Romanul care predica Islamul prin lume: Daca un musulman omoara un om, nici macar mirosul Paradisului nu il va simti - Interviu

Sambata, 02 Ianuarie 2016, ora 18:10
43275 citiri
Romanul care predica Islamul prin lume: Daca un musulman omoara un om, nici macar mirosul Paradisului nu il va simti - Interviu
Foto: Captura YouTube/Islam4RO

Gabriel Keresztes s-a nascut in Romania, intr-o familie crestina, iar acum a ajuns sa propovaduiasca Islamul si invataturile Coranului in lume. Drumul a fost lung si plin de revelatii.

A plecat in Canada, alaturi de familia sa, cand era doar un copil. El a marturisit, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca in adolescenta avea o parere negativa despre Islam si musulmani, insa in doar cativa ani a aflat multe despre aceasta religie, s-a simtit atras de ea si s-a convertit. Si-a luat numele de Gabriel Al-Romaani, pentru a arata ca provine din Romania. Intre timp a studiat psihologia si stiintele islamice si a infiintat o fundatie care isi propune sa ii faca pe oameni sa intelega Coranul.

Gabriel Al-Romaani ne-a explicat de ce Islamul nu inseamna terorism si a vorbit despre ce ii motiveaza pe tinerii radicali, care se nasc si cresc in Europa, sa comita atacuri sangeroase, cum au fost cele de la Paris, soldate cu 130 de morti.

Atentate teroriste la Paris: Filmul masacrului

De ce ai ales sa pleci din Romania, sa studiezi Islamul si sa te convertesti la Islam?

In anul 1998 am plecat din Romania impreuna cu familia mea spre Canada. Nu Islamul a fost motivul plecarii mele, pot spune ca nici nu stiam prea multe despre aceasta religie. Eram doar un baiat de 13 ani, iar Islamul imi era cunoscut doar din cartile de Istorie pe care le-am studiat la scoala. Ceea ce stiam despre religia Islamica erau chestiuni negative, asadar, aveam o parere negativa despre Islam si musulmani. Acest lucru s-a schimbat atunci cand am ajuns in Canada, unde am cunoscut musulmani. Am descoperit ca societatea canadiana era foarte deschisa, niste oameni care isi foloseau ratiunea, iar acest lucru mi-a placut. Cinci ani mai tarziu m-am convertit la Islam, dupa un studiu indelungat asupra acestei religii.

A existat ceva ce te-a deranjat la religia crestin-ortodoxa?

Am fost crescut in religia crestina, mai exact am fost crestin-ortodox, iar in familia mea existau si catolici. Pot spune ca frecventam amandoua bisericile, nu faceam nicio diferenta intre ele. (...) Am renuntat la ambele, nu pentru ca m-a deranjat ceva anume, deoarece Islamul nu critica neaparat o religie, ci Islamul arata oamenilor ca aceste religii au fost schimbate si in acest fel au deviat de la calea cea dreapta, si anume de la supunerea si adorarea unui singur Dumnezeu (Unic). Islam inseamna sa te supui unui singur Dumnezeu. Islamul nu indeamna musulmanul sa urasca o religie, Islamul indeamna omul sa vada adevarul. Sa caute, sa cerceteze. Cand am inceput sa studiez Islamul, am realizat ceea ce era adevarat in religia crestina si, de asemenea, si ceea ce era fals.

Ce amintiri ai despre Romania si cum vezi acum tara natala, din punct de vedere religios, ideologic?

Eu sunt roman, m-am nascut in Romania si am copilarit acolo, iar cele mai frumoase amintiri ale unui om sunt cele din perioada copilariei, a inocentei si a lipsei de griji. Asadar, sunt roman si ma indentific ca si roman, iar Islamul chiar incurajeaza acest lucru. Sa iti cunosti radacinile. Exemplele cele mai cunoscute in Islam sunt printre invatatii acestei religii. De pilda, invatatul Al Bukhari a fost nascut in Bukhara, Korasan. Al Albani a fost nascut in Albania s.a.m.d. In acelasi fel si eu m-am numit Al-Romaani, pentru ca de acolo vin, din Romania, si nu imi este rusine cu acest lucru.

Trecand la urmatoarea intrebare, pot spune ca romanii sunt un popor religios din stramosi, iar acest lucru s-a vazut clar in timpul comunismului. In ciuda eforturilor lor de a opri poporul sa isi practice religia, nu au reusit sa distruga ceea ce exista in sufletele oamenilor. (...) Despre romanii din ziua de astazi pot spune ca sunt mai deschisi si mult mai flexibili. Am prieteni romani cu care vorbesc si care m-au vizitat si am observat ca oamenii au inceput sa vada lucrurile in ansamblul lor. Ei stiu acum sa sorteze informatiile adevarate de cele false. Au inceput sa iasa in lume, sa invete despre alte popoare, sa le respecte traditiile. Nu este vina lor ca au fost inchisi si le-a fost limitat accesul la informatie, asa a fost sistemul din acea vreme.

Cu ce te ocupi in momentul de fata si care ar fi cele mai importante realizari pe plan profesional, dar si personal?

Lucrez ca si profesor in Emirate, am si o afacere, Laudat fie Dumnezeu. Am absolvit

facultatea de Biologie-Psihologie si in curand, cu voia lui Dumnezeu, voi absolvi si facultatea de Stiinte Islamice. Cunosc mai multe limbi straine, am avut aceasta ocazie sa le invat. Limbi precum italiana, franceza, araba si, bineinteles, engleza. De asemenea, moderez saptamanal o emisiune de televiziune. Calatoresc mult si studiez.

Sunt casatorit, am niste copii minunati si sunt fericit. Sunt foarte bine organizat in viata mea, imi place sa calatoresc impreuna cu familia si iubesc sportul. In Romania am jucat fotbal la F.C.Olimpia Satu Mare si, fiind foarte atasat de acest sport, am continuat sa-l practic si in Canada, insa nu la nivel inalt, ci la scoala.

Te ocupi de un proiect care isi propune sa demonteze prejudecatile despre Coran. Care sunt, in opinia ta, cele mai mari trei minciuni sau conceptii gresite despre Coran?

Da, asa este, Icraa si Islam4Ro au ca proiect inlaturarea minciunilor si conceptiilor gresite despre Islam. Echipa noastra traduce carti si articole in limba romana din diferite limbi. Avem, de asemenea, si clipuri video pentru explicarea Islamului in limba romana. Obiectivul nostru este sa le aratam oamenilor adevaratul Islam si ce anume spune Coranul.

Dintre minciunile vehiculate despre Islam pot aminti:

1.Islamul este sursa terorismului.

O mai mare minciuna nici ca poate exista. Acum, haideti sa facem diferenta intre doua lucruri separate. Actiunea militara isi are locul in orice religie, chiar si in budism, ei fiind cosiderati cei mai pasnici. Insa ceea ce diferentiaza terorismul de aceasta este modul in care actiunea respectiva este facuta si de catre cine. Islamul a fost facut sa para "un monstru" in ochii oamenilor. Islamul nu ameninta cu razboiul, iar oamenilor nu le este teama de acest lucru, ci le este teama ca vor fi mai curati, ar disparea pornografia, ar disparea alcoolul si toate lucrurile care dauneaza la nivel de societate si individ. Oamenii stiu acest lucru, dar il resping, si asta cred eu ca este cea mai mare teama a lor, sa se schimbe in mai bine.

2. Islamul nu respecta femeia.

Islamul a venit sa inapoieze respectul cuvenit femeii. Sa ii redea demnitatea si libertatea. Islamul indeamna femeia, in primul rand, sa se respecte pe ea insasi, deoarece daca nu te respecti si nu te iubesti pe tine insuti, cum ar putea altii sa te respecte sau sa te iubeasca? Islamul pune baza pe acest lucru, ca femeia sa se respecte, sa se acopere, pentru a nu fi doar o atractie sexuala.

3.Islamul este o religie primitiva

Islamul nu este limitat de timp, Islamul are o istorie atat de bogata si de frumoasa, iar oamenii trebuie sa o descopere. Daca ar realiza romanii ca numerele pe care le folosesc ei la matematica sunt aduse de catre arabii musulmani vor vedea cu alti ochi situatia. Nu am fi ajuns la ceea ce numim astazi "stiinta moderna" fara musulmani. Ei au introdus algebra, trigonometria, chimia, iar marile progrese din medicina, inginerie si agricultura au fost facute tot de musulmani. Prima universitate din lume a fost construita de catre musulmani.

Unii occidentali, chiar din randul politicienilor, asociaza islamul cu terorismul. Explica-ne de ce acest lucru este gresit.

Asa cum am spus mai devreme, terorismul nu se gaseste in Islam decat in forma condamnarii/ respingerii. Islamul interzice musulmanilor sa produca stricaciuni pe Pamant. Allah spune in Coran "Si fa bine, asa dupa cum si Allah ti-a facut tie bine! Si nu umbla dupa stricaciune pe pamant, fiindca Allah nu-i iubeste pe cei care fac stricaciune" (Coran 28:77). Sangele indivizilor pasnici este sacrosancgt in religia islamica, astfel ca nelegiuirea infaptuita impotriva unui singur om, fara nicio justificare, este considerata ca fiind un abuz impotriva intregii umanitati. (...) Profetul (Pacea fie cu el) ne-a spus ca daca un musulman omoara un nemusulman aflat in teritoriile controlate de musulmani, atunci acela nici macar mirosul Paradisului nu il va simti.

Ca musulman, cum vezi actiunile si ideologia Statului Islamic? Daca ai sta de vorba cu un lider al organizatiei teroriste, ce i-ai spune?

Problema pe care o avem in ziua de astazi este o problema destul de complicata. (...) Aceasta fitna, aceasta situatie, trebuie rezolvata de catre musulmani. Se poate interveni de afara, insa problema se va rezolva numai in cazul in care o vom rezolva noi din interior. Un alt lucru, cine sunt eu sa imi expun opinia in fata unui lider musulman, eu nu sunt un invatat care sa fie in pozitia de a emite verdicte. Avem invatati cunoscuti pentru acest lucru. (...) Problema aceasta va fi rezolvata cand va incepe dialogul, cand vor sta la masa rotunda. Se va rezolva, de asemenea, cand musulmanii se vor intoarce la adevaratul Islam. In concluzie, musulmanii trebuie sa solutioneze aceasta problema.

Aproape toate atentatele care au avut loc in Europa in ultima perioda au fost comise de cetateni europeni, care au devenit islamisti radicali. Avand in vedere ca ai si studii de psihologie, cum crezi ca se ajunge la asta?

Aceasta este o intrebare foarte buna, deoarece ai asociat psihologia cu acest lucru. Nu ai venit sa acuzi Islamul. Ai spus un lucru foarte important si chiar te felicit pentru asta. Are legaturi foarte stranse cu psihologia si vreau sa spun, inainte de toate, ca noi, musulmanii, condamnam toate aceste acte teroriste. In Islam este foarte clar, este o regula scrisa, si anume ca nu este permis ca un musulman sa atace oameni care nu sunt combatanti, oameni inocenti, femei, batrani, copii. Este pur si simplu interzis (...).

Si acum, haideti sa analizam din punct de vedere psihologic acesti tineri care au comis aceste atentate. Trebuie sa tinem cont ca ei nu au fost oameni invatati in religia Islamica. (...) Trebuie sa ne intoarcem in istorie si acest lucru este foarte important. Deoarece pentru fiecare actiune exista o reactiune la fel de puternica sau mai puternica. Aceasta este o lege a universului si a fizicii. Cand, de exemplu, inghesui o pisica intr-un colt si o impungi cu un bat, ea cu siguranta va reactiona, te va zgaria.

Asadar, inca o data spun, din punct de vedere psihologic, nu religios, daca ne uitam la situatia musulmanilor in Franta, la situatia musulmanilor in tarile colonizate, Algeria, Tunisia, Maroc, daca ne uitam ce s-a intamplat in Afganistan, Pakistan, Palestina, trebuie sa intelegem ca Islamul a unit pe toti adeptii sai sub o singura credinta si numai atunci vom realiza ca toti acestia sufera unul pentru altul, indiferent in ce parte a lumii se alfa. Fiecare musulman simte durere in suflet pentru fratii si surorile lui din Palestina, pentru invazia Irakului si pierderea atator vieti in Siria s.a.m.d.

Intorcandu-ne la acesti indivizi si modul lor de gandire, cand ei vad ca tarile europene au intrat peste ai lor, omorandu-i, se intampla ceva in psihologia lor si cu siguranta vor reactiona cumva. (...) In consecinta, acesti oameni, in mintea lor, au o justificare spunand ca acelasi lucru a fost facut si familiilor lor sau tribului lor.

Ce ai fi facut in prezent, daca ai fi ramas in Romania?

Nu am cum sa raspund acestei intrebari, deoarece numai Dumnezeu ar sti acest lucru.

In schimb, as putea totusi raspunde la intrebarea ce as fi facut daca m-as fi intors acum in Romania. Cred ca m-as fi implicat mult in educarea musulmanilor romani, in prezentarea adevaratului Islam (...). Probabil as fi avut in proiect si infiintarea unor scoli, pentru ca de pe urma acestora foarte multi oameni ar fi avut de castigat, de la musulmani pana la nemusulmani. Musulmanii sunt indemnati sa fie exemple bune in societate si sa se implice in ajutorarea oamenilor. Cu ocazia aceasta, vreau sa va multumesc ca ati avut bunavointa si curajul de a arata adevaratul Islam acum, intr-o perioada in care ura este atat de raspandita printre oameni. Noi suntem indemnati sa ne iubim aproapele, sa ne pese de el si sa iubim dreptatea. Va multumesc.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#roman musulman, #roman Islam, #roman Coran , #religie