Reactia Patriarhiei Romane, dupa ce o femeie a fost inmormantata pe camp

Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 17:14
9473 citiri
Reactia Patriarhiei Romane, dupa ce o femeie a fost inmormantata pe camp

Patriarhia Romana precizeaza ca femeia din Talpasi (Dolj) de confesiune baptista si care a fost inmormantata pe camp este, de fapt, primul defunct ingropat intr-o zona pentru care s-ar fi obtinut autorizatie de infiintare a unui cimitir baptist.

Explicatiile au fost date prin intermediul unui comunicat remis, joi, presei, dupa ce in mass-media au aparut fotografii si informatii despre o batrana pe care preotul ortodox ar fi refuzat sa o inmormanteze in cimitirul ortodox al localitatii, langa sotul ei, din cauza ca in urma cu patru ani a trecut la baptism.

Mai mult, preotul Constantin Boiangiu a refuzat sa raspunda la intrebarile jurnalistilor de la Digi24, conditionand raspunsurile de primirea unor bani. "Veniti cu o pompa submersibila care sa se ridice cel putin 30 de metri sau imi dati bani. Este vorba despre 300 sau 400 de lei. Fac acest lucru pentru oamenii din localitate si nu au apa de baut. Nu cer pentru mine. Va rog sa ajutati comunitatea", a declarat preotul.

Fotografia zilei: Mormantul de pe camp

In comunicatul remis joi de Patriarhia Romana sub semnatura Biroului de Presa al Arhiepiscopiei Craiovei se precizeaza inca de la inceput ca "in cimitirul ortodox au mai fost inmormantati cetateni de alte confesiuni, preotul Boiangiu participand in calitate de consatean la astfel de evenimente din viata comunitatii".

"Mormantul defunctei este asezat in vecinatatea Casei de Rugaciuni Baptiste. Mai mult, exista chiar o initiativa comuna, a Preotului Boiangiu si Pastorului baptist, pentru infiintarea unui cimitir care sa deserveasca comunitatea baptista. Persoana decedata este prima inmormantata in acest cimitir, care apartine comunitatii baptiste, avand avizul Primariei pentru inhumare", se mai arata in comunicatul citat.

Anterior, fiica defunctei declarase insa contrariul.

"Parintele ne-a spus in fata ca nu o sa ne lase sa o inhumam in cimitirul ortodox. Nu am avut alta solutie si a trebuit sa o aducem in camp pe terenul cumnatului meu. Noi suntem baptisti si, din aceasta cauza, nu am ajuns la o intelegre cu parintele", a povestit Tanta Nasturica, fiica femeii inmormantate in mijlocul campului, subliniind faptul ca mama ei i-a spus ca vrea sa fie inmormantata langa sot, adica in cimitirul ortodox, conform jurnalistilor de la Craiova Forum.

Totodata, reprezentantii BOR sustin ca "nu exista si nici nu a existat niciun conflict intre Comunitatea Baptista si Parohia Ortodoxa din localitatea Talpasi, judetul Dolj, atat preotul paroh Constantin Boiangiu, cat si pastorul din localitate intretinand o atmosfera de dialog si respect reciproc".

In ceea ce priveste afirmatia preotului Constantin Boiangiu de a solicita o pompa de apa in schimbul interventiei sale la postul Digi TV, aceasta este considerata de catre Arhiepiscopia Craiovei "a fi neinspirata si nepotrivita contextului discutiei in care a fost antrenat".

Opinia satenilor despre acest caz este cu totul alta. Primarul localitatii, Gheorghe Casiu, a declarat pentru Craiova Forum ca preotul s-a opus vehement dorintei defunctei.

"Au inmormantat-o pe femeie intr-un loc care nu este amenjat pentru astfel de evenimente. Este adevarat ca nu puteau tine femeia moarta in casa o luna. Eu am incercat sa ii ajut cum am putut. L-am sunat pe preot de mai multe ori, dar nu am reusit sa il conving sa o inhumeze in cimitirul ortodox", a declarat primarul.

O pozitie similara a avut si Directia de Sanatate Publica Dolj. "Am primit o sesizare de la un grup de cetateni din comuna Talpasu cu privire la inmormantarea unei persoane in alt loc decat cimitirul comunei. Din verificarile noastre la autorizatii si avize nu a fost nicio solicitare pentru infiintarea unui nou cimitir in aceasta localitate. Inspectorii din cadrul institutiei vor merge la fata locului pentru a vedea care este situatia", a declarat Stefan Popescu, purtatorul de cuvant din cadrul DSP Dolj, citat de Craiova Forum.

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...