Religia nu e obligatorie in scoli - Biserica vede decizia ca pe o umilinta: E o noua provocare!

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 17:45
7470 citiri
Religia nu e obligatorie in scoli - Biserica vede decizia ca pe o umilinta: E o noua provocare!
Foto: Cuvantul Ortodox

Patriarhia Romana a reactionat la decizia Curtii Constitutionale, care a stabilit miercuri ca elevii nu sunt obligati sa depuna o cerere daca nu vor sa participe la orele de religie de la scoala, ci, din contra, cei care vor sa frecventeze astfel de cursuri trebuie sa faca solicitare.

"Patriarhia Romana ia act cu mahnire de decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, discriminatorie si umilitoare pentru ora de religie. Nu comentam acum contextul sau imprejurarile in care a fost luata aceasta decizie, ci asteptam publicarea motivatiei (sic!) acestei decizii.

Decizia Curtii Constitutionale din 12 noiembrie 2014, prin care este admisa exceptia de neconstitutionalitate (...), presupune deopotriva aspecte de ordin juridic si implicatii care vizeaza atitudini de constiinta, la nivel personal si comunitar", se arata intr-un comunicat al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) remis joi Ziare.com.

Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

Reprezentantii Patriarhiei au amintit si care este textul legii, "in vigoare de aproape 20 de ani", declarat neconstitutional de CCR: "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie".

"O majoritate a Curtii Constitutionale, neprecizata inca, a carei motivatie urmeaza sa o cunoastem oficial doar dupa publicarea deciziei in Monitorul oficial, partea I, a schimbat jurisprudenta existenta intr-un mod surprinzator si contrar traditiei constitutionale si legislative a Romaniei de pana la acest moment. Astfel, decizia Curtii Constitutionale induce ideea solicitarii in scris de catre parinti a studierii religiei de catre copiii lor in scolile de stat", se mai precizeaza in documentul citat.

BOR: Educatia, redusa la orizonturi limitate si efemere

Reprezentantii Bisericii se plang ca, dupa decizia CCR de miercuri, parintii sunt responsabili sa aleaga pentru copiii lor doar in cazul orei de religie, nu si al altor discipline, ceea ce clericilor nu li se pare corect.

"Este evident ca se incearca descurajarea participarii elevilor la ora de religie prin masuri birocratice excesive pentru majoritatea parintilor acestora, favorizand, in schimb, o minoritate care nu accepta ora de religie, desi invatamantul religios este garantat de Constitutie.

Intr-o societate marcata de fenomenul secularizarii si al indiferentismului religios, formarea si cultivarea unei constiinte vii si marturisitoare a valorilor credintei si ale familiei traditionale devin realitati tot mai incomode", sustin acestia.

Patriarhia recunoaste ca nu poate contesta juridic decizia Curtii Constitutionale, dar asigura ca "nu se lasa intimidata" si ca ii va sprijini pe parintii care vor ca elevii sa participe la orele de religie, aratand ca scolarii care nu frecventeaza astfel de cursuri isi reduc educatia "la orizonturi limitate si efemere".

"Decizia Curtii Constitutionale privitoare la ora de religie marcheaza o noua provocare pentru misiunea Bisericii in societatea romaneasca", conchid reprezentantii Patriarhiei.

Religia nu e obligatorie - decizie CCR

Reactia acestora vine dupa ce magistratii CCR au decis miercuri ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie este neconstitutionala. In schimb, judecatorii au stabilit ca o astfel de solicitare trebuie sa faca doar cei care vor sa frecventeze orele de religie.

Religia nu e obligatorie in scoli. CCR: Parintii sa faca cerere daca vor ora de religie (Video)

In prezent, in scolile din Romania, religia este materie optionala, insa cei care nu vor sa o studieze trebuie sa faca o cerere. Predarea religiei in scoli a iscat vii controverse in societatea romaneasca, dar si pe scena politica.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#religie scoli CCR Biserica, #religie obligatorie Biserica , #religie