Pelerinaj de criza: Sfanta Parascheva (Galerie foto)

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 23:39
4049 citiri
Pelerinaj de criza: Sfanta Parascheva (Galerie foto)

Vremea rece si criza nu a impiedicat sosirea - pana marti la pranz - a peste 70 de mii de pelerini la Iasi, unde, joi 14 octombrie va avea loc Hramul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei - Sfanta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

In jurul Mitropoliei este forfota zi si noapte, pelerinii stau ore in sir la un rand de circa 3 kilometri pentru a ajunge sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva si la moastele Sfantului Maxim Marturisitorul, aduse special din Grecia.

Sfanta Parascheva, prezenta pe Facebook, pictata pe pietre de rau si pe cruci de sticla cu led-uri multicolore

In anii '90, numarul pelerinilor sositi la Iasi in perioada Hramului Sfintei Parascheva era mult mai mare ca in ultimii ani. Au fost ani in perioada 1990 - 1998 cand numarul pelerinilor sositi din toata tara si din strainatate a atins un milion de oameni. Numarul lor a scazut simtitor in ultimii ani si este greu de precizat care ar fi motivele. Dar traditia a ramas si cei care intr-adevar simt ca trebuie sa ajunga in capitala Moldovei in aceste zile, vin negresit.

Hotelurile si pensiunile sunt deja pline, dar cei mai multi ocupanti sunt comerciantii care au venit la Iasi din toata tara pentru a-si vinde produsele. Doar pelerinii mai bogati isi permit camere de hotel, cei mai saraci se pot caza in uriasele corturi pregatite de Primaria Iasi langa Teatrul National.

Aici, oamenii infrigurati primesc si ceai fierbinte si - uneori - hrana de la voluntari sau de la iesenii mai inimosi. In premiera in acest an, un grup de tineri credinciosi a avut initiativa de a-i face Sfintei Parascheva si Sarbatorilor Iasului un cont pe Facebook: Saint Parascheva of Iasi.

Astfel, pe Facebook exista o pagina despre Sfanta Parascheva si despre Hramul de la Iasi iar deja mii de romani au scris mesaje. Cei ce nu pot ajunge la Iasi pot urmari pe aceasta pagina detalii despre evenimentele de la Iasi reusind astfel sa fie alaturi de pelerini cu sufletul si cu credinta.

Chipul Sfintei Parascheva si nu numai, chiar si vesmintele sale "reproduse" de tot felul de "artisti" a ajuns - din nefericire - obiect de comert si chiar in curtea Mitropoliei tot felul de "calugari" sau "calugarite" vand icoane la pret redus (doar 8 sau 15 lei bucata, desi o icoana pictata si sfintita este de aproape zece de ori mai scumpa) si chiar "hainele Sfintei Parascheva", la doar 17 lei.

Peste tot in curtea Mitropoliei si alaturi poti vedea cruci mici si mari din sticla cu led-uri multicolore care palpaie, tamaie la kilogram sau la gramaj si alte copii dupa obiecte bisericesti vandute la prima mana sau la second-hand. Intr-un colt, un baiat picteaza chipul Cuvioasei Parascheva pe pietre de rau si vinde lucrarile ca painea calda.

Traian Basescu, invitat sa se inchine la Cuvioasa Pareascheva

In jurul Catedralei Mitropolitane s-au deschis targuri de mestesugari sau de vinuri sau de alte produse-agroalimentare si artizanat. Ca de obicei, zeci de tonete sunt pline de chinezarii multicolore care mai de care mai lucitoare sau colorata. Printre miile de oameni care roiesc, politia si jandarmeria a "plasat" prin punctele cu cele mai inalte grade de risc agenti in civil care incearca sa prinda in flagrant hotii de buzunare. Cersetorii au iesit si ei la "treaba" si multi au venit de la sute si sute de kilometri pentru a cersi "la Cuvioasa".

Joi, dupa slujba speciala oficiata de Inalt Prea Sfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va avea loc celebra Masa a Pelerinilor la care autoritatile iesene au pregatit peste 70 de mii de sarmale, bere si vin, toate gratis.

In fata Mitropoliei va avea loc o demonstratie de parasutism iar dupa aceea, la Primaria Iasi, va avea loc Seara Valorilor, ocazie cu care municipalitatea va premia cei mai de seama ieseni. Primarul Iasului, Gheorghe Nichita, care este si vicepresedinte national al PSD, a invitat la Sarbatorile Iasului si la Hramul Cuvioasei Parascheva demnitari de cel mai inalt rang, inclusiv pe presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si ministri din Guvern.

Edilul sef l-a invitat pe presedintele Basescu sa se roage la moastele Cuvioasei pentru ca Romania sa poata depasi mai usor criza si sa fie ferita de scandaluri politice sau de alte nenorociri.

Pana in prezent, nu si-au confirmat participarea politicieni sau demnitari, dar este posibil ca ei sa apara in ultimul moment joi, asa cum s-a mai intamplat deseori in anii trecuti. Tot joi seara va avea loc in Piata Palatului Culturii un concert cu trupe romanesti la care capul de afis este trupa Iris iar apoi in final va avea loc un spectacol de foc de artificii.

Ultima ora: Este asteptat si Patriarhul Daniel

Cel mai de seama oaspete asteptat in aceste zile la Iasi este Prea Fericitul Patriarh Daniel, fost Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. El este invitatul de onoare la slujba de resfintire a manastirii Golia, locas de cult care a stat in lucrari de restaurare ani si ani in sir.

Manastirea va fi resfintita duminica dimineata, dupa care va fi oficiata Sfanta Liturghie Arhiereasca, iar Patriarhul Daniel este asteptat inca de joi la slujba de Sfanta Parascheva, in Catedrala Mitropolitana.

Marti, in sfantul lacas al Mitropoliei, au avut loc momente de evocare a personalitatii fostului Mitropolit Teoctist al Moldovei si Sucevei, predecesorul actualului Patriarh dar si fost Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. A fost proiectat un film despre activitatea Patriarhului Teoctist ca Mitropolit si s-a lansat volumul "Urme in eternitate - Mitropolitul Teoctist al Moldovei si Sucevei", publicat la Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#pelerinaj Sfanta Parascheva , #religie
Comentarii
Poza pusa
pusa
rank 2
Sfanta Parascheva, prezenta pe Facebook, pictata pe pietre de rau si pe cruci de sticla cu led-uri multicolore