Ora de religie, subiect de disputa in Parlament: "Dumnezeu e mort", mesajul pe care un deputat il vrea pe pereti

Marti, 17 Februarie 2015, ora 15:55
11979 citiri
Ora de religie, subiect de disputa in Parlament: "Dumnezeu e mort", mesajul pe care un deputat il vrea pe pereti

Predarea religiei in scoli si faptul ca inscrierea la ora de religie se va putea face doar pe baza unei cereri in scris a parintilor, in urma decizie CCR, a generat, marti, discutii in Comisia de invatamant a Camerei, secretarul de stat in Ministerul Educatiei aratand ca pana pe 6 martie trebuie depuse aceste cereri.

Comisia de invatamant a invitat reprezentantii cultelor religioase la dezbateri, dupa ce CCR a admis faptul ca obligativitatea inscrierii din oficiu a copilului la ora de religie este neconstitutionala si ca vor putea intra la ora de religie doar copiii ai caror parinti au depus in acest sens o cerere.

Religia nu e obligatorie in scoli. CCR: Parintii sa faca cerere daca vor ora de religie (Video)

Religia nu e obligatorie in scoli - Biserica vede decizia ca pe o umilinta: E o noua provocare!

Reprezentantii cultelor religioase au sustinut necesitatea studierii religiei in scoli, preotul Ionut Corduneanu (BOR) aratand ca 25 de state din UE au obligatorie religia in scoli si ca Patriarhia Romana cere ca inscrierea la ora de religie "sa se faca pe toata durata scolarizarii din unitatea de invatamant".

"Predarea religie in scoli este un element esential in formarea unui tanar. Toti parintii bulgari catolici vor face acea cerere, iar religia in scolile noastre se va preda", a declarat deputatul Niculae Mircovici, reprezentant al minoritatii bulgare.

Deputatul Remus Cernea a spus ca decizia CCR trebuie pusa in acord cu legea invatamantului, astfel incat inscrierea la ora de religie sa se realizeze la solicitarea scrisa a parintilor pentru elevii cu varsta de pana in 14 ani. "Inscrierea la ora de religie se va face la inceputul fiecarui an scolar", a propus Cernea, aratand ca in Romania nu exista o religie de stat si ca statul trebuie sa fie neutru fata de toate cultele religioase.

O profesoara a pus elevii sa semneze ca vor ore de religie, de teama ca isi pierde postul

Remus Cernea a vorbit si despre sala de sedinte a comisiei, criticand faptul ca in acea sala se aflau doua icoane. El le-a propus deputatilor fie sa puna simboluri ale tuturor cultelor religioase din Romania pe stalpii din sala de sedinta, fie sa lipeasca alaturi de icoanele existente afise "cu atei", mentionand in acest sens un afis cu filosoful Friedrich Nietzsche si un citat din acesta: "Dumnezeu e mort".

Reprezentantul ASUR Toma Patrascu a precizat ca religia ramane sa fie predata in scoli si ca prin decizia CC singura modificare se refera la faptul ca "li se da parintilor dreptul legal de a alege". "Il intreb pe ministrul Educatiei ale cui interese apara, ale copiilor sau ale bisericii?", a adaugat reprezentantul ASUR.

La sedinta Comisiei pentru Invatamant a fost prezent si profesorul Emil Moise, cel care a sesizat CCR si care a condus la decizia ca obligativitatea inscrierii din oficiu a copiilor la ora de religie este necosntitutionala si ca nu pot intra la ora de religie decat copiii ai caror parinti au depus cerere in acest sens.

Religia nu e obligatorie in scoli: Povestea omului care a invins sistemul si a infuriat Biserica

Moise a aratat ca decizia CCR a intrat in vigoare pe 23 ianuarie, la data publicarii in Monitorul Oficial, dar ca nicio scoala nu respecta aceasta decizie, mentionand ca Ministerul Educatiei ar fi trebuit sa transmita scolilor sa o respecte.

El a spus ca ii va solicita premierului Victor Ponta "sa ii demita pe ministrul Educatiei si pe secretarul de stat Liliana Preoteasa, care prin afirmatiile lor incita la nerespectarea legii".

Patriarhia Romana: CCR recunoaste importanta orei de religie. Sa-i invatam pe copii iubirea de Dumnezeu

Secretarul de stat in MEN Liliana Preoteasa a declarat ca Ministerul Educatiei asteapta o decizie a Parlamentului si ca a trimis o adresa inspectoratelor scolare prin care le-a cerut sa informeze parintii elevilor ca pentru a participa la ora de religie trebuie sa depuna o cerere, "asa cum spune CCR". Potrivit Lilianei Preoteasa, cererile se vor depune pana pe 6 martie.

Citeste si:
Anchetă la Radio România, după ce un articol despre premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost modificat. Ce informații au fost șterse
Anchetă la Radio România, după ce un articol despre premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost modificat. Ce informații au fost șterse
Radio România a transmis duminică, 24 octombrie, că investighează circumstanțele în care a fost modificat un articol postat pe 22 iunie 2018 pe site-ul oficial al instituției de presă, care...
Clotilde Armand le-a declarat război funcționarilor din primărie. „52% nu pontează. Trântorii plătiți regește de cetățeni”
Clotilde Armand le-a declarat război funcționarilor din primărie. „52% nu pontează. Trântorii plătiți regește de cetățeni”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a transmis duminică, 24 octombrie, că 52% dintre funcționarii publici din instituție nu își înregistrează prezența la locul de muncă și nu...
Sursa: MEDIAFAX
Comentarii
tieues
rank 5
Copii este mai bine sa credeti in CORUPTIE si PhROSTITUTIE !
Sfantul Mason Alexandru Ioan Cuza
rank 5