Unde este Mitropolia Ardealului? (Opinii)

Duminica, 19 Februarie 2012, ora 19:07
4757 citiri
Unde este Mitropolia Ardealului? (Opinii)
Foto: Tribuna

Decizia Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane de modificare a jurisdictiei teritoriale a celor doua mitropolii din Transilvania si a Mitropoliei Banatului a creat confuzii si tensiuni intre credinciosii ortodocsi din aceste eparhii.

Tradare, frustrari, ambitii personale sau de grup, mahnire, dezamagire, dreptate, dezbinare, acestea sunt cateva din expresiile laicatului ortodox, referitoare la evenimentul religios care a avut loc.

In zilele de 16-17 februarie 2012, in Sala Sinodala din Resedinta Patriarhala, a avut loc sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, prezidata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.

Sfantul Sinod a luat act de dorinta liber exprimata a clerului si credinciosilor din Adunarile eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba-Iuliei, Episcopiei Oradiei si Episcopiei Devei si Hunedoarei privind revenirea in jurisdictia Mitropoliei Ardealului, ne informeaza Biroul de presa al Patriarhiei Romane.

Decizia Patriarhiei

Ca atare, a fost aprobata modificarea jurisdictiei teritoriale a celor doua Mitropolii din Transilvania si a Mitropoliei Banatului, dupa cum urmeaza: Mitropolia Ardealului avand ca eparhii sufragane Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba-Iuliei, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei, Episcopiei Covasnei si Harghitei si Episcopia Devei si Hunedoarei; Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului din care fac parte Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului si Episcopia Salajului; Mitropolia Banatului cu eparhiile sufragane Arhiepiscopia Timisoarei, Arhiepiscopia Aradului si Episcopia Caransebesului.

Cu toate ca Prefericitul Parinte Patriarh Daniel, la moartea regretatului mitropolit Bartolomeu Anania, promitea clujenilor ca nu se va atinge nimeni de mitropolia clujeana, iata ca astazi ne aflam in fata unui fapt implinit, cele doua eparhii sunt rupte din trupul acestei structuri mitropolitane. Sa se fi razgandit intre timp Patriarhul sau sunt alte "taine" nedeslusite de laicatul ortodox transilvan?

Ortodoxul razboi ortodox

Pe de o parte, ortodocsii sibieni, inclusiv clerici si istorici, sustin sus si tare ca atunci cand s-a infiintat o noua mitropolie in cetatea clujeana s-a facut o mare nedreptate, rupandu-se Ardealul in doua. Mitropolia Transilvaniei trebuie sa ramana la Sibiu asa cum a randuit Andrei Saguna, mai ales ca cetatea sibiana a devenit metropola europeana. Uite ca Dumnezeu randuieste dreptatea incet, treptat,chiar daca uneori, nu ne convine.

Pe de alta parte, atat laicatul ortodox clujean cat si clericii afirma ca viziunea ierarhului Andrei Saguna nu mai corespunde cu realitatile Romaniei de astazi, referindu-ne la noile reorganizari administrativ-teritoriale, dar si la mutatiile de ordin politic, cultural, religios si social.

Fostul ierarh clujean Bartolomeu Anania a avut ideea geniala de infiintare a Mitropoliei Clujului cu gandul de a muta sediul metropolitan istoric de la Sibiu la Cluj-Napoca, dupa modelul antic.

Modelul antic al mutarii centrului bisericesc in metropola politica a regiunii este sustinut si de unii lideri ai laicatului ortodox transilvanean. "Este o decizie rusinoasa. Din pacate, duhul politicianist a intrat in biserica. Asta inseamna ca ne platim polite, ne razbunam, facem partide, trecem de la unii la altii, ne razbunam. Ceea ce in politica joaca un rol impropriu electoratul, in politica bisericeasca joaca laicatul", a spus teologul Radu Preda.

La ceas de taina

Oricum, la Sibiu sau la Cluj-Napoca, Mitropolia Transilvaniei poate dainui in istorie prin Providenta si, chiar daca nu mai sunt printre noi, cei care au ajuns la o intelegere sunt Andrei Saguna si Bartolomeu Anania.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Mitropolia Ardealului, #Mitropolia Clujului, #Sfantul Sinod, #Bartolomeu Anania, #Mitropolia Transilvaniei , #religie