Dupa 20 de ani in care orele de religie au fost impuse in scolile din tara noastra, un profesor de filosofie a reusit sa invinga sistemul, cu ajutorul Curtii Constitutionale (CCR).
Este vorba despre dascalul Emil Moise, care a dat in judecata Liceul de Arta "Margareta Sterian" din Buzau, unde invata fiica sa, ridicand astfel o exceptie de neconstitutionalitate.
CCR a decis miercuri ca elevii nu sunt obligati sa depuna o cerere daca nu vor sa participe la orele de religie de la scoala, ci, din contra, cei care vor sa frecventeze astfel de cursuri trebuie sa faca solicitare.
Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com
La baza acestei hotarari se afla profesorul Emil Moise, care se judeca de mai multi ani cu reprezentanti ai Bisericii. Povestea a inceput in anul 2009, cand fiica sa, pe atunci eleva in clasa a IX-a, a decis ca nu vrea sa mai frecventeze orele de religie. Tatal ei a hotarat sa o sprijine in acest demers, iar atunci a aflat cu ce te confrunti daca vrei sa renunti la aceasta materie.
"Normal ar fi sa depui o cerere de inscriere la orele respective, in loc sa depui cerere ca sa iti scoti copilul de la Religie. Am intocmit atunci primul dosar, care a ajuns la CCR acum doi ani, insa a fost respins.
Apoi am ales o alta abordare ca sa dovedesc in instanta ca articolul din Legea Educatiei privind predarea Religiei in scoli este neconstitutional, pentru ca incalca alte legi organice care asigura drepturi fundamentale ale omului", a explicat Emil Moise, citat de Adevarul.
Intrucat este si absolvent de Drept, profesorul de filosofie s-a reprezentat sigur in instanta, fara sa fie ajutat de avocati.
"Dosarul meu a fost disjuns in alte trei dosare. In primul, am aratat ca Legea Educatiei Nationale (LEN) incalca Legea pentru Combaterea Discriminarii si am primit un verdict favorabil din partea instantei pe 29 septembrie 2014, iar pe 10 noiembrie am primit o a doua decizie favorabila in dosarul in care instanta judeca daca LEN incalca Legea libertatii religioase.
Mai ramasese un al treilea dosar, cel care a si ajuns la CCR. Aici am incercat sa arat cum Legea Educatiei incalca drepturi constitutionale si am reusit", a detaliat el.
Emil Moise a declarat ca a aflat de la un prieten despre decizia CCR de miercuri, respectiv de la Toma Patrascu, presedintele Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR).
"Credeam ca o sa pierd procesul si cand am aflat ca de fapt am castigat a fost un soc foarte puternic. Fata mea, care este studenta acum si care m-a sustinut in toata lupta, m-a felicitat si ei ii dedic aceasta victorie, dar si copiilor care au suferit de pe urma predarii Religiei la scoala", a incheiat profesorul.
Patriarhia vede decizia CCR ca pe o provocare
Magistratii CCR au decis miercuri ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie este neconstitutionala. In schimb, judecatorii au stabilit ca o astfel de solicitare trebuie sa faca doar cei care vor sa frecventeze orele de religie.
Religia nu e obligatorie in scoli. CCR: Parintii sa faca cerere daca vor ora de religie (Video)
Patriarhia Romana a transmis joi ca "ia act cu mahnire de decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, discriminatorie si umilitoare pentru ora de religie" si ca vede aceasta hotarare ca pe "o noua provocare pentru misiunea Bisericii in societatea romaneasca".
Religia nu e obligatorie in scoli - Biserica vede decizia ca pe o umilinta: E o noua provocare!
In prezent, in scolile din Romania, religia este materie optionala, insa cei care nu vor sa o studieze trebuie sa faca o cerere. Predarea religiei in scoli a iscat vii controverse in societatea romaneasca, dar si pe scena politica.
Mai trebuieesfiintate scolile confesionale din invatamantul... Vezi tot