Sărbători religioase - 2 august. Aducerea moaștelor Sfântului Ștefan, celebrată de români

Luni, 02 August 2021, ora 07:51
1985 citiri
Sărbători religioase - 2 august. Aducerea moaștelor Sfântului Ștefan, celebrată de români
Sfântului Întâi Mucenic şi Arhidiacon Ştefan FOTO Doxologia.ro

Aducerea moaştelor Sfântului Întâi Mucenic şi Arhidiacon Ştefan este pomenită în calendarul creştin ortodox la 2 august.

Ortodoxe

Aducerea moaştelor Sf. Întâi Mc. şi Arhid. Ştefan; Dreptul Gamaliel; Binecredinciosul împărat Iustinian cel Mare

Greco-catolice

Aducerea moaştelor Sf. m. arhid. Ştefan la Ierusalim. Începe Postul Sfintei Marii. Post

Romano-catolice

Ss. Eusebiu de Vercelli, ep.; Petru Iulian Eymard, pr.

Sfântul Ştefan a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi de Sfinţii Apostoli pentru a sluji la adunările Bisericii din Ierusalim. Datorită harului şi înţelepciunii de care se învrednicise şi a semnelor şi minunilor cu care îşi însoţea propovăduirea, Sfântul Ştefan a stârnit ura celor de un neam cu el.

A fost dus de mulţime în faţa Sinedriului şi acuzat cu martori mincinoşi că huleşte Legea şi pe Moise. Sfântul Ştefan a arătat însă, cu dovezi din Scripturi, că Legea Veche s-a împlinit prin Hristos şi că El este Mântuitorul cel aşteptat şi prezis de proroci, mustrând totodată mulţimile revoltate pentru împietrirea inimii şi lipsa lor de credinţă.

"Voi cei tari în cerbice şi netăiaţi împrejur la inimă şi la urechi, voi pururea staţi împotriva Duhului Sfânt, precum Şi părinţii voştri, aşa şi voi! Pe care dintre proroci nu l-au prigonit părinţii voştri? Şi au ucis pe cei ce au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept, ai Cărui vânzători şi ucigaşi v-aţi făcut voi acum" (Fapte 7, 51-52).

A fost condamnat la moarte şi a fost ucis cu pietre în afara cetăţii, devenind astfel primul martir creştin şi mărturisitor al lui Hristos.

Moaştele Sfântului Ştefan au fost descoperite în timpul Sfântului Mare Împărat şi întocmai cu Apostolii Constantin cel Mare (337-377).

După ucidere, trupul Sfântului Ştefan a stat neîngropat două zile şi o noapte, fiind ridicat în ascuns de oameni trimişi de către Gamaliel, conducătorul uneia din principalele şcoli rabinice ale vremii şi membru al sinderiului.

Sfântul Ştefan a fost înmormântat de învăţătorul Gamaliel într-o peşteră, în mormânt nou aflat la o oarecare distanţă de Ierusalim. După înmormântare, Gamaliel şi fiul său Aviv au primit Sfântul Botez.

Mai târziu, în vremea împăratului Constantin cel Mare, care a reuşit să aducă liniştea pentru creştini, preotul din sat, pe nume Luchian, în vedenie a fost încredinţat pentru a căuta ajutoare şi a săpa ca să afle racla în care erau sfintele moaşte ale primului mucenic creştin.

Îndată, patriarhul Ierusalimului împreună cu doi episcopi, cu clerul şi cu tot poporul, închinându-se sfintelor moaşte, le-au adus la Ierusalim şi le-au aşezat într-o biserică. După o vreme racla cu moaştele Sfântului Ştefan a ajuns la Constantinopol.

#sfantul stefan, #sarbatori religioase, #august , #religie