte.

El a spus ca ii va solicita premierului Victor Ponta "sa ii demita pe ministrul Educatiei si pe secretarul de stat Liliana Preoteasa, care prin afirmatiile lor incita la nerespectarea legii".

Patriarhia Romana: CCR recunoaste importanta orei de religie. Sa-i invatam pe copii iubirea de Dumnezeu

Secretarul de stat in MEN Liliana Preoteasa a declarat ca Ministerul Educatiei asteapta o decizie a Parlamentului si ca a trimis o adresa inspectoratelor scolare prin care le-a cerut sa informeze parintii elevilor ca pentru a participa la ora de religie trebuie sa depuna o cerere, "asa cum spune CCR". Potrivit Lilianei Preoteasa, cererile se vor depune pana pe 6 martie.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 7430 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
68 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Copii este mai bine sa credeti in CORUPTIE si PhROSTITUTIE !

E singurul viitor pe care vi-l prepara statul.

 

religia nu are ce cauta in scoala

se revarsa destul bigotism inafara bisericilor

de asemenea popii nu trebuie sa fie platiti de la bugetul de stat si nici srl-urile numite biserici sa nu mai fie subventionate din banul public

 
 

 

BOR un gang anacronic

Avem 19.000 de biserici,localitatea prahoveana Valea Plopului nu are apa curenta sau canalizare, dar are o biserica la fiecare 10 familii,are 28 biserici si inca una cea de a 29a in constructie.Asta la 425 spitale si 4.700 scoli.
Nu cred ca in lume se mai regaseste o asemenea proportie.
BOR este pe primul loc la evaziunea fiscala legalizata intrucat ei nu platesc taxe si impozite dar prin miile de hectare de paduri,vii,elesteie cu peste,afaceti de turism,case de vacanta,fabrici de confectii etc. vaduvesc statul de ~5-6 miliarde de euro pe an.
Opinia publica (nu discut de bigotii alienati)trebuie sa ia atitudine deschisa fatisa fata de acest flagel BOR care are o contributie majora la mizerabilul nivel de trai din Romania.Pentru BOR faptul ca Romania este pe primul loc in Europa (nu UE)la numarul de analfabeti este o bucurie.Cu cat esti mai credul mai neinstruit cu atat BOR este mai multumit.

Dacă tot te pricepi la numărat...

.. iți mai ofer una pe care ai omis-o (din greșală, sunt sigur). Casa de copii tot de la Valea Plopului, unde Părintele Tănase a crescut sute, dacă nu mii de copii abandonați, oferindu-le pe langa condiții bune de trai, posibilitatea invățării unei meserii, astfel incat să o pornească cu dreptul după majorat.

Altfel sup, Părintele Tănase nu doar le-a dat un pește, oi, trei, ci o undița plus i-a invațat să pescuiască.

Realizările dinsului se pot vedea aici - in loc de a lovi in asemenea oameni care chiar fac ceva, cei binevoitori poate vor fi mișcati indeajuns incat să puna mina de la mina, ajutand acest om extraordinar si pe orfanii lui:

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/03/30/parintele-tanase-satul-29-biserici/

In fata gugumaniei semidocte, aia cu Nietzche si

enuntul sau potrivit caruia Dumnezeu e mort, amintesc aici o glumitza superba scrisa de un student pe un zid odonioara, la Paris:

"- Dumnezeu e mort !
Semneaza, Nietzche !"

Iar de dedesubt :

"-Nietzche e mort !
Semneaza, Dumnezeu !"

"Multele biserici" sunt muzee, monumente istorice

... si nu au rol religios. Reprezinta doar niste capdopere din secolele trecute si cam atat! De-aia sunt asa de multe fata de scoli si spitale publice. Scoala publica exista doar de 60-80 de ani si spitalele cam de 100-120 de ani. Biserica exista cam de 2000 de ani si pana au aparut "cele publice" au preluat si rol de scoala, si de spital (bolnite). Biserica a raspuns multor nevoi in secolele trecute, nu doar de ordin religios, ci si cultural, educational, medical si social, in vremuri grele, cand institutiile publice cum le stim noi acum, nu existau.
Acum sa revenim la contemporaneitate. Daca 85% din populatia tarii, platitoare de taxe si impozite se declara crestina, 80% ortodoxa, 5% de alte confesiuni crestine, 10% atei si 5% musulmani, budisti, taoisti si altele, e firesc ca majoritatea sa-si impuna punctul de vedere si sa aiba Biserica (inclusiv BOR) finantata de la buget. Daca omul se ingroapa cu popa, se cununa cu popa, isi boteaza copiii cu popa, atunci e o necesitate care trebuie satisfacuta, chiar daca turbeaza cei 10% atei. Ei sunt minoritari. Pana si sarbatorile nationale se fac cu slujbe religioase, eroii ni-i cinstim cu parastase, politicienii jura pe Biblie, Codul penal e construit pe cele 10 porunci si nu pe Sharia sau alte minuni etc.
Declarati-va, fratilor, toti atei la recensaminte si lichidam BOR. Vad ca ateii, musulmanii si alte confesiuni necrestine nu prea au succes la racolari. Prin urmare, ciocul mic si Doamne-ajuta, ca taxele cele multe, de la crestini vin, nu de la Cernea care munceste numai de 3 ani si imediat iese la pensie ca un boier, cu 4-8 ani in "campul muncii"!

PS: Biserica plateste impozite, de unde ati scos gogoasa ca nu plateste? Salariile personalului BOR sunt supuse impozitarii, Biserica e un important investitor, pe terenurile si pamanturile Bisericii se plateste impozit, doar daca s-au negociat alte avantaje cu autoritatile locale, sau legile prevad exceptii. Unele activitati de binefacere nu sunt impozitate, ca si ale ONG-urile de gen. Aici n-aveti decat sa cereti prin pliticieni sa termine cu favorizarea BOR prin OUG si legi. Oare de ce nu puteti? Caraiti pe margine ca niste ciori si nu puteti nimic, nici sa distrugeti Biserica lui Hristos, nici s-o saraciti sau s-o falimentati!

Sunt unii aici care au mai multi tati si doar o mama !

De aia ma depuncteaza !

asa e fiule, te-am depunctat

ia-te dupa mine, si ailalti tati ai tai au facut la fel

asa e fiule, te-am depunctat

ia-te dupa mine, si ailalti tati ai tai au facut la fel

asa e fiule, te-am depunctat

ia-te dupa mine, ailalti tati ai tai au facut la fel

@kott

Hai, sa nu exageram. Nu-i nimic rau in faptul ca elevii au ore de religie. Dimpotriva. Nu poti iubi/dezabroba ceva ce nu cunosti. Apoi, daca mai exista un dram de moralitate in aceasta tara, ea se datoreaza in mare parte religiei in care a fost educat acest popor.

discutie inutila!!CCR a stabilit ceva si minsterul

trebuie sa puna in aplicare decizia! Restul e cancan!!

Din nefericire din cauza ca BOR care a exagerat cu religia reactia societatii este usor deplasata!!

Daca bunul Dumnezeu a ajuns subiect de discutie in Parlament inseamna ca in rest totul este rezolvat iar trimisii nostri nu mai au alte probleme.....

omiduta

Felicitari pentru comentarii! Nu trebuie sa negam dumnezeirea ! Niciodata ! Sunt asa multe dovezi iar unii nu vreau sa vada....! Poporul roman este prin excelenta credincios ,iubitor, ajutator la nevoie , milos, inimos...! Daca prin intamplare te-ai nascut intr-o familie de atei si doresti sa cercetezi cuvantul lui Dumnezeu , poti sa o faci ! Dar vreau sa demonstrez ca aceasta lume nu se va sfarsi pana cand toti vor stii ca exista dumnezeu si un Fiu al omului care a murit pentru noi :

Mat 10.22; Marc 13.13; Evr 3.6-14; Apoc 2.10;
14 Evanghelia aceasta a Impărătiei va fi propovăduită in toată lumea, ca să slujească de mărturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfarsitul.
Mat 4.23; Mat 9.35; Rom 10.18; Col 1.6-23;
Intoarceti-va la Dumnezeu ca si El se va intoarce la voi!

INFO PTR. REMUS CERNEA:

Nietszche e sigur mort.
Despre Dumnezeu inca se vorbeste!

Cat despre ateismul mediocritatii tale socialiste Cernea doar cateva cuvinte: nu ateii sustin ca din nimic s-a format totul fara ca nimeni si nimic sa aibe vreo legatura cu asta?

Faina logica mai Remus Cernea! Keep it up! Poate iesi din fotosinteza si din starea de miscare browniana...

Socialismul va disparea!

guvernul

ponta nu respecta decizia CCR!
ce e aici bai frate? republica babaniera? congo?
face fiecare cum il taie capu?
asa platim si noi taxele? cum vrem noi si cat vrem noi?
oarele guvernul este deasupra legilor si bunului simt?
ponta ti-a dat mataguvern?

ponta trebuie sa demisioneze daca nu este capabil sa guverneze sau sa isi controleze ministerele.

cat despre maimutzoii de popi sa isi ia vrajile si sa ne lase.

 

Droguri, prostitutie, destramarea familiei, trafic de organe,

distrugerea sistemului de educatie,si a societatii,etc,etc! Se pare ca se incearca prin toate mijloacele distrugerea acestui popor si inlocuirea lui cu altii de pe mapamond !! Bravo conducatorilor acestei tari ! Tinerii au mai revolutionat societatea romaneasca si se pare ca este cazul sa o faca din nou ! Daca doresc sa mai existe ca fiinte umane!!

Ce inteleg politicienii ? Nu prea inteleg...!

Eu ma indoiesc ca politrucii inteleg prea multe...
Au comporatament tipic de regim despotic NE-luminat (exista si notiunea de despot luminat, de asta am precizat "ne"-ul). Nu vor pleca de acolo decit arestati - fie de militari in baza juramintului fata de tara, fie de catre revolutionari. Ei traiesc in lumea lor paralela cu realitatea. Daca incerci sa le explici lor niste chesiuni de bun simt sau unui perete, nu e nici o diferenta. N-au onoare, n-au nici o urma de bun simt si nici capacitatea de a intelege ce este bunul simt. Au jurat fata de tara dar nu inteleg ce insemna juramintul, ce implicatii are etc. Pentru ei e o pura formalitate. Se cred atotputernici, deasupra tuturor, deasupra legii etc. N-ai cu cine vorbi.

Daca ar intelege mai mult, n-ar face cea ce fac. Nu ar distruge mediul pentru bani, de exemplu. Problema e ca ei nu inteleg notiunea de mediu, de ecosistem, nu au empatie pentru semenii lor.

http://www.huffingtonpost.com/2011/12/22/rich-people-lack-empathy_n_1165425.html

opozitia

de ce nu zice nimic? ponta trebuie dat de urgenta in judecata pentru nerespectarea deciziei CCR
opozitia doarme din nou?
avocatul poporului? ala ce rol are acolo ca nu am inteles? sa se faca ca ploua? i-a recomandat EU sa bage mai cu joc de glezne si zicea ca a inteles.

 

Opozitia sintem noi, cei nemultumiti !

Pai "opozitia" e formata din aceleasi grupuri de interese.

De fapt nu exista in Romania o opozitie. Se stie foarte bine cu ce usurinta migreaza politrucii in mod repectat intre partide care teoretic au ideologii opuse.

Politrucii urmaresc puterea si banul/ciolanul/interesul personal.

Practic in Romania nu exista partide politice, ci grupuri de interese care sint transpartinice si care se folosesc partidele ca acoperire pentru a-si ascunde activitatile.

Ca sa fie mai clar:

Opozitia sintem noi !

Ptiu..!!!

Cum puteti sa scrieti/declarati asa ceva ''domnule'' Cernea ?? Parintii domniei tale nu te-au invatat sa te inchini dumnezeului vesnic? Chiar triburile de indieni se inchinau Marelui Spirit si tu il invoci pe Nietzche si tinzi spre o educatie fara dumnezeu ??? Se spune ca Nietzche a spus :

Dumnezeu ? E mort !!! Semnat Nietzche! Intervine dumnezeu si spune :
Nietzche este mort ! Semnat DUMNEZEU ! Fiti romani domnilor si rugati-va dumnezeului vesnic Iehova care l-a dat pe Fiul Sau sa moara pentru noi ca sa avem posibilitatea vietii vesnice !
Slavit sa fie dumnezeul vesnic! Cinste si onoare sa-i fie aduse Fiului Sau care si-a dat viata pentru noi !
Nu mai scrieti impotriva dumnezuelui vesnic!! Vom fi pedepsiti ca popor ! Va rog frumos intoarceti-va la dumnezeire caci nimic fara dumnezeu nu se poate ! Nimic !
Domnule Cornea , va rog sa va reveniti in fire si sa nu mai declarati asemenea absurditati!

 

@FISCHER12 - "nimic fara dumnezeu nu se poate"

Atunci inseamna ca chiar dumnezeu a decis ca religia sa fie optionala si sa avem libertatea sa credem sau nu.
Inseamna ca-n general putem face ce vrem, pentru ca daca putem sa facem atunci inseamna ca dumnezeu si-a dat acordul, asta deduc din afirmatia ta.

CeZarAM

Ai perfecta dreptate stimate domn :
Nihil Sine Deo-Nimic fara Dumnezeu .
Stiu ca iL iubesti pe dumnezeu si de aceea te felicit in modul cel mai umil si cu respect !

Nu are cum să iși revină in fire bietul Cernea

..cand insăși firea lui e una pervertită. Să aibă Domnul Hristos milă de el, asta e unica lui șansă.

@Eufrosin, nu vad ce e incorect in ce-a spus.

E vorba de cursuri de religie, nu de cursuri de religie ortodoxa.
Scopul e ca elevii sa inteleaga fenomenul religios, si e normal sa inteleaga si ca una dintre optiuni e ateismul. Scoala trebuie sa incurajeze o gandire libera, un spirit critic. Nu trebuie sa "formateze" modul de gandire al elevilor intr-un anumit fel.
Statul trebuie sa asigure libertatea religiei si libertatea de constiinta in general, e normal ca statul sa fie neutru fata de fenomenul religios. Sunt chiar foarte de-acord cu domnul Cernea. Probabil ca-n viziunea dvs sunt si eu un pervertit.

cum sa pricepi tu, esti virusat deja

ca pur si simplu sunt oameni care nu cred. nu inseamna ca cred ca nu exista. sunt oameni care isi conduc viata in mod rational, nu cred, trebuiesc fapte. ori, daca de mic ii bagi in cap modul asta ilogic de gandire: cred, presupun, ma astept, ma gandesc, nu te astepta din partea lui sa iti spuna adevarul.

Cei care nu cred sunt lipsiti de spiritualitate...

Chestie ce tine de educatie moncher... Omul are in el doua iinte: Animalul si Spiritualul. Pe care din cele doua fiinte le hraneste mai bine aceea il defineste... Cu cat esti mai animal esti mai apropae de ADN-ul cimpanzeului... Cu cat esti mai inclinat spre gandire spirituala esti mai departe... Atat e de simplu! De aceea maimutele socialiste, cand au grenada in mana se cred >Dumnezei. Pentru ca mai mult de atat nu pot!

Socialismul va disparea!

cum sa ma inchin la unul care a facut atata rau omenirii?

nu s-a gandit prea mult si a facut doar 2 oameni si le-a poruncit sa se inmulteasca. si s-au inmultit prin incest, nu au putut alege si incestul e un pacat de neiertat. atunci unde e liberul albitru? daca tu ma obligi sa pacatuiesc, cum sa ma inchin tie?

Eh.

..te inchini și matale cui te pricepi.

Ma gindesc

Cum oare Suedia care are 85 la % atei nu are nici un fel de problema,iar noi ne indreptam spre lumea a3a...respect orice religie,daca nu ma deranjeaza,dar aceste religi nu trebuie sa intre in organizarea de stat...simplu,ce ar fi daca miine ar intra in codu circulatiei si ar zice ca de fapt dz l-a pus sa faca accident...deci Romani,rugati-va acasa,uitati popii,nu ei sunt cei care trebuie sa va spuna cum sa traiti...viata este frumoasa,trebuie sa stiti sa o traiti...popii vind iluzii,ca in orice religie....

 

tata & co

si cum trebuie sa stim sa traim stimate domn ?? Explcati va rog ca nu inteleg ! Dumnezeu are niste reguli printre care si cele 10 porunci :

1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.
3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert.
4. Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste.
5. Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant.
6. Sa nu ucizi.
7. Sa nu fii desfranat.
8. Sa nu furi.
9. Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau.
10. Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau!
Deci nu cred in Dumnezeu da? Ok !
Matale aveti o femeie frumoasa iar eu am cucerit-o si imi va amanta mea da ? Aveti si vii frumoase iar eu va fur strugurii sau masina sau ...! Aveti o problema /accident iar eu NU am fost martor dar depun marturie mincinoasa ! Esenta este ca daca cineva are un dumnezeu si stie ca EL este iubire si respecta legile Lui se infraneaza de la comite raul FRATELUI lui ! Deci eu, nu pot sa va fac aceste lucruri pentru ca cred intr-un dumnezeu si in Fiul Sau care va judeca vii si ***! Intelegeti? Matale spui ca popii vand iluzii da? Pai poporul israel a fost condus de cine ? nu de Dumnezeu prin leviti (neam de preoti) ? Sau : distanta de la Pamant la Soare este optima iar daca axa Pamantului ar fii cu 2 grade inclinata , o parte a pamantului ar arde iar alta ar ingheta! Este o pura intamplare ! Domn'e dar cititi domn'e pentru numele lui dumnezeu Iehova, si nu mai arucati pe piata asa viziuni! Aveti in fata istoria de 6000 de ani a israelitilor si biblia scrisa din 1514 BC de Moise , aveti si prorocirea venirii Fiului omului inca din 488 BC cu implinire in 29 AD si nu credeti ? Nu va impietriti inimile ca va va bate dumnezeu sa stiti! Am pretentia ca tot romanul are o bunica la tara si astfel sa fi aflat despre dumnezeu si sa il respecte ! Romania este o tara binecuvantata de dumnezeu si voi IL batjocuriti prin ecludere si ignoranta! Nu va este jena ? Nu ma intereseaza nivelul de credinta ca toti suntem pacatosi dar nu negati dumneziirea si moartea Fiuului Sau Iisus Hristos care a murit pentru noi !
''tata'' , dupa nick cred ca aveti o varsta si de aceea am pretentia de la dumneavosatra iar daca vreti sa fiti un formator de opinie , URMARITI CEEA CE ESTE POZITIV! Doamne ajuta-ne pe toti pacatosii, AMIN!

pai

poti sa traiesti ca suedezii sau ca romanii
si daca insisti f mult poti sa ajungi sa traiesti si ca arabii

@tata

Sa nu uit! ca tot vorbesti de Suedia. Priveste putin la istoria popoarelor nordice si la istoria cultelor lor, apoi fa comparatii.

Marea majoritate a oamnilor nici nu sunt

constienti ca modul lor de gandire e aproape in totalitate determinat de locul in care s-au nascut.
De exemplu, acelasi individ daca s-ar naste sa zicem in Franta ar avea un cu totul alt mod de gandire decat daca s-ar naste sa zicem in Arabia Saudita.
Ce vreau sa zic prin asta e ca modul de gandire al marii majoritati a oamenilor nu e rezultatul propriei lor analize, asa cum au impresia.
Si dvs, care faceti apologia unui anumit cult crestin, daca v-ati fi nascut in Arabia Saudita ati fi fost foarte probabil musulman si ati fi fost lafel de convins ca religia islamica e singura valabila.

De-asta ceea ce spune Cernea are mult sens pentru mine, scoala nu trebuie sa "formateze" modul de gandire al copiilor, rolul ei trebuie sa fie acela de a oferi copiilor mijloacele prin care sa poata intelege lumea, sa incurajeze diversitatea in gandire, sa incurajeze o gandire libera si un spirit critic.
Cat despre moralitatea la care faceti aluzie, adevarata moralitate n-are legatura cu religia, pentru ca adevarata moralitate presupune sa faci ceva din convingere personala profunda, pentru ca intelegi sensul, nu pentru ca o entitate externa ti-a prescris ceva sau pentru ca ti-e teama ca ajungi in infern.
Libertatea religiei trebuie asigurata, ca si libertatea de constiinta in general, dar statul trebuie sa fie neutru fata de fenomenul religios.

@tata

Aici nu-i vorba de 'popii'. Sa negandim putin si apoi sa vorbim. Stii cum a fost privita religia in evul mediu/feudalism, chiar epoca moderna, daca ne raportam la tari precum Romania? Prin ochii 'popilor'. Popii tineau o cuvantare in limba latina sau slavona, iar credinciosii se speriau doar cand ridica 'popa' glasul. Oare nu-i mai bine ca un copil sa cunosca cultul si sa poata diseca ce spune 'popa'?

Greșiți!

..nu umblă musulmanii după vre-un caricaturist de-al nostru ortodox, ci după unul ateu, suedez. Au danșii probleme cu mult mai mari, dar am enumerat-o doar pe asta.

AMBIGUA

Bravo, sunt perfect de acord cu tine! ! Felicitari si pentru lingvistica ta, ai dat dovada de o inalta tinuta intelectuala iar scrierea dovedeste sigur un IQ peste medie si o evidenta iubire pentru literatura si dreptate, as zice !

Remus Cernea,aceasta nulitate,a fost bagat in parlamentul Romaniei

in valul de inepti,hoti,incapabili,actuali puscariasi sau urmariti penal etc.la tristele alegeri din dec.2012,cand 25% din electoratul roman compus din mosi si babe cu creierele spalate de antenele puscariasului Voiculescu,au votat "cel mai corupt parlament din lume"(Watch Dog)!Si din istoria Romaniei
Peste 40 de parlamentari sunt condamnati,sau in curs de judecata,urmarire penala,conflicte de interese etc.
Lista se mareste,pe zi ce trece,dar Ponta,incalcand legea ,refuza organizarea de alegeri pentru locurile vacantate,conform legilor in vigoare,adaugand o noua infraciune la lungul sir inregistrat de premier!
Privind actualul parlament roman ne vin in minte celebrele versuri eminesciene:
"Cum nu vii tu,Tepes Doamne
ca punand mana pe ei
Sa-i imparti in doua cete
in smintiti si in misei".....
Pe langa "misei" apar in parlamentul Romaniei si smintiti ca nulitatea Cernea,care a stat pe spinarea parintilor pana cand a fost impins in parlament de PSD,pe care l-a tradat la
prima ocazie devenind...independent!
Ce propune acest ...filozof care nici flozofia nu a terminat-o pana la capat?
In sala de sedinte,pe stalpi(ca sa faca varza si estetica frumoasei sali) sa se scrie pe pereti"Dumnezeu este mort"!!!!
De unde stie?De la Nietzsche?
Si daca nu este mort,decat pentru el,Cernea?
Apoi o alta aberatie:sa se atarne(oriunde?)portrete de atei si simbourile tuturor cultelor,intr'o tara cu o populatie zdrobitor crestina(reprezentata universal prin semnul crucii,cu exceptia unor grupuri protestante minoritare)!
Alaturi de el a mai aparut un alt producator de valuri ca sa atraga publicitate:Emil Moise!
Sa fie menajeria completa!
Religia a avut si are un rol esential in mentinerea identitatii nationale,iar in prezent in inocularea inca din copilarie a moralei crestine,sanatoase,care se bazeaza pe cele zece porunci,pe care,daca le-am respecta cu totii,am avea o societate mult mai curata!
Hotararea CCR mi se pare corecta:orel de religie nu pot fi obligatorii ci facultative,dar nu pot fi eliminate din educatia copiilor cu acordul parintilor! Teo

 

Un dragă Te-o..

Gandiți atat de sănătos in cele mai multe privințe - mi-ar place enorm să aflu că le veți acoperi pe toate.

Doamne ajută.

Te-o

Daca s-ar respecta cele 10 porunci am avea o societate mai buna , intr-adevar dar uite ca , chiar in casa MEA am gasit necuratie, zice Domnul! Vreau sa spun ca , sunteti depunctat pentru ce? pentru ca spuneti adevarul? atat timp cat exista oameni care depuncteaza pentru ca nu inteleg atunci exista mult mai mult decat atat chiar langa noi, iadul , fatarnicia si dezordinea !

Multumesc pentru aprecieri.

Mai am ceva de adaugat: observ ca ateii si musulmanii sunt doar tari in clanta si nu produc nimic. De la Voltaire, la Marx-Engels-Lenin, de la revolutionarii francezi, la revolutionarii moderni, n-au ramas decat doctrina si filozofia, care nu tin de foame. Si musulmanii isi consuma energia sa strige ca Allah e mare, dar nu le da de mancare. Toti mananca din mainile crestinilor, si tot ei cu gura mare. Oare de ce? "Cine nu munceste, nici sa nu manance", scris este. Macar crestinul isi merita mancarea, ceilalti insa...

@Te-o, ce spuneti dvs e valabil daca scopul ar fi

sa inoculam copiilor modul nostru de gandire.
Dar scopul scolii nu-i asta, scopul e sa ofere copiilor mijloacele necesare pentru intelegerea lumii, iar unul dintre aspectele intelegerii complexitatii lumii in care traim consta in intelegerea faptului ca exista multe moduri de gandire diferite care pot fi valabile si care respecta toate anumite valori umane universal valabile. Scoala trebuie sa pregateasca copiii sa aleaga in cunostinta de cauza si cat mai liber posibil dintr-un evantail cat mai mare de moduri de gandire care respecta aceste valori umane universal valabile. Iar un anumit cult religios nu e o valoare umana universal valabila.
A incerca sa inoculam copiilor modul nostru de gandire nu e oare o dovada de egoism din partea noastra?

CeZarAm

Rolul scolii,are doua coordonate esentiale:
1)de a educa tineretul in respectul normelor morale de convietuire,excelent sintetizate in cele 10 comandamente si in spiritul dragostei de familie si tara!
2)de a pune la dispozitie elevilor cunostinte,cat mai variate,din toate domeniile stiintei si culturii ,pentru ca spre sfarsitul liceului elevul sa fie capabil sa hotarasca in ce directie se indreapta ,in profesie si in viata, in general!
Haosul informativ,(inclusiv despre libertinaje anti-sociale,filme violente,desmatate etc.),duce la nihilism distrugator si pentru individ si pentru societate!
Vrem nu vrem,suntem conditionati de la nastere,intai in familie,apoi in scoala si societate!
Daca aveti ocazia cititi Lettres de mon moulin("copilul cu creierul de aur")a lui Daudet!
Singurul moment din istoria omenirii cand individul avea un liber arbitru avansat, a fost inaintea organizarii sociale depasind cadrul familiar!
De la forma de organizare gentilica au aparut in mod necesar regulile de comportare sociala,care ,in lipsa unor legilatori(Hamurabi a aparut tarziu)au fost compensate de diferite religii care aveau ca esenta, morala!
Viata a demonstrat ca doar educatia laica nu da rezultate!
Treceti pe langa liceele noastre si veti vedea gasti de baieti si fete vestimentate inadmisibil pentru varsta lor.
Consumul de droguri ,alcoolismul,infractiunile etc sunt rezultatul,in buna parte,a educatiei(cuvantul in sine inseamna inocularea unor cunostinte si reguli)exclusiv laice!
Traim intr'o societate in care suntem bombardati informational!
Reclamele agresive,propaganda contradictorie a grupurilor de interese(a aparut in Romania o notiune stranie:"formatori de opinie"!Cu alte cuvinte dezinformatori care ne conditioneaza gandirea si capacitatea de a decide singuri),manifestari stradale de homosexuali si lesbiene,etc etc ne anihileaza liberul arbitru!
Descompunerea familiei si inmultirea catastrofala a copiilor nascuti inafara ei sunt rezultatul depersonalizarii!
Computerul ne izoleaza ,si ne reduce la simplii comunicatori electronici(fara a-i nega si a partile bune!).
Singura salvare este educatia religioasa curata,facuta de propovaduitori care prin exemplul lor sa dea incredere celor educati!
In USA,viata religioasa este foarte intensa!
Bisericile au cate doua ,trei slujbe duminica in engleza si spaniola,la care parintii isi aduc copii!
In China se inregistreaza un val de crestinari,imposibil de stavilit de propaganda ateie oficiala!
Totul ca o reactie la isteria consumerismului materialist si golirea vietii spirituale de notiuni transcedentale ca Dumnezeu etc. Teo

Remus, tata

Ai par mult si minte putina. De ce vrei tu sa ne bagi ateismul pe gat? Daca peste 80% din populatie s-a declarat crestin ortodoxa la recensamant, ce ai? A intrat la tine in coliba cineva care sa te forteze sa te inchini lui Hristos sau lui Mahomed, ori lui Buddha? Nu. Nimeni nu este obligat sa creada in Dumnezeu si de ce ar fi obligat sa nu creada in El?. Frate, ai mult tupeu, zau asa! Daca te deranjeaza vreo icoana uita-te alaturi. Nu te obliga nimeni sa te uiti la ea. Daca tu crezi ca Dumnezeu e mort, e traba ta. Dar numai a ta.

 
 

@Eufrosin,17.02.2015, 23:15

Chiar daca sunt ateu, nu-i vorba de mine aici.
Si asta n-are nici o legatura cu regimul comunist, sunt complet impotriva oricarui regim totalitar.
Dealtfel unul dintre lucrurile pe care le detestam cel mai mult in vechiul regim era tocmai ingradirea libertatii religiei, ingradirea libertatii de alegere in general.
Eu nu doresc deloc un regim sau un stat a carui ideologie sa corespunda cu a mea in privinta religiei, cum din pacate e cazul multor oameni, ci unul care sa asigure libertatea de constiinta, inclusiv cea religioasa, si o societate care sa incurajeze diversitatea de gandire si gandirea critica.
Exista din pacate integrism de toate felurile. In ultimul timp se vorbeste de integrismul islamic dar exista si integrism crestin si chiar integrism ateist, un exemplu fiind ideologia regimului totalitar comunist.

@takapaka, nu cred ca vrea sa oblige pe cineva

sa nu creada, asta era pe timpul lui Ceausescu, atunci regimul avea o ideologie ateista.
Cernea cred ca are dreptate, ceea ce spune in esenta e ca scopul acestor cursuri de religie e ca elevii sa inteleaga fenomenul religios in general, iar ateismul face si el parte din acest fenomen, e una dintre optiuni. Iar statul trebuie sa asigure libertatea religiei, inclusiv optiunea ateista, statul trebuie sa fie neutru fata de fenomenul religios.

Deci dacă comunismu era ateist..

dvs. stimate Cezar, sunteți la fel, ateist? Păcat.

Extremisti printre crestini nu exista!

Iti apreciez comentariul, dar desi par ca explic simplu si generalizez, nu inseamna ca nu pot nuanta, insa n-am spatiu si timp pentru explicatii.
Cand se face referire de exemplu la extremism crestin, acela (persoana sau actiune) deja se plaseaza in afara doctrinei crestine si numai crestin nu mai e. Multi sunt crestini cu numele, nu si cu convingerile. Sa-ti explic si de ce: desi sunt crestini, multi nu stiu ca esenta crestinismului e dragostea de oameni si implicit de Dumnezeu. Nu sunt interdictiile alea sa nu faci aia sau aialalta, alea sunt efectele faptului ca dragostea e motorul, sensul si premiza existentei vietii, altfel n-am mai exista ce fiinte traitoare pe planeta asta. Cand iubesti, nu minti, nu inseli, nu omori si nu faci rele, e de la sine inteles.
Dumneata nu esti ateu din convingere, ci de forma, ca iti pui intrebari. Daca erai din convingere, nu-ti mai puneai intrebari, ci aveai certitudini, pe care le-ai fi transmis si altora, cu cuvantul sau cu pumnul. Simplul fapt ca admiti fenomene inexplicabile dovedeste asta. Nu exista fenomen fara o sursa sau o cauza, iar stiinta, cu toate progresele ei, nu le poate explica pe toate. Si cele mai simple celule sunt atat de complexe in asamblarea lor, incat fara un proiectant nu pot functiona. Cine e inginer stie, ca daca nu prevezi absolut orice detaliu, masina nu-ti functioneaza. Daca bagi toate piesele intr-un tambur si le invarti, in speranta ca "s-or nimeri" poti sa le invarti pana se fac praf si pulbere, nu vei obtine un motor functional. De aici rezulta certituidinea oamenilor (in special de stiinta) ca exista un proiectant universal, deci un Dumnezeu. Pana si plasarea Pamantului in Calea Lacteee la milimetru, nu lasa loc de "intamplare", ci de calcul matamatic precis.
Inainte de Dumnezeu n-a fost nimic. Asa spun toate religiile lumii. N-ai cum sa verifici, ca n-a trait nimeni atunci, sa fie martor si ne spuna. Dumnezeu a facut lumea din dragoste, treaba asta ne-a transmis-o subtil prin subconstient, nu prin simturile materiale, ni le-a transmis la nivel "micro", nu "macro". Legatura pe care o mai avem cu El e de ordin spiritual, nu material. Nu-L putem intreba de ce a facut-o si nici nu-L putem lua "de guler". Observi ca vorbesc de Dumnezeu ca despre o persoana si chiar asa si este: o persoana, care exista in noi la nivel energetic, ne da suflare si ne-o ia, prin energiile sale necreate. Treburile astea le stiau sfintii parinti la inceputurile crestinismului, fara sa stie fizica cuantica, sau sa fi vazut un atom la microscop. Uite, atomul e o adunatura de particule si un spatiu absolut gol, iar o gramada de atomi capata deja un nume, o consistenta care se poate masura, cantari, vedea, pipai. Daca la nivel fizic lumea e duala, mecanica si cuantica, si la nivel de individ lumea e duala, cu trup si suflet. Simplu sau simplist, dar asa vad eu problema.

Pariez ca și după ce Remus Cernea

..va m uri, oamenii tot vor continua să creadă in Dumnezeu. Cine va fi m.ortul atucni ? Bietul ***...

 

@Eufrosin, foarte multi oameni vor continua sa creada

in dumnezeu si libertatea lor de a crede si de a-l imagina pe dumnezeu cum vor ei trebuie garantata de catre stat. Dar asta nu e o dovada ca dumnezeu exista. Faptul ca religia poate fi benefica nu e o dovada ca dumnezeu exista. Si-atunci, asa cum dreptul fiecaruia de a crede trebuie garantat, asa si dreptul de a nu crede trebuie garantat. Statul trebuie sa fie neutru fata de fenomenul religios. Traim intr-un stat de drept, nu intr-unul religios.

Da si o dovada ca Dumnezeu nu exista.

Simplul enunt nu e o dovada. Pana si ateii sunt mai credinciosi decat crestinii. Ei cred cu tarie ca Dumnezeu nu exista, dar nu pot aduce nicio dovada palpabila in acest sens. Le respectam optiunea, dar ne rezervam dreptul de a nu le urma exemplul. Corect? Altfel cadem in dictatura si intoleranta religioasa. Dumnezeu nu se vrea cunoscut cu forta, cine vrea crede, cine nu, nu. D-aia avem liber arbitru, altfel am fi fost robii unei doctrine sau ai unui Dumnezeu. Dar nu suntem robi, suntem oameni liberi. Logic?
Statul nu trebuie sa fie neutru, trebuie sa fie exact cum sunt cetatenii majoritari, ca statul e pentru ceteteni, nu pentru sine, altfel notiunea de stat si-ar pierde sensul si menirea.
Civilizatia europeana si prin extensie, cea americana, se bazeaza pe crestinism. Civilizatiile orientale se bazeaza pe credintele lor. Pana si codurile penale europene urmaresc exact cele 10 porunci. Vrei, nu vrei, asta e! Morala nu s-a nascut in afara omului si a aspiratiilor lui. De unde vin aceste aspiratii, ramane un mister pentru multi, ca si originile binelui sau raului. Pentru multi, "raul" este bine, iar "binele", rau, depinde de cultura. Pana acum, cultura crestina si-a aratat superioritatea, si in timp, si in spatiu.
Ateismul e periculos ca introduce intoleranta si totalitarismul. Neputandu-si argumenta ideile, recurge la pumnul in gura pus altora, ca ultim argument. Deci limiteaza libertatea altora. Crestinismul nu are asa ceva: daca vrei, crezi, daca nu, nu! Esti LIBER. In islam e aceeasi treaba: necredinciosul trebuie exterminat, pe simpla vina ca nu crede.

@CeZarAm

Am uitat inca un detaliu referitor la atei: sunt plagiatori ordinari, adica hoti intelectuali. Ateismul ca "credinta" exista de doar cateva secole, il neaga categoric pe Dumnezeu, dar ii fura poruncile si le reboteaza "morala". Cica nu fura, nu omoara, nu mint, nu fac aia, nu fac aialalta, dar de unde le-au scos, din "cer"? Cele zece porunci au cateva milenii vechime, crezul lor ateu are doar cateva secole. D-aia sunt mai periculosi decat islamistii, dupa ce ca fura, mai si mint, ca ei sunt cei corecti. Ipocrizie in toata regula, ce mai!

@Ambigua, eu cred ca exista tot felul de indivizi

printre adeptii tuturor ideologiilor religioase, inclsiv printre atei. A existat si inca mai exista extremism in toate categoriile, inclusiv printre crestini. Norvegianul care a ucis 70 si ceva de oameni in 2011 era crestin de exemplu. Ca sa nu mai vorbim ca istoria crestinismului a fost plina de intoleranta ca si cea a altor ideologii religioase.
Exista bineinteles si extremism ateist, asa cum a fost cazul ideologiilor regimurilor totalitare comuniste din Europa de Est.
Dar a incerca o generalizare in privinta indivizilor adepti ai unei ideologii, asa cum vad ca faceti dvs, insemna a avea un mod de gandire stereotipic si a vedea lumea intr-un mod prea simplu.
A fi ateu nu cred ca-nseamna a fi convins ca nu exista altceva in afara de ceea ce percepem. Doar ca eu recunosc ca sunt foarte multe fenomene necunoscute si inexplicabile in lume, care mi-as dori sa fie explicate, dar am curajul de a trai cu ideea ca multe sunt neexplicate, cel putin deocamdata. Dar nu vreau o explicatie doar pentru a avea una, prefer sa gandesc ca ceva e neexplicat decat sa am o explicatie ce nu ma multumeste.
Notiunea de dumnezeu e foarte larga, probabil nu sunt doi oameni pentru care inseamna exact acelasi lucru.
Respect credinta fiecaruia, atata timp cat ea nu incalca anumite valori umane universal valabile. Doar ca mie explicatiile date de catre ideologiile religioase privind lumea in care traim nu mi se par deloc multumitoare.
De exemplu de multe ori ma-ntreb de ce nu putem accepta ideea ca exista si vor exista intotdeuna lucruri inexplicabile? De ce avem nevoie sa explicam complexitatea lumii prin existenta unei entitati care a creat-o? Daca lumea este atat de complexa, inseamna ca dumnezeu e si mai complex decat lumea pe care a creat-o. De ce nu ne-ntrebam atunci si cine l-a creat pe dumnezeu? De ce in cazul lui dumnezeu ne multumim doar cu ideea ca exista?
Adica religiile explica lumea prin existenta lui dumnezeu dar nu dau nici o explicatie in privinta aparitiei lui dumnezeu. Cine l-a creat de exemplu? Cum au dedus religiile ca dumnezeu are caracteristicile pe care i le atribuie?

Eu nu imi doresc o societate ateista, imi doresc doar o societate in care libertatea de constiinta, inclusiv libertatea religiei sa fie garantate de catre stat.

remus cernea este mort

Cineva care-L vede pe Dumnezeu mort este el un mort.
Asa incat propunerea mea este mai degraba sa scriem pe pereti "remus cernea este un mort, si nici macar un mort al nostru-ca l-am fi cinstit crestineste !"
Si da, cu litera mica.
Afirmarea homosexualitatii ca normalitate si defilarea paradelor gay sunt impotriva moralitatii copiilor nostri. Cine le sprijina ne jigneste mosii si stramosii si martirii acestui neam!

 

Pacat ca un preot BOR minte prin ignoranta sau prin rea-vointa.

"... preotul Ionut Corduneanu (BOR) aratand ca 25 de state din UE au obligatorie religia in scoli".
Este un neadevar.
In nici una din tarile europene NU se preda religia, ci se preda ISTORIA RELIGIILOR, ceea ce nu este acelasi lucru! Acest preot confunda educatia cu credinta.
Traiesc intr-o tara in care Dumnezeu este invocat in Constitutie, in care crucea este pe drapel, datr in care exista o multitudine de credinte, toate libere si respectate. Dar scoala este LAICA, se invata doar istoria diverselor curente religioase.
Libertatea de cult este un drept fundamental, iar scoala nu are nici un fel de cuvant de spus. Orice parinte poate sa isi indrume copilul catre religia care ii convine cel mai mult sau care raspunde la intrebarile sale de viata sau filozofice.
Ceea ce doreste BOR este un INTEGRISM ortodox, cit se poate de ridicol in Romania, unde exista multe culte si credinte. Sintem o societate in care ignoranta reigioasa nu trebuie corijata cu integrismul doctrinar, fie el catolic, ortodox, protestant sau orice altceva.

 

88% ortodocsi va spune ceva

faptul ca 88% s-au declarat ortodocsi va spune oare ceva voua celor care-i jigniti in tara lor pe romani ?!
pana unde sa tina toleranta cu cei care-i jignesc pe romani la ei acasa?!
daca cineva va intra in casa si va jigneste credinta in casa voastra voi ce-ati face???!!!!

Nu ar face nimic

..căci nu sunt stapini ci bieți chiriași aici la noi.

@al - "88% ortodocsi va spune ceva?"

Da, imi spune.
In primul rand imi spune ca pentru marea majoritate a oamenilor credinta lor religioasa nu e rezultatul propriei lor analize, e doar determinata de "formaterea" modului lor de gandire de catre familie si societate. Asta e valabil peste tot in lume, nu doar in Romania.
Daca nu ar fi asa cum spun, si optiunea religioasa a fiecaruia ar fi aleasa in urma analizei proprii, atunci diferitele optiuni religioase exsitente in lume ar trebui sa fie repartizate intr-un mod mult mai uniform pe glob. E doar o deductie logica.
Fiecare are libertatea sa creada ce vrea, dar marea majoritate nici nu au curajul sa constientizeze faptul ca ideologia religioasa la care adera nu e rezultatul propriei lor analize obiective.

Mda..

..după cum spuneți, "intrebările de viață sau filozofice" ale copiilor, sunt cu mult mai importante decat experiența de viață a părinților lui.

Care denominație ați preferat-o la 6 ani - cea a cofetăriei și a sucului ?

@Eufrosin, cei mai intelepti parinti isi dau seama

ca modul lor de gandire nu trebuie impus copiilor, ca modul lor de gandire nu e singurul valabil. Vorbesc de modul de gandire, de filozofia de viata, nu de decizii privind viata concreta de zi cu zi pe care parintele e indreptatit sa le ia in privinta copiilor.
Parintele e normal sa transmita copiilor valorile sale, dar in acelasi timp sa-i dea posibilitatea sa inteleaga si sa adopte si alte moduri de gandire, atata timp cat ele nu vin in contradictie cu valori umane universal valabile. Iar un anumit cult religios, sau credinta religioasa in sine nu sunt valori umane universal valabile.

Istoria religiilor in scoli in loc de religie

Pentru ca in scoli ar trebui sa se faca - istoria religiilor si nu religie ! - cu profesori de - istorie - si nu de religie. Ar trebui predata istoria tuturor religiilor importante (crestinism, iudaism, islam, budism etc). Scolile sint institutii de cultura generala si nu de indoctrinare religioasa !

Daca vrei sa faci parte dintr-un cult religios, te duci la institutiile de pe linga cultul care te intereseaza, in afara scolii propriuzise.

Amestecarea statului si sistemului de educatie cu religia duce la dezastre pentru ca are drept consecinta un transfer de credibilitate in fata alegatorului, dinspre cult (bazat pe dogma), spre politician. Credinciosul are tendinta a de a urma mecanic politicianul, nu pentru calitatile, ci pentru credinta sa.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/studiu-copiii-expusi-ore-religie-nu-fac-corect-diferenta-fictiune-realitate-1_53ce99330d133766a8a77082/index.html

 

Finantarea bisericii si neregulile din Romania

Daca tot vorbim de ortodoxism ca religie majoritara in Romania, nu e mai simplu ca, crestinul ortodox sa finanteze direct BOR-ul in loc sa fie toti cetatenii Romaniei sa-l finanteze ?

Trecind peste asta, eu as putea sa zicem sa accept sa finantez BOR-ul, numai ca, avem citeva mari probleme:

1. BOR srl/sa - bor ca, corporatie care face bani mai multi decit companiile petroliere
2. Biserica politica
3. Investitiile uriase in biserici, in timp ce populatia face foame si moare fara medicamente si ustensile prin spitale
4. Opulenta reprezentantilor bisericii care se plimba cu limuzine.
5. Faptul ca desi au salarii iau bani, cind te nasti, cind te casatoresti si cind mori si de la bogati dar si de la saraci (ceea ce este oribil si necrestinesc)
6. Faptul ca fundamenteaza ortodoxismul pe ochiul ***. Cum vine treaba asta crestineste vorbind ?

 

Comparatie intre preotii BOR si cei ai altora - merita vazut

Ca veni vorba de preoti....

Hadeti sa facem o comparatie...cum se comporta preotii la altii si cum se comporta la noi. Nu insemna ca trebuie sa devenim budisti, ci insemna ca bor-ul are probleme foarte grave !

https://www.youtube.com/watch?v=oOFfTWksh_I

----------------

Eu n-am nimic impotriva religiei crestine(asta daca vor aparea doritori de critica) dar nu mi se pare deloc crestinesc modul in care procedeaza BOR !

In ce priveste istoria religiilor, cred ca e normal ca elevii sa invete si despre alte religii, pentru ca asta e o chestiune de cultura generala pur si simplu. De asta se invata in scoala geografia si istoria lumii. Diferitele religii fac parte din istoria lumii.

A sti lucruri despre mai multe religii, nu insemna sa nu fii crestin.

 

Subscriu la toate comentariile dvs; Toate religiile lumii,

pina la urma, au o singura sursa comuna !! Eeee he he, dar oare cind se va mai naste pe pamint romanesc un alt Mircea Eliade;?? profesor, scriitor, filosof si istoric al religiilor..
Mare OM, mare caracter;... a fost cel mai tradus scriitor roman din toate timpurile pentru ideile fundamentale in "Istoria comparata a religiilor"
www.youtube.com/watch?v=QBagO1eg1Cc

O saptamina frumoasa


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor