Statul nu ar trebui sa finanteze actiunile caritabile ale Bisericii - Sondaj

Joi, 17 Martie 2011, ora 20:27
3127 citiri
Statul nu ar trebui sa finanteze actiunile caritabile ale Bisericii - Sondaj
Foto: Adevarul

Statul nu ar trebui sa finanteze actiunile caritabile ale Bisericii, au apreciat aproape trei sferturi dintre respondentii unui sondaj pe aceasta tema realizat de Ziare.com.

La sondajul pe tema legii initiate de deputatul PD-L Raluca Turcan si adoptata saptamana trecuta de Parlament, lege care prevede ca 80% din banii necesari pentru serviciile de asistenta sociala ale Bisericii, actiuni caritabile sau formarea si instruirea voluntarilor sa vina de la stat, au participat 3.677 de cititori. Sondajul a fost realizat in perioada 10.03.2011 - 17.03.2011.

Statul ar trebui sa finanteze actiunile caritabile ale Bisericii? Sondaj Ziare.com

Astfel, 2.723 de respondenti (74,05%) au spus ca nu sunt de acord, 772 (21.00%) au considerat, dimpotriva, ca este un lucru bun, iar 182 de respondenti (4,95%) au spus ca nu sunt interesati de acest subiect.

Proiectul, depus inca din aprilie 2009, a fost adoptat in Camera Deputatilor, si a trecut lejer prin comisiile pentru drepturilor omului, comisia pentru munca, familie si protectie sociala si comisia pentru administratie publica, iar in Senat, proiectul a fost votat cu doar 1 vot impotriva.

In schimb, proiectul de lege privind parteneriatul stat-Biserica in domeniul serviciilor sociale a provocat o reactie dura din partea societatii civile, care acuza monopolul in ceea ce priveste serviciile sociale finantate de stat.

Mai multe asociatii si fundatii au trimis joi presedintelui Traian Basescu o scrisoare deschisa in care au cerut sa nu promulge legea, sustinand ca aceasta instituie "un al doilea monopol" pe piata serviciilor de asistenta sociala, pe langa cel de stat.

"Organizatiile semnatare considera ca legea este in contradictie flagranta cu principiul competitiei libere in furnizarea de servicii sociale, instituind practic un al doilea monopol, dupa cel al statului, al unitatilor de cult, asupra furnizarii de servicii de asistenta sociala finantate in proportie de 80% din bugetul de stat", se arata in scrisoarea deschisa.

Citește și:
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat luni, 3 octombrie, că pensiile vor putea fi majorate cu aproximativ 11%. Șeful guvernului a explicat că procentul de majorare nu...