Un pastor penticostal sustine ca fostii sefi ai cultului au colaborat cu Securitatea

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 11:03
12876 citiri
Un pastor penticostal sustine ca fostii sefi ai cultului au colaborat cu Securitatea
Foto: Arhiva

Un pastor penticostal din Constanta afirma intr-o carte ca toti sefii cultului de pana in 1994 au colaborat cu Securitatea.

Vasilica Croitor arata in cartea sa ca toti cei care au fost la conducerea cultului de la autorizarea sa in 1948 pana in 1994 au fost, fara exceptie, colaboratori ai Securitatii, turnandu-si fratii pentru putere si bani, primiti cu chitanta de la serviciile secrete, scrie Evenimentul Zilei.

Dezvaluirile au socat lumea penticostalilor, peste 330.000 la numar potrivit ultimului recensamant.

Pastorul dezvaluie cu documente ca Gheorghe Bradin, alias "Scortaru", primul presedinte al cultului, a dat informatii utile in recrutarea celui care i-a succedat in functie dupa moarte, Pavel Bochian. Apoi acesta, sub numele de cod "Luca", a devenit apoi, o arata documentele, unul dintre cei mai zelosi informatori din cadrul cultului.

La Revolutie s-a retras, totusi, din functie iar succesorul Emil Bulgare a fost si el colaborator in tinerete, insa in documente se mentioneaza ca a fost abandonat ca urmare a invocarii clauzei de constiinta. Consecinta a fost excluderea din pastoratie pana la Revolutie, cand a devenit presedinte.

Dar singura persoana in viata dintre cele deconspirate in carte este Nicky Pop, pastorul celei mai mari biserici penticostale a romanilor din America, cea din Portland. Potrivit lui Croitor, Pop a fost colaborator cel putin din 1973, iar in 1978 a reusit sa plece cu viza de turist in Statele Unite, fiind considerat adept al "miscarii Goma", de fapt, o legenda creata pentru o mai utila infiltrare.

Pop a dat Securitatii informatii consemnate in 18 pagini. In 2004, Pop a fost decorat de presedintele Iliescu cu Ordinul Serviciul Credincios in grad de Comandor.

Pavel Rivis Tipei, actualul presedinte, spune ca, in ce-l priveste, nu are emotii.

"Congresul National Bisericesc se in truneste peste o luna si atunci vor fi luate in discutie aceste informatii", spune presedintele, care da un raspuns retoric la intrebarea de ce cultul nu a facut un demers oficial de deconspirare.

"Sa deconspire mai intai Biserica Ortodoxa, ca este majoritara, apoi o sa facem si noi asta". Demersul deconspirarii celor vii are o miza cu atat mai mare cu cat 2010 este an electoral, iar alegerile in comunitatile locale deja au inceput.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#penticostali colaboratori Securitate, #cult penticostal Romanie, #Vasilica Croitor pastor penticostal , #religie