Preot roman din SUA: Problema Bisericii nu e ca s-a implicat in campanie, ci motivul pentru care a facut-o

Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 10:24
19292 citiri
Preot roman din SUA: Problema Bisericii nu e ca s-a implicat in campanie, ci motivul pentru care a facut-o
Foto: Facebook / Chris Terhes

Biserica trebuie sa fie o voce in societate si, uneori, chiar sa adopte o pozitie fata de un partid sau un politician, dar ea trebuie sa ramana un reper moral, subliniaza preotul Chris Terhes (foto centru), presedintele Asociatiei Romanilor Greco-Catolici din SUA.

Mass-media a relatat despre numeroase interventii in campania electorala din partea unor reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane in favoarea premierului Victor Ponta, candidatul PSD la alegerile prezidentiale, interventii ramase nesanctionate public pana in acest moment de forurile indreptatite.

Preot, in biserica: Votati Victor Ponta! Amin!

Campanie electorala pentru Ponta in biserici: Iata reactia Patriarhiei

Intrebat de Ziare.com ce parere are despre atitudinea acestor inalti prelati ai BOR in campania electorala, preotul greco-catolic Chris Terhes a raspuns: "Problema nu este ca s-au implicat, ci de partea cui au facut-o si pentru ce motiv".

"Biserica trebuie sa fie o voce in societate, care vesteste adevarul si e un reper moral. Atunci cand situatia o cere, Biserica se intampla sa ia si pozitie publica fata de un partid sau persoana publica.

Asa, bunaoara, Biserica Greco-Catolica din Romania a fost pe fata impotriva comunismului dupa razboi, iar, ca rezultat, in 1948 a fost scoasa in afara legii de comunisti. La fel, in Polonia, Biserica Catolica a fost activa in lupta anticomunista.

In Ucraina, recent, Bisericile au luat pozitie publica impotriva lui Viktor Ianukovici, iar preotii au fost alaturi de oameni pe EuroMaidan.

In cazul de fata, insa, problema cu acesti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe este ca au sustinut un candidat la presedintie nu pentru meritele pe care le-ar fi avut, ci pentru ca s-a nascut ortodox si pentru ca le-a dat bani de la Guvern", a completat acesta.

BOR l-a bagat pe Arsenie Boca in campanie pentru Ponta - imparte icoane cu sigla PSD

Ponta aloca bani pentru bisericile romanilor din diaspora

Papa Francisc a vorbit in Sicilia impotriva Mafiei

Parintele Chris Terhes este de parere ca Victor Ponta, candidatul PSD la presedintie, "este perceput de foarte multi romani ca un pion in mana baronilor corupti", astfel ca sustinandu-l "ierarhii respectivi au legitimat in numele Bisericii Ortodoxe coruptii din spatele acestuia".

"Cel putin aceasta a fost perceptia publica, cred eu, si de aici reactia negativa a populatiei. Biserica si oamenii Bisericii ar trebui sa fie primii care sa condamne public coruptia din politica si sa le ceara politicienilor sa nu mai fure populatia. Va aduc aminte ca Papa Francisc s-a dus in Sicilia si a vorbit deschis impotriva Mafiei si politicienilor corupti", a reamintit pr. Terhes.

Papa Francisc, catre Mafie: Ori va caiti, ori veti sfarsi in iad!

De asemenea, parintele trage un semnal de alarma si spune ca oamenii Bisericii ar trebui sa se implice mai activ in combaterea coruptiei, pentru ca doar asa romanii vor putea sa traiasca mai bine.

"Biserica, prin episcopii si preotii ei, nu poate tacea cand politicienii corupti ingenuncheaza o natiune. Prin tacerea lor legitimeaza agresiunea impotriva propriilor credinciosi.

Romania este tara cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor din Europa, dar si cu cea mai mare coruptie. Oamenii Bisericii ar trebui sa fie mai activi si mai vocali impotriva coruptiei din politica si cred ca astfel am avea mai putini corupti, iar romanii ar duce-o mai bine", a conchis pr. Chris Terhes.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#Terhes implicare Biserica politica, #Ponta Biserica Ortodoxa campanie, #BOR sustinere Ponta PSD , #religie