Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul - modelul ravnei, al dragostei si al slujirii lui Dumnezeu

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 08:41
8055 citiri
Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul - modelul ravnei, al dragostei si al slujirii lui Dumnezeu

Omenirea mileniului al III-lea nu mai este cea pe care Dumnezeu a creat-o la inceput, ci, dimpotriva, una degradata sub toate aspectele vietii si care se indreapta spre autodistrugere.

Daca in vechime exista o deplina armonie intre om si Dumnezeu, intre om si om, intre om si natura, acum aceasta stare de lucruri a devenit un simplu vis.

In toate timpurile, Dumnezeu alege oamenii cu care si prin care poate sa comunice cu lumea, spre indreptarea acesteia de la ratacirile necugetate. Unul dintre acestia a fost Sfantul si Marele Proroc Ilie Tesviteanul.

Venerarea Prorocului Ilie Tesviteanul este amintita inca din vremurile apostolice, dar sarbatorirea sa in calendarul ortodox dateaza din secolul al IV-lea. Biserica Ortodoxa a randuit sa fie sarbatorit pe 20 iulie.

Despre viata Prorocului Ilie avem putine informatii. In Biblie, se spune ca el evita asezarile omenesti, traind in pustie si hranindu-se cu firimiturile pasarilor cerului. Pustia in care a locuit se afla in apropierea paraului Cherit, o regiune salbatica, unde Ilie a fost hranit de corbi.

Era extrem de intransigent. A trait si a profetit in saracie si curatie, fiind considerat un inger intrupat, avand puterea sa deschida si sa inchida cerurile. Modul sau de viata si imbracamintea semanau foarte mult cu cele ale lui Sfantului Ioan Botezatorul.

Fiind una dintre cele mai importante figuri ale Vechiului Testament, Sfantul Ilie a trait in urma cu peste 2.800 de ani. Numele sau simbolizeaza, in limba vechilor evrei, ravna pentru Dumnezeu, care avea sa-l mistuie toata viata.

Sfantul Ilie este singurul proroc din Vechiul Testament, pe care il intalnim la cele trei mari religii monoteiste ale lumii: iudaism, crestinism si islamism. Evreii cred despre el ca nu a murit, ci ca a fost luat la Cer si se va intoarce intr-o zi pe pamant, sa restaureze triburile lui Israel. Unii evrei cred ca Iisus Hristos a fost chiar Ilie revenit pe pamant.

Sfantul Ilie a fost ridicat la cer in vartej de vant, intr-un car de foc, tras de cai scaparatori, in timp ce mergea alaturi de Elisei, ucenicul sau, captand, in trecerea directa de la viata pamanteasca la cea vesnica, o calitate care lipseste omului: aceea de a zbura.

El sfarseste asa cum a trait. In carul ascultarii si al supunerii fata de Dumnezeu, tras de caii dragostei de Dumnezeu si de oameni, el se inalta spre cer. Este inaltat cu trupul. Dar nu este dat stricaciunii, semn ca oricine crede in Dumnezeu si asculta de El nu moare, ci "are viata vesnica".

Misiunea divina a Prorocului Ilie a fost aceea de a-L descoperi lumii pe Dumnezeul adevarat si a fi un antemergator al lui Iisus Hristos. Pe de o parte, Sfantul Ilie recomanda contemporanilor sai, dar si noua tuturor ravna, dragostea si slujirea adevaratului Dumnezeu.

Staruinta in rugaciune a Sfantului Ilie are o importanta deosebita, deoarece fara aceasta nu sunt posibile cunoasterea si comunicarea cu Dumnezeu.

Pe de alta parte, Prorocul Ilie ne poate fi tuturor indreptar pe calea stramta impotriva idolilor, sub diferitele lor forme, a infrangerii trufiei, a egoismului si egocentrismului nostru ridicol, indemnandu-ne, totodata, la smerenie si viata simpla.

Apoi, prorocul ne aminteste de milostenie ca fiind cea care ii imbraca pe cei goi si ii hraneste pe cei flamanzi si ne indeamna sa facem si noi asemenea lui, cu toate ca acesta nu avea posibilitatile noastre materiale.

Asadar, desi lumea idolatra in care a trait acest sfant nu se deosebeste de a noastra, avand aceleasi pacate − necredinta, idolatria, ura, mandria, silnicia, minciuna, rapirea bunurilor altuia, nedreptatea, desfraul sub toate formele lui, iubirea de bunuri materiale, increderea in bunurile pamantesti - noi avem, in el, nu numai un model, ci si o sansa de a ne ridica la cer, dar nu oricum, ci mistuiti de focul ravnei, al dragostei si al slujirii lui Dumnezeu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul, #Sfantul Ilie istorie, #Sfantul Ilie legenda, #Sfantul Ilie sarbatoare , #religie