Ziare.com

Teoria Big Bang este compatibila cu Biblia?

de George Titus Albulescu
Sambata, 11 Mai 2013, ora 16:26

   

Teoria Big Bang este compatibila cu Biblia?
Teoria stiintifica care sustine ca Universul a aparut din nimic, inainte de a exista Big Bang sau un moment al creatiei, este un fapt despre care toti crestinii si oamenii de stiinta afirma ca sunt de acord.

J. Warner Wallace sustine ca premisa principala a teoriei Big Bang este in concordanta cu Biblia, potrivit, The Christian Post.

Wallace, care a fost un detectiv si un ateu convins vreme de 35 de ani, a devenit un apologet crestin din anul 1996. El a obtinut o diploma de masterat in Studii teologice, iar recent a publicat o carte, intitulata: "Cold-Case Christianity: A Homicide Detective Investigates the Claims of the Gospels".

"Exista motive stiintifice intemeiate sa credem, motive evidente ca spatiul, timpul si materia au avut un inceput. Aceasta idee ca totul (spatiu, timp si materie) a aparut din nimic este ideea fundamentala a cosmologiei Big Bang", a declarat Wallace.

"Aceasta este absolut in concordanta cu ceea ce se scrie in Scriptura, ca Dumnezeu a creat totul din nimic si ca momentul creatiei reprezinta o dovada a existentei Big Bang-ului", a spus autorul.

Wallace considera ca "o viziune crestina asupra creatiei si teoria Big Bang nu intra in conflict. Faptul ca Universul a aparut din nimic reprezinta un punct comun intre crestini si oamenii de stiinta, care imbratiseaza teoria Big Bang".

Autorul sustine ca cel mai important aspect al Big Bang-ului este de fapt o dovada cheie a existentei lui Dumnezeu. Big Bang, acest punct de origine este in intregime compatibil cu viziunea crestina a creatiei lui Dumnezeu, asa cum a fost descrisa in Geneza.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4987 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

AM FOST ATEU

INsa dupa ce am studiat cu atentie Biblia - culmea, cu scopul de a face praf pe orice crestin mi.ar fi iesit in cale - s-a intamplat sa realizez ca de fapt Biblia nu este contrazisa de stiinta ci, paradoxal, stiinta CONFIRMA sfintele scripturi... Nu am de aceea nici o indoiala ca orice descoperire stiintifioca, inclusiv teoria evolutionista sunt parte a Creatie si opera unui Creator.

USL VA DISPARE!!!

 

Revelatia

... a fost buna.Pacat ca nu te-a facut sa introduci degetul mijlociu in pumn langa celelalte.In Biblie poti sa vezi ca Domnul Isus a poruncit:"Iubiti-va vrajmasii"si USL-istii zic eu ca doar dumneata ti i-ai facut.S-auzim de bine.

INTELEGI GRESIT

Notiunea de iubire. Cand iubesti nu inseamna ca il lasi pe cel la care tii sa faca orice greseala sau orice il taie capuñ. Dimpotriva, uneori chiar trebuie sa il mustri cu asprime. In ceea ce priveste dusmanii din USL afla ca socialistii sunt atei si prin definitie sunt dusmanii lui Dumnezeu si implicit al crestinului. Dar cum cred intr-o putere superioara nu ma tem de puterea omului caci ce rau mai mare decat sa ma omoare mi-ar putea face?!! Si apoi sincer iti spun ca iubesc atat de mult Romania si pe romani incat cu draga inima, din iubire, mi-as sacrifica si posibilitatea de a accede la viata vesnica doar pentru a-i vedea putin mai fericiti. Si stiu ca asta prin USL este cu neputinta!!!

USL VA DISPARE!!!

Si eu la fel

Insa eu nici acum n-am studiat Biblia ca lumea, desi citez din ea, din ce-mi aduc aminte. Dar eu am vazut cu ochii mei cum lucreaza Dumnezeu in lume. Si parintii mei la fel, desi provin din oameni de la tara, foarte credinciosi. Materialismul dialectic si istoric cu care s-a incercat spalarea creierilor elevilor si studentilor in comunism a cam dat roade. Eu am avut noroc.
Insa eu am citit cat am avut timp din scrierile sfintilor parinti din "evul mediu intunecat" sau mai inainte. Sunt o comoara de explicatii stiintifice, pentru cine vrea sa priceapa. Spunea unul din ei ca universul e energie care se materializeaza si dematerializeaza dupa voia lui Dumnezeu. Le-a denumit "energiile necreate ale divinitatii". La schimbarea la Fata, Hristos s-a dematerializat transformandu-se in energie , adica in lumina pe care au vazut-o apostolii. La inviere si dupa inviere la fel.
Multe s-ar putea deslusi daca s-ar folosi acele scrieri. Dar oamenii de stiinta prefera sa masoare, sa pipaie, sa vada cu ochii lor. Din pacate astea nu.I prea lumineaza si nu ii prea ajuta. Emit niste teorii care dupa un timp cad. Adica se infirma si o iau de la capat cu alte teorii. Putine au ramas in picioare.

Teoria Big Bang-ului: supoziții care nu explica esențialul-partea 1

Compatibilitatea intre Biblie si Big Bang, așa cum e propusă acum această teorie, poate merge intr-o singură direcție: amandouă vorbesc despre un Inceput al universului.
In rest această teorie, pe langă faptul că e plină de controverse, nu explică cea mai importantă intrebare dintre toate: Ce anume se presupune că a generat big bang-ul? Andrei Linde, unul dintre autorii foarte popularei versiuni inflationare a teoriei big bang-ului, recunoaste deschis că această teorie standard nu tratează intrebarea fundamentală de mai sus. "Prima si principala problemă este chiar existenta big bang-ului“, spune el. "Poate că cineva intreabă: Ce a fost mai inainte? Dacă spatiul si timpul nu au existat, atunci cum a putut să apară totul din nimic? . . . Explicarea acestei singularităti initiale — unde si cand a inceput totul — rămane in continuare problema cea mai dificilă de rezolvat a cosmologiei moderne.“
Ganditi-vă la următorul lucru: conversia necontrolată a materiei in energie la explozia unei bombe nucleare cauzează haos, după cum s-a văzut in 1945, in Japonia, cand o asemenea bombă a distrus complet orasul Hiroshima, iar alta a distrus o mare parte a orasului Nagasaki. Insă Universul este armonios si frumos, in nici un caz haotic! In plus, să ne gandim la acest pămant minunat pe care vedem o varietate uimitoare de forme de viată. Este clar că nu putea să fi venit in existentă fără o dirijare si un control care denotă inteligentă!
Editia din 9 noiembrie 1998 a revistei Newsweek a făcut o trecere in revistă a implicatiilor pe care le au descoperirile legate de crearea Universului. Aici se spunea că realitatea "ne face să ne gandim că materia si miscarea au apărut mai degrabă asa cum arată Geneza [din Biblie], ex nihilo, adică din nimic, intr-o explozie impresionantă de lumină si energie“. Remarcati motivele oferite de Newsweek pentru a compara inceputul Universului cu descrierea acestui eveniment făcută in Biblie.
"Fortele eliberate au fost, si sunt, intr-un echilibru remarcabil (miraculos?): Dacă Big Bang-ul ar fi fost un pic mai putin violent, expansiunea Universului ar fi avut loc cu o viteză mai mică si, la putin timp, (in cateva milioane de ani sau in cateva minute — in orice caz, la putin timp) Universul s-ar fi prăbusit inapoi. Dacă explozia ar fi fost un pic mai violentă, Universul s-ar fi dispersat intr-o supă prea subtire ca să se grupeze in stele. Sansele impotriva noastră erau — acesta este cuvantul cel mai potrivit — astronomice. Cand a avut loc Big Bang-ul, raportul dintre materie plus energie si volumul spatiului trebuie să fi fost mai mic de aproximativ o miliardime dintr-o miliardime din 1% ca totul să fie perfect.“

 

Teoria Big Bang-ului: supoziții care nu explica esențialul-partea 2

Newsweek emitea ipoteza că a existat "Ceva care a făcut reglajul“ Universului, ca să-i spunem asa, făcand următoarea observatie: "Reduceti numai un ordin de mărime (vezi mai sus marja de eroare de o miliardime dintr-o miliardime din 1%), . . . iar ceea ce rezultă nu este doar un dezacord, ci entropie eternă si gheată. Prin urmare, ce (cine?) a făcut acest reglaj precis?“.
Astrofizicianul Alan Lightman a recunoscut că oamenii de stiintă "consideră curios faptul că Universul a fost creat intr-o stare atat de ordonată“. El a adăugat că "orice altă teorie cosmologică concludentă ar trebui să explice in cele din urmă această problemă a entropiei“, adică de ce Universul nu a devenit haotic.
Probabil, sunteti de acord că "o stare atat de ordonată“ ne face să ne gandim la un Organizator, nu-i așa? Cei mai multi vor fi de acord cu acest lucru. Insă cei care se declară atei nu sunt dispusi să recunoască acest lucru. De ce? Din cauza credintei! După cum a scris profesorul Ferris, "ateismul este, spunand lucrurilor pe nume, o credintă ca oricare alta“. Si ar fi mai bine, a spus el, "dacă l-am lăsa pe Dumnezeu deoparte cand discutăm despre cosmologie“.
Asa fac multi — insă cu greu. De exemplu, după ce a remarcat multe lucruri care ar putea fi considerate dovezi ale existentei unui proiect al Universului, George Greenstein, profesor de astronomie, a scris: "M-am convins că este aproape imposibil ca aceste «coincidente» să fi fost intamplătoare“. Cu toate acestea, Greenstein afirmă: "Dumnezeu nu constituie o explicatie“. Prin urmare, unii oameni de stiintă sacrifică argumente solide pentru a-si păstra convingerile traditionale stiintifice.
Renumitul fizician Fred Hoyle a recunoscut insă că, in anii de mai tarziu ai vietii sale, "credinta“ i s-a clătinat. In anii ’80, el a mărturisit: "O interpretare a faptelor făcută cu o judecată sănătoasă ne face să ne gandim că un superintelect a intervenit in fizică, precum si in chimie si biologie, si că in natură nu există forte oarbe despre care să se merite să vorbim. Valorile rezultate din calculele făcute pe baza faptelor mi se par atat de extraordinare, incat am ajuns la această concluzie in privinta căreia nu am aproape nici o indoială“.

Teoria Big Bang-ului ar fi trebuit să concluzioneze siplu, așa cum a făcut-o renumitul fizician Paul Dirac, care a fost profesor de matematică la Universitatea Cambridge. El a spus: "Cineva ar putea rezuma situatia spunand că Dumnezeu este un matematician exceptional si că s-a folosit de matematici superioare pentru a construi Universul“.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor