Racla cu moastele Cuvioasei Parascheva, scoasa din Catedrala Mitropolitana de la Iasi

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 09:36
2890 citiri

Racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasa marti din Catedrala Mitropolitana din Iasi, cu trei zile inainte de praznuirea hramului acesteia, pentru ca pelerinii sositi in oras sa se poata inchina.

Preotul Constantin Sturzu, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, a afirmat ca racla cu moastele sfintei va fi purtata intr-o procesiune pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant din Iasi, dupa care va fi depusa pe platoul din fata Catedralei pentru inchinare.

Miercuri seara, in baldachinul special amenajat in apropiere de Catedrala Mitropolitana, alaturi de racla Sfintei Cuvioase Parascheva, vor fi asezate si moastele Sfantului Policarp, episcopul Smirnei, care vor fi aduse de la Manastirea Ambelakiotissa din Grecia de catre Hierotheos Vlachos, mitropolit de Nafpaktos si Aghios Vlasios.

Trenuri suplimentare de Sfanta Parascheva

In aceasta saptamana, mai multe manifestari sunt organizate la Iasi cu prilejul sarbatorii Sfintei Cuvioase Parascheva - 14 octombrie.

In cursul zilei de joi, va avea loc vernisajul expozitiei de carte dedicate Cuvioasei si lansarea, la Manastirea "Sfintii Trei Ierarhi", a albumului "Sfanta Cuvioasa Parascheva - multfolositoare", precum si a lucrarii "Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva. Marturii ale inchinatorilor".

Lucrarile sunt editate si publicate de Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Seara, in capela mitropolitana va avea loc un concert sustinut de grupul vocal Acapella din Bucuresti.

Pe 14 octombrie, in ziua in care se praznuieste hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, pe podiumul din fata Catedralei Mitropolitane va fi oficiata Sfanta Liturghie. In cursul serii, mitropolitul Hierotheos Vlachos de Nafpaktos va sustine conferinta "Teologia ca traire din perspectiva invataturii Parintelui Ioannis Romanidis", eveniment care va avea loc in Aula Magna a Universitatii "Al. I. Cuza".

De asemenea, pelerinii sositi la Iasi vor putea asista la un concert de muzica psaltica - "Byzantion canta pelerinilor" - ce se va desfasura in Catedrala Mitropolitana.

Sambata viitoare va fi sfintit Centrul social pentru varstnici "Vovidenia", iar duminica viitoare, la Centrul Providenta, va fi organizat un concert de muzica religioasa, populara si patriotica sustinut de Corul "Sanctus" al Catedralei Mitropolitane din Iasi si de corul barbatesc "Neam de voievozi", dirijat de dr. Costel Mirel Nechita.

Sfanta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

Sfanta Parascheva este considerata ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie transforma Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.

Pe 14 octombrie, peste 240 de lacasuri de cult din tara praznuiesc hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, cele mai multe fiind in Arhiepiscopia Sibiului.

In Arhiepiscopia Bucurestilor peste 30 de biserici o au ca ocrotitoare pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, 35 in Arhiepiscopia Iasilor, 18 in cea a Targovistei, 29 in Episcopia Buzaului si Vrancei, 24 in Episcopia Dunarii de Jos, patru in Episcopia Alexandriei si Teleormanului, cinci in Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, 22 in Episcopia Romanului, 47 in Arhiepiscopia Sibiului, sase in Episcopia Maramuresului si Satmarului, 18 in Arhiepiscopia Timisoarei, cinci in Episcopia Caransebesului si sase in Mitropolia Basarabiei.

Aproximativ 60.000 de romani isi sarbatoresc onomastica pe 14 octombrie. Cele mai frecvente prenume sarbatorite in aceasta zi sunt, pentru femei, Paraschiva (50.894), Parascheva (517), Parasca (1.587), Paraska (2), iar pentru barbati - Paraschiv (4.008), Chivu (933), Chivel (11).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sfanta Parascheva, #pelerinaj iasi sfanta parascheva, #moaste Sfanta Parascheva , #religie