Programul manifestarilor de Sfantul Dimitrie: o saptamana de smerenie in Bucuresti

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 10:20
4351 citiri
Programul manifestarilor de Sfantul Dimitrie: o saptamana de smerenie in Bucuresti
Foto: Basilica

Sarbatoarea Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor (sarbatorit anual la 27 octombrie), ale carui Sfinte Moaste se pastreaza in Catedrala patriarhala, reprezinta de secole un ales popas duhovnicesc pentru credinciosii din Bucuresti si pentru numerosi pelerini din intreaga tara.

Cu ocazia Sf Dimitrie cel Nou Patriarhia si Arhiepiscopia Bucurestilor organizeaza, in perioada 24-30 octombrie 2012, o serie de manifestari incluse in calendarul evenimentelor din 2012 - Anul omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor in Patriarhia Romana.

Miercuri, de la ora 10.00, Preafericitul va sfinti si inaugura Centrul de ingrijiri paliative Sfantul Nectarie, construit de Arhiepiscopia Bucurestilor in parteneriat cu Ambasada Elvetiei, Primaria Sectorului 2 si Fundatia Hilfsverein Nymphenburg (Germania) in incinta bisericii parohiei Sf. Pantelimon - Foisorul de Foc.

Dupa oficierea Sfintei Liturghii, va avea loc procesiunea Calea Sfintilor cu Moastele Sfantului Dimitrie de la Catedrala Patriarhala prin bulevardul Regina Maria pana la baza Colinei Patriarhiei, iar de la catedrala Sfantul Spiridon Nou din Bucuresti se va desfasura procesiunea cu racla Moastelor Sfintilor Imparati Constantin si Elena pe Calea Serban Voda si strada Bibescu Voda pana la baza Colinei Patriarhiei.

Cele doua procesiuni se vor intalni la Sfanta Cruce din piatra pentru momentul intampinarii moastelor Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina aduse, pentru prima data la Bucuresti, de o delegatie a Bisericii Greciei, condusa de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Efrem de Ydra, Eghina, Spetses si Kounoupitsa.

In continuare, moastele Sf. Dimitrie cel Nou, ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena si ale Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina vor fi aduse in procesiune pana la Catedrala Patriarhala, unde vor fi asezate in baldachinul de pe Colina Patriarhiei pentru a fi venerate de cler si credinciosi.

In aceeasi zi va avea loc sfintirea si inaugurarea Centrului social-cultural Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina de la manastirea Radu Voda din Bucuresti.

Programul pentru joi, sambata, duminica si luni

Joi, Sfanta Liturghie va fi oficiata de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi pe un podium special amenajat langa Catedrala patriarhala, orientat spre baldachinul cu moastele Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina si ale Sfintilor Ocrotitori ai Catedralei patriarhale, iar vineri Sfanta Liturghie va fi oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Efrem de Ydra, Eghina, Spetses si Kounoupitsa, inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi.

Sambata, de sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, PF Daniel va oficia Sfanta Liturghie inconjurat de ierarhi ortodocsi din tara si strainatate, pe podiumul din incinta Patriarhiei Romane.

Incepand cu orele 18.00, in Aula Magna Teoctist va avea loc etapa finala a celei de a cincea editii a concursului coral national de muzica bisericeasca "Laudati pe Domnul".

Duminica, de la ora 12.00, sub presedintia Patriarhului Daniel, va avea loc sedinta solemna a Sfantului Sinod in care vor fi prezentate in sinteza si evaluate cele mai importante manifestari cu caracter religios-duhovnicesc, social-medical, cultural si mediatic organizate de eparhiile din tara si strainatate.

In cursul dupa-amiezii vor fi sfintite Biblioteca Sfantului Sinod de la Manastirea Antim si Centrul National de Pregatire Profesionala Dumitru Staniloae al Patriarhiei Romane.

Luni, 29 octombrie, Sfanta Liturghie arhiereasca va fi oficiata in Catedrala Patriarhala si va fi urmata de un Te Deum pentru deschiderea Sedintei de lucru a Sfantului Sinod, care va avea loc la Resedinta patriarhala.

Delegatia Bisericii Greciei condusa de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Efrem de Ydra, Eghina, Spetses si Kounoupitsa cu moastele Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina, Vindecatorul de boli, se va intoarce in Grecia plecand de la Catedrala Patriarhala in dimineata zilei de marti, 30 octombrie.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#sarbatoare Dimitrie Nou manifestari, #sarbatoare Dimitrie Nou biserica, #sarbatoare Dimitrie nou program , #religie