Pelerinaj la moastele Sfintei Parascheva: 500.000 de persoane asteptate

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 21:20
2390 citiri
Pelerinaj la moastele Sfintei Parascheva: 500.000 de persoane asteptate
Foto:Arhiva

Autoritatile iesene se asteapta ca aproximativ 500.000 de pelerini sa vina la sfarsitul acestei saptamani la Iasi sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva.

Fata de anul trecut, numarul pelerinilor ar creste cu aproape 40%, iar organizatorii au precizat, luni, ca acest lucru se datoreaza faptului ca principalele manifestari cultural - artistice si religioase vor avea loc in zile de week-end.

PF Daniel va ajunge la Iasi in cursul serii de vineri, iar prim-ministrul Victor Ponta este asteptat duminica.

Pentru buna desfasurare a evenimentului, Primaria Municipiului Iasi a decis inchiderea a cel putin sase strazi centrale din imediata apropiere a Catedralei Mitropolitane. Cele mai multe dintre acestea formeaza un culoar unic de acces la catafalcul din curtea lacasului de cult, unde vor fi depuse, in cursul zilei de joi, 11 octombrie, moastele Sf. Parascheva si cele ale Sf. Cuvios Teofil, acestea din urma fiind aduse de la Manastirea Kitaev (Ucraina).

"Afluirea participantilor se va executa pe urmatoarele artere rutiere: DN 24 Vaslui - Iasi, DN 28 Roman - Tg Frumos - Iasi, DN 24C - Botosani - Iasi, DN 28B - Harlau - Tg Frumos - Iasi, DN 28A Pascani - Tg Frumos - Iasi, si pe tronsoanele CFR Vaslui - Iasi, Pascani - Iasi, Dorohoi - Iasi, precum si pe Aeroportul International", au precizat, luni, organizatorii, intr-o conferinta de presa comuna tinuta de reprezentanti ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, ai Primariei Iasi si ai fortelor de ordine.

Traficul rutier pe raza municipiului Iasi va fi restrictionat gradual in functie de fluxul de pelerini si de manifestarile cultural - artistice si religioase din diferite zone ale orasului. Potrivit organizatorilor, restrictii de circulatie vor mai fi dispuse in zonele Palatului Culturii, Piata Unirii si Splai Bahlui, dar si in unele cartiere periferice.

Ca in fiecare an, Sarbatorile Iasiului sunt organizate in aceeasi perioada cu manifestarile dedicate hramului Sf. Parascheva, acesta fiind si motivul pentru numeroasele restrictii de circulatie.

Viceprimarul Iasiului, Mihai Chirica, a anuntat luni ca la traditionalul concert din seara zilei de 14 octombrie vor fi prezenti solistii Smiley si Connect-R, precum si formatia Taxi. Concertul va fi urmat de un foc de artificii.

Programul manifestarilor dedicate Sarbatorilor Iasiului include o serie de activitati in spatiul public pe tot parcursul acestei saptamani, de la evenimente culturale si pana la competitii sportive.

Municipalitatea a estimat un buget de un milion de lei pentru organizarea manifestarilor, o mare parte din acesti bani urmand a fi recuperata din taxele percepute de la comerciantii veniti din toate colturile tarii pentru a-si vine produsele la diverse targuri de toamna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#pelerini Sfanta Parascheva , #religie