Un profesor de religie american sustine ca jumatate din Biblie este falsa

Joi, 19 Mai 2011, ora 19:20
8780 citiri
Un profesor de religie american sustine ca jumatate din Biblie este falsa

Un profesor de religie de la Universitatea North Carolina sustine, intr-o carte, ca o parte din scrierile din Noul Testament nu sunt reale, ci niste falsuri, acestea nefiind scrise de catre apostolii lui Iisus.

Cartea scrisa de Bart Ehrman, profesor de studii religioase la Universitatea Chapel Hill, North Carolina, fost crestin evanghelic si in prezent agnostic, pretinde ca dezvaluie "una dintre cele mai tulburatoare ironii ale traditiei crestine timpurii": folosirea inselaciunii pentru a promova adevarul, potrivit Discovey News.

"Biblia nu contine doar neadevaruri sau greseli accidentale. Ea contine si ceea ce aproape oricine din ziua de azi le-ar numi minciuni", scrie Ehrman in cartea sa, numita "Fals: Scriind in numele lui Dumnezeu - de ce autorii Bibliei nu sunt ceea ce credem ca sunt".

Potrivit autorului, cel putin 11 dintre cele 27 de capitole ale Noului Testament sunt falsuri, in timp ce numai 7 dintre cele 13 epistole atribuite lui Pavel au fost scrise, probabil, de el.

"Practic, toti invatatii sunt de acord ca sapte dintre epistolele pauline sunt autentice: Romani, Corinteni 1 si 2, Galateni, Filipeni, Tesaloniceni 1 si Filimon. Unii pretind ca au fost scrise de apostolul Pavel si Timotei 1 si 2, Titus, Tesaloniceni 2, Efeseni si Coloseni", a spus Ehrman.

"Opiniile contradictorii, discrepantele de limba si alegerea cuvintelor din capitolele atribuite lui Pavel sunt toate dovezi ale unui fals. Evangheliile lui Matei, Marcu si Ioan nu sunt autentice, iar ipoteza ca epistolele lui Pavel sunt scrise de el insusi este contestata", afirma autorul.

Spre deosebire de Pavel, Petru, un pescar provenit din zonele rurale ale Palestinei, a fost cu siguranta un analfabet.

Dar de ce ar fi pretins cineva ca este apostol, cand el nu a fost? Raspunsul este evident, potrivit autorului.

"In primele secole ale bisericii, crestinii s-au simtit atacati din toate partile. Ei au fost in conflict cu evreii si cu paganii, cu privire la validitatea religiei lor... dar cele mai aprinse discutii au fost cu alti crestini, din cauza faptului ca ei i-au convins sa creada in religia lor si in modul drept de a trai", a spus Ehrman.

Astfel, crestinii au urmarit sa impuna opinii, pe care altii sa le accepte, scrise in numele apostolilor, "fabricand, falsificand si contrafacand documente", a adaugat autorul.

Cartea lui Ehram nu este privita, insa, cu ochi buni: "Cartea este mai mult provocatoare decat profunda. Probabil ca unele capitole din Noul Testament nu au fost scrise de catre autorii carora li s-au atribuit, dar opiniile lui Ehrman sunt concepte ale unei traditii orale", scrie ziarul Catholic Herald.

Citeste si:
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat marţi, la lansarea organizaţiei judeţene de Ilfov, că a hotărât să candideze la preşedinţia României, afirmând că îi este...
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Marcel Ciolacu a scris, marţi pe Facebook, că face un ultim apel către colegii din Coaliţie, înainte de şedinţa de miercuri. El spune că pensiile speciale care ne costă peste 2 miliarde de...