1,5 milioane de batrani din Romania se simt singuri sau inutili. Cum ii poate ajuta un telefon Interviu

Joi, 29 Septembrie 2016, ora 08:31
17198 citiri
1,5 milioane de batrani din Romania se simt singuri sau inutili. Cum ii poate ajuta un telefon Interviu
Foto: Pixabay

Ii vedem in tramvaie, in autobuze, cu carucioarele si bastoanele lor, in parc, adesea singuri, in fata vreunui bancomat, poate rugand vreun trecator sa ii ajute sa scoata bani. Sunt batranii ramasi singuri sau obligati sa se descurce singuri, pentru ca au copiii departe.

Deloc putini. Un studiu realizat anul trecut de GfK a aratat ca peste 1,5 milioane de varstnici din Romania sunt afectati de singuratate sau traiesc sentimentul inutilitatii.

De circa un an, acestia au o linie speciala, Telefonul Varstnicului, unde pot suna atunci cand se simt singuri sau unde pot cere informatii, atunci cand nu stiu la cine alticineva sa mai apeleze. Tot aici pot raporta abuzuri si chiar crea o legatura cu persoana aflata la capatul firului.

Cate astfel de persoane se incumeta sa sune, cine sunt cei care le raspund si ce pot face pentru ei sunt doar cateva dintre intrebarile pe care Ziare.com le-a adresat unui reprezentant al Telefonului Varstnicilor, Alexandra Obreja.

Si cum varstnicii din intreaga lume sunt sarbatoriti la 1 octombrie, ne-am interesat si cum poti deveni voluntar si ajuta astfel batranii singuri din Romania.

Cate telefoane primiti zilnic de la varstnici, puteti estima?

La un an de la lansare, Telefonul Varstnicului, prima linie telefonica gratuita de informare si asistenta dedicata persoanelor peste 65 de ani, operata de catre Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, a inregistrat peste 7.000 apeluri, dintre care 1.500 sunt apelanti unici, proveniti din toate regiunile tarii.

Numarul telefoanelor primite variaza de la zi la zi, de la luna la luna, fiind influentat de o multitudine de factori. In primul an de activitate, media a variat intre 15 si 40 apeluri/zi lucratoare. La acestea se adauga apelurile pe care le efectueaza operatorii si voluntarii nostri implicati in serviciul de reapelare saptamanala a varstnicilor care au ales sa beneficieze de acest tip de serviciu.

Exista persoane care va suna periodic? Daca da, cu ce frecventa?

Da, suntem sunati periodic de anumite persoane, in special de catre varstnicii cu care s-a agreat sa ne sune cand se simt singuri si simt nevoia sa socializeze. O frecventa insa este greu de precizat.

Telefonul Varstnicului ofera gratuit si confidential informatii de interes general, sfaturi sau indrumare catre resursele necesare varstnicilor, semnaleaza abuzuri si alina singuratatea prin conversatii cu asistentii sociali care preiau apelurile.

Cine sunt cei care preiau apelurile? Cate persoane sunt si ce pregatire au ele?

Doi operatori specializati in asistenta si consilierea sociala a varstnicilor, cu o bogata experienta in lucrul cu persoane varstnice.

Se intampla ca batranul de la capatul firului sa ceara sa vorbeasca unei persoane anume?

Da, de regula cu operatorul cu care a interactionat prima data, mai ales daca varstnicul se afla in lista de reapelare periodica a operatorului respectiv. Astfel, in timp se formeaza o legatura de atasament si o relatie de incredere.

Cum poate deveni cineva voluntar in programul Telefonul Varstnicului?

Oricine doreste sa contribuie o poate face printr-o donatie sau facand voluntariat. Pe telefonulvarstnicului.ro este disponibil un formular care faciliteaza tot acest proces si ofera mai multe detalii.

Ce meserii de baza au voluntarii? Ne puteti da cateva exemple? Ce ii motiveaza sa faca acest tip de voluntariat?

Voluntarii au preocupari si meserii diferite: asistenti sociali, psihologi, dar si juristi, economisti sau programatori IT. Empatia fata de situatia varstnicilor din Romania reprezinta o mare parte din motivatia lor. In plus, este vorba si de atasamentul fiecaruia fata de propriii bunici.

Cat dureaza, in medie, un apel?

Apelurile variaza in medie intre 10 minute si 30 de minute, in functie de problema expusa sau de serviciul de care beneficiaza persoana varstnica. Ne-am propus ca aceste conversatii sa nu dureze mai mult de 30 de minute, deoarece ne dorim sa preluam cat mai multe apeluri.

Suna si cei care au copii, familie?

Conform analizei realizate de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei cu ocazia implinirii a un an de la lansarea Telefonului Varstnicului, doar 55% dintre apelantii nostri locuiesc singuri, in timp ce 18% locuiesc cu partenerul de viata si 14% cu alte rude.

Din ce zona a tarii sunt cele mai multe apeluri?

Cele mai multe apeluri vin din Bucuresti, zona Munteniei si Moldova.

Care sunt subiectele cel mai des abordate de cei care suna? Daca se semnaleaza un abuz sau o situatie dificila a unui batran, care e pasul urmator, cum se procedeaza?

Statistic, 46% dintre apelantii la 0800 460 001 au solicitat informatii de ordin general, 13% au solicitat sprijin financiar, iar 8% au solicitat informatii despre servicii de ingrijire la domiciliu. 16% dintre varstnici au solicitat serviciul de reapelare, marturisind ca se simt foarte singuri.

Pana in prezent avem 94 de solicitari de consiliere juridica pe diferite teme, cele mai frecvente pentru situatii in care varstnicii au ramas fara locuinta. In functie de specificul lor, aceste cazuri au fost redirectionate catre ONG-uri de profil, DGASPC-uri (Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului), linii de ajutor specializate, primarii si catre puncte ale Politiei Locale.

Cati batrani singuri sunt in Romania?

In Romania, conform unui studiu realizat anul trecut de GfK pentru Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, peste 1,5 milioane de varstnici sunt afectati de singuratate sau traiesc sentimentul inutilitatii, intr-o mai mare sau mai mica masura.

Daca vrei sa faci mai multe pentru batranii nostri, iata cum poti deschide un centru pentru ingrijirea varstnicilor.

Curtea Constituțională a respins contestația Dianei Şoşoacă faţă de neînregistrarea candidaturii la preşedinţie. Decizia nu este încă motivată
Curtea Constituțională a respins contestația Dianei Şoşoacă faţă de neînregistrarea candidaturii la preşedinţie. Decizia nu este încă motivată
Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, luni, 7 octombrie 2024, contestația depusă de Diana Șoșoacă față de decizia care îi bloca participarea la alegerile prezidențiale din...
Marcel Ciolacu, pus în încurcătură de eliminarea contrandidatei Diana Șoșoacă: „Mi-a venit mie un decont, total gratuit"
Marcel Ciolacu, pus în încurcătură de eliminarea contrandidatei Diana Șoșoacă: „Mi-a venit mie un decont, total gratuit"
Marcel Ciolacu, președintele PSD și candidat la președinția României, s-a declarat nemulțumit de respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă, deși în acest fel Ciolacu scapă de un adversar....
#Telefonul varstnicului apeluri, #numar gratuit telefonul varstnicului, #batrani singuri Romania statistici, #varstnici singuri Romania, #Telefonul Varstnicului voluntari , #romani
  1. Una dintre cele mai cunoscute știriste și-a dat neașteptat demisia și iese din televiziune. Care e motivul
  2. Ce i s-a întâmplat unei asistente după ce a decis să-și facă o operație estetică. „Nu avem nicio idee despre simptome”
  3. Trump și Harris: Despre migrație, climă și alte teme
  4. Motivul incredibil pentru care un român a fost arestat în Austria. „Nu știam că animalele se sufocă”
  5. Recalcularea pensiilor. Ce sunt perioadele asimilate și cele necontributive
  6. Tânără din Dâmbovița, găsită fără suflare în locuință. Polițiștii fac cercetări
  7. Cum s-a schimbat Israelul după 7 octombrie
  8. O rachetă hipersonică rusească a lovit „zona” unei importante baze aeriene ucrainene. Cum de a recunoscut Kievul incidentul
  9. Și-a înscenat furtul unor piese de la mașină pentru a primi despăgubiri. Cât spera un român să obțină de la o companie de asigurări
  10. Atac cibernetic „fără precedent” asupra presei de stat din Rusia, chiar de ziua lui Putin. „Au șters totul”