Revolutia din 1989. 24 decembrie, ziua in care Ion Iliescu transmite comunicate catre tara. Primele colinde la TVR, dupa 40 de ani

Autor: Daniela Ratiu - Senior Editor
Joi, 24 Decembrie 2020, ora 00:00
6229 citiri
Revolutia din 1989. 24 decembrie, ziua in care Ion Iliescu transmite comunicate catre tara. Primele colinde la TVR, dupa 40 de ani

Frontul Salvarii Nationale devine portavocea Revolutiei. Ion Iliescu si ai lui au preluat oficial puterea. Pe 24 decembrie 1989, un comunicat al CFSN transmite ca Armata si-a facut datoria. Persoanele aflate in posesia armelor sunt somate sa le predea pana in 25 decembrie. Masurile exceptionale prevad si incetarea focului si declararea ilegala a actelor de vandalism.

Este 24 decembrie 1989, iar Consiliului Frontului Salvarii Nationale transmite ca "Poporul roman si-a afirmat inca o data uriasa energie morala descatusata de vointa sa eliberatoare. Armata si-a facut datoria, ca si o mare parte din lucratorii Ministerului de Interne. Revolutia a invins". De asemenea, CFSN anunta adoptarea unor "masuri exceptionale imperios necesare momentului actual".

Masurile vizeaza incetarea completa si imediata a focului pe tot teritoriul tarii, dar si declararea ilegala a actelor de vandalism si razbunare personala. Nicolae Ceausescu este declarat vinovat, precizandu-se ca "vinovatia dictatorului si a fostilor sai lachei in fata istoriei si a legilor va fi stabilita de tribunale". Armata este declarata singura institutie a statului care poate detine arme de foc, persoanele care au intrat in posesie de arme sunt somate sa le predea pana la 25 decembrie la ora 17.00. Bisericii Ortodoxe Romane si membrii Sfantului Sinod semneaza un mesaj de solidaritate cu cauza libertatii si democratiei.

Colinde la TVR, dupa o absenta de 40 de ani

Este Ajunul Craciunului si Televiziunea si radioul publice difuzeaza, pentru prima oara dupa o absenta de patru decenii, colinde traditionale de sarbatori. In toata Romania, soldati si cetateni fac filtre pe strazi, in intersectii, la gurile de metrou, precum si in preajma obiectivelor strategice, asigurand ordinea. Spaima de teoristi nu a trecut. Se mai aud sporadic focuri de arma.

Aparate de zbor militare efectueaza zboruri de supraveghere asupra Capitalei. La Timisoara, locuitorii orasului sarbatoresc, in continuare, victoria revolutiei. Se aprind lumanari si se depun jerbe de flori in locurile in care s-au pierdut vieti in timpul zilelor sangeroase ale Revolutiei. Se asigura dispozitive de aparare la institutii si unitati din oras, precum si pentru intrarea in normalitate a activitatii.

La Targoviste, unitatea militara in care se afla arestat cuplul Ceausescu, este survolata de avioane neidentificate care sunt atacate de aparare. In tara, la Cluj-Napoca, Craiova sau Arad, au loc schimburi de focuri intre fortele de aparare si persoane neidentificate.

Citește și:
Cum încearcă Televiziunea Publică șă-și revigoreze publicul. O emisiune celebră revine la TVR 1
Cum încearcă Televiziunea Publică șă-și revigoreze publicul. O emisiune celebră revine la TVR 1
Marii actori ai Generaţiei de Aur în scheciuri celebre, momente şi schiţe comice, dar şi scenete în premieră cu actori celebri. Emisiunea „Gala umorului” revine, după aproape 7 ani,...
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
#Revolutia 1989, #Ion Iliescu, #FSN Ion Iliescu, #Armata Romana, #TVR, #Nicolae Ceausescu , #Revolutia din 1989