Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur, traditii si obiceiuri

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 07:31
8080 citiri
Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur, traditii si obiceiuri

In fiecare an, la 30 ianuarie, biserica noastra crestin-ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur, toti trei considerati ca fiind mari dascali ai crestinatatii.

Cei Trei Ierarhi au trait pe la sfarsitul secolului al IV-lea si inceputul celui de-al V-lea, fiecare dintre ei contribuind esential la teologia crestina si fiind numiti, in grup, ca protectori ai invatamantului teologic.

Praznuirea impreuna a celor Trei Ierarhi a fost hotarata spre sfarsitul sec al XI-lea, pentru a pune capat dezbinarilor aparute intre credinciosi care adesea se intrebau cine, dintre cei trei, este mai mare. Trebuie stiut insa ca fiecare dintre cei Trei Ierarhi este sarbatorit, peste an, si separat.

Denumirea populara a sarbatorii de pe 30 ianuarie este Trisfetitele. Se crede ca grupul de stele din mijlocul constelaiei Orion, numit si Cei Trei Crai sau Craii de la Rasarit, le este dedicat lor, sarbatoritilor de azi, Grigore, Vasile si Ioan.

Se crede ca sarbatoarea celor trei ierarhi s-ar suprapune peste o alta, pagana, cea a Trisfetitelor, de fapt, o sarbatoare a femeilor. Trisfetitele ar fi fost trei fetite care, pe vremea cand Dumnezeu umbla pe pamant cu chip de om, i-ar fi dat Acestuia sa bea apa si de aici, atunci cand nu ploua, oamenii se roaga lor, adica Trisfetitelor, sa mijloceasca la Dumnezeu pentru ploaie.

In ziua celor Trei Ierarhi nu se lucreaza fiind rau de ars, friguri si paguba. Se spune ca, in aceasta zi, fiecare crestin trebuie sa dea de pomana o lumanare aprinsa pentru ca viata sa-i fie luminata.

Multi oameni merg la biserica unde duc coliva care, dupa ce, la sfarsitul slujbei este sfintita, se imparte altor credinciosi, de regula, saraci. La sate, multi oameni isi iau ca patroni ai casei pe cei Trei Ierarhi, Grigore, Vasile si Ioan.

Ziua de Trei Ierarhi se tine si pentru binele familiei si mersul firesc al treburilor gospodaresti. Unii crestini fac praznic in amintirea rudelor care au murit fara lumanare. Fetele tin sarbatoarea pentru fericirea lor.

Se spune ca preotii nu au voie sa pomeneasca numele sarbatorii de azi ca sa nu le moara preoteasa. Se crede ca celor care lucreaza li se sucesc mintile. La Trisfetitele, fetele nemaritate fac vraji ca sa li se arate ursitul, viitorul sot. Pentru asta, nu lucreaza si nu mananca decat paine si sare.

In aceasta zi, sub zapada, incolteste graul, cel ramas din toamna neincoltit. Daca de Trisfetitele curg stresinile, urmeaza o primavera rece, friguroasa. Daca e ger, vara va fi calduroasa.

In cinstirea Trisfetitelor, la Iasi, intre 1637-1639, a fost construita de catre domnitorul Vasile Lupu Manastirea Sfintilor Trei Ierarhi, munument inconfundabil, veche vatra a culturii si spiritualitatii din Moldova si nu numai.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#trei ierarhi traditii obiceiuri, #calendarul popular trei ierarhi, #trisfetitele legenda , #religie