Pelerinaj la moastele Sf. Dimitrie si Sf. Nectarie - partea care nu se vede niciodata

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 13:37
10727 citiri
Pelerinaj la moastele Sf. Dimitrie si Sf. Nectarie - partea care nu se vede niciodata

Asta vara, inainte de concediul din Corfu, citeam pe Internet despre moastele Sfantului Nectarie din insula Eghina, Grecia. Imi doream foarte tare sa ajung acolo, intrucat acest sfant este unul deosebit de important, mai ales pentru cei care au probleme de sanatate.

In timpul vietii si nu numai, Sf. Nectarie a infaptuit numeroase minuni, vindecand credinciosii si ramanand in credinta crestin ortodoxa drept un veritabil tamaduitor.

Pelerinaj cu sacrificiu, pe Dealul Mitropoliei din Bucuresti (Galerie foto)

Din pacate, Corfu se afla la o distanta considerabila de Eghina, asa ca a trebuit sa renunt la acea idee. Nu stiam, insa, ca momentul in care imi voi implini aceasta dorinta avea sa vina mult mai devreme decat m-as fi asteptat.

In fiecare an, priveam la televizor cozile imense de credinciosi ce asteptau sa se roage la moastele Sf. Dumitru sau ale celorlati sfinti adusi pentru pelerinaj. Niciodata nu gaseam resorturile sufletesti pentru a ma alatura lor, poate pentru ca nu intelegeam de ce trebuie sa aleg o zi anume pentru a ajunge la moastele depuse tot timpul anului la Patriarhie.

Anul acesta, insa, a fost diferit. Pentru ca moastele Sfantului Nectarie au fost aduse la Bucuresti parca special pentru mine. De data asta, nu am mai gasit scuze, ci am decis sa ajung si eu acolo, indiferent de orele petrecute in frig.

Stiu ca multi vorbesc necuviincios la adresa unui asemenea gest, insa importanta lui pentru oamenii aflati intr-o suferinta mai mare sau mai mica este imensa si nu ar trebui luata in ras. Inainte de gestul propriu-zis de a te inchina la sfantul care a infaptuit mii de minuni, ramane ideea de a face un efort sau un sacrificiu in numele lui Dumnezeu.

Pentru ca, la sfarsit, un pelerinaj de acest gen la asta se rezuma: la acele cateva ore petrecute in frig, alaturi de oameni necunoscuti, dornici ca si tine sa ajunga pe dealul Patriarhiei inainte de a se intuneca sau de a scapa ultimul tren spre casa. Atunci cand randurile inainteaza, privesti ceasul si soptesti incet rugaciuni, te simti intr-adevar mai aproape de Dumnezeu si de realizarea dorintelor tale. De fapt, incepi sa te simti ceva mai vrednic pentru a cere toate cate le doresti.

Pelerinajul la moastele Sfantului Dimitrie si ale Sfantului Nectarie nu a avut nimic de-a face cu imbulzeala omniprezenta in toate reportajele TV. Oamenii nu s-au certat, nu s-au enervat si nu s-au infruptat cu nesat din sarmalele oferite de altii. Nu, au asteptat cuminti ore intregi sa ajunga si ei in fata. Au privit amar, dar ingaduitor pe cei care, mai nerabdatori, o luau prin fata. Au tacut la remarcele uneori ironice ale agentilor de ordine si si-au coborat privirea pe cartile de rugaciune.

Cine sunt anonimii care indura frigul

Am stat 7 ore la o coada imensa si, pe langa bucuria de a ajunge in fata inainte de ultimul tren, am cunoscut tacit oameni demni de toata lauda. O tanara de 27 de ani, cu parintii bolnavi si neputinciosi, inginer proiectant care din cauza taierilor salariale avea doua joburi, lucrand 7 zile din 7.

Un barbat ce i-a tinut rand sotiei vreme de 5 ore, indurand frigul si asteptarea, o doamna doctor venita direct de la cabinet si o bunica cu nepotica ei. Copila nu s-a plans nicio clipa, ci a asteptat si ea cuminte, alaturi de noi.

Stiu ca nu toti inteleg astfel de lucruri. Nu poti simti emotia din spatele unui televizor sau a unui ecran de calculator. Stiu ca in ziua de astazi senzationalul vinde, insa ar fi atat de bine daca, macar uneori, am reusi sa ne abtinem in a face un subiect de presa dintr-un eveniment normal, dar in acelasi timp inaltator.

Ceea ce nu poate razbate dincolo de orice material scris, TV sau radio este multumirea sufleteasca pe care o ai atunci cand cobori dealul Patriarhiei, este deja noapte tarziu si auzi clopotele batand. Stii ca ai fost si tu acolo si ai facut un minor sacrificiu care, cu siguranta, nu va fi in zadar.

Restul e doar poveste.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#pelerinaj moaste Sf Dumitru, #moaste Sf Dimitrie Sf Nectarie Bucuresti , #religie