Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul - traditii si obiceiuri

Joi, 29 August 2013, ora 15:41
6369 citiri
Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul - traditii si obiceiuri

Biserica ortodoxa romana comemoreaza in 29 august martiriul lui Ioan, zis Botezatorul, cel care a fost inaintemergatorul si prorocitorul venirii lui Mesia.

Dupa Maria, Ioan este considerat cel mai mare dintre sfinti. Astazi se tine post.

Nastere

Batranul preot Zaharia tamaia in templu cand i s-a aratat un inger care i-a vestit ca va avea un fiu ce se va numi Ioan (Yohanan in ebraica). Zaharia stia ca nevasta lui, Elisabeta, de asemenea in varsta, era stearpa si, de aceea, a primit vestea cu neincredere. Ingerul l-a pedepsit sa muteasca pana la sorocul nasterii.

Arhanghelul Gabriel i se arata Mariei si-i spune ca va naste pe Iisus si ca verisoara ei, Elisabeta, este insarcinata la randul sau.

Maria se duce la Zaharia acasa si, spune evanghelistul Luca, pruncul tresare in pantecele Elisabetei, ca si cand ar fi simtit prezenta lui Iisus, iar Elisabeta se umple de duh sfant si striga ca Maria si pruncul pe care il purta sunt binecuvantati.

La nastere, rudele familiei cer ca pruncul sa poarte numele Zaharia, dupa tata, dar batranului preot ii revine vocea si cere sa i se spuna Ioan, asa cum poruncise ingerul vestitor.

Viata

Despre copilaria prorocului nu se arata prea multe in Noul Testament. Stim doar ca, foarte de tanar, Ioan se retrage in pustiu, unde duce o viata ascetica - se spune ca se hranea cu lacuste si miere din stupurile salbatice - dedicata in intregime ascensiunii spirituale si comuniunii cu Dumnezeu.

Prin Duhul Sfant, Ioan primeste revelatia menirii sale ca vestitor al apropiatei sosiri a Mantuitorului, iese din pustiu in 27 a.D. si incepe sa predice curatenia morala absoluta. Harul cu care a fost daruit in anii de sihastrie ii permite sa spele pacatele celor care-l urmeaza, prin botez in apa Iordanului.

Ioan si Iisus

Cei doi sunt de-o varsta si s-a intamplat sa-si desfasoare activitatea in aceeasi vreme si cam prin aceleasi locuri, stiind unul de celalalt. Iisus recunoaste autoritatea morala si sacerdotala a lui Ioan, ba chiar se duce la el si se lasa botezat.

Evanghelia zice ca, in momentul cand era botezat, deasupra lui Iisus a coborat un porumbel, intruchiparea Duhului Sfant, iar din ceruri s-a auzit o voce. Botezul marcheaza inceputul misiunii publice a Mantuitorului.

Despre fiul Mariei, Ioan spune ca, in vreme cel el este venit de pe pamant, Iisus este venit din ceruri si ca, ascultandu-L, oamenilor li se vor spala pacatele. Ioan recunosate chiar ca nu este vrednic nici sa-i dezlege sandalele.

Iisus il declara pe Ioan "cel dintai nascut din femei" dar ca, totusi, este om. Insa de la Ioan incepe imparatia cerurilor.

Moartea

Tetrarhul administrativ al Galileei era, in acea vreme, Irod Antipa, pe care Ioan il considera un pacatos fara pereche, mai ales ca se casatorise cu Irodiada, sotia propriului frate, cat acela mai era inca in viata. La fel de pacatoasa o considera prorocul si pe Irodiada. Ioan critica intens familia conducatoare si poate ca si-ar fi cunoscut sfarsitul mai repede, daca Irod nu s-ar fi temut de furia poporului. Neindraznind sa-l omoare, Irod il aresteaza totusi pe Ioan.

In timpul unui banchet la care invitase toata curtea, Irod o admira atat de tare pe fiica sa Salomeea dansand, incat i-a promis ca-i va da orice i-ar cere, chiar si jumatate din imparatie. Inteleasa cu mama Irodiada, Salomeea ii cere capul lui Ioan Botezatorul.

Neavand ce face, Irod trebuie sa-si tina cuvantul si trimite un soldat sa-l omoare pe prizonier. Cand militarul apare in sala de banchet cu capul lui Iioan - inca sangerand - pe o tipsie, peste adunare se lasa o liniste grea. Singurele persoane care se bucurau erau Irodiada si Salomeea, care se vedeau scapate de oprobiul public.

Moastele

Trupul sfantului a fost trimis de Irod si ingropat undeva in Cisiordania de azi. 300 de ani mai tarziu, imparatul anti-crestin Iulian Apostatul a dat ordin sa fie exhumat si ars, iar cenusa imprastiata; au fost salvate o bucata de brat si un deget.

Initial, capul a fost ingropat adanc in gradina Irodiadei. Sustinatorii lui Ioan i-au luat capul si l-au dus la Alexandria, de unde a ajuns mai tarziu la Constantinopol; in secolul al VIII-lea, regele Pepin al III-lea al Fratei l-a dus la Poitou.

In 2010, pe insula bulgara Sveti Ivan au fost descoperite niste oseminte care erau atribuite trupului lui Ioan Botezatorul. Datarea cu C14 a confirmat varsta moastelor la secolul 1 a.D. Nu exista insa probe stiintifice care sa confirme indentitatea ramasitelor.

Traditii

In ziua de 29 august se tine post, de preferinta negru. Daca nu se tine post, nu se mananca fructe ori legume rotunde (de forma capului) si nici hrana de culoarea sangelui (pepene, rosie).

In traditia populara, azi incepe frigul toamnei.

Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul este ultima sarbatoare din an, pentru ca data de 1 septembrie reprezinta inceputul anului calendaristic religios.

De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
Politica românească trece de ceva ani printr-o criză a liderilor. Partidele de astăzi nu par să mai aibă în fruntea lor oamenii carismatici care să adune voturi prin simpla lor apariție...
Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
Parlamentul României se reunește luni în sesiune extraordinară pentru modificarea cadrului legislativ privind gestionarea urșilor din România. În context este repus pe masă un proiect care...
#Sfantul Ioana Botezatorul, #Taierrea capului Sfantului Iona Botezatorul, #Ioan Botezatorul sarbatoare , #religie
  1. Biden îi taie craca de sub picioare lui Putin: SUA și toți aliații opresc afacerile cu o super putere, lovind Rusia
  2. România și-a „atins toate obiectivele stabilite” la Summitul NATO: „Culoarul militar este absolut necesar”
  3. SUA, mutare decisivă pentru înfrângerea lui Putin: După 40 de ani, America aduce arma ce poate distruge Moscova VIDEO
  4. Medicii au descoperit cum poți preveni un infarct: 7 simptome care apar cu o lună înainte
  5. Complotul Rusiei și Chinei împotriva lumii: Vor să paralizeze globul dintr-un loc ascuns
  6. Discuții ruso-americane la nivel înalt. Miniștrii Apărării au vorbit despre prevenirea riscului unei escaladări a războiului din Ucraina
  7. Rețelele de dezinformare au „inundat” platforma X înaintea alegerilor pentru Parlamentul European
  8. Urs văzut pe o stradă din Băile Tușnad. Autoritățile au emis mesaj RO-Alert
  9. Ministrul israelian al Apărării cere o anchetă de stat independentă privind atacurile Hamas din 7 octombrie. Premierul Netanyahu, vizat
  10. Avertismentul lui Raed Arafat: "Mergem spre o nouă normalitate cu canicule, furtuni, poate tornade"