4 din 10 copii sunt expusi saraciei in Romania - Stam cel mai prost din UE la acest capitol

Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 16:09
6274 citiri
4 din 10 copii sunt expusi saraciei in Romania - Stam cel mai prost din UE la acest capitol
Foto: Salvati Copiii

1 din 4 copii din Uniunea Europeana este expus saraciei sau excluziunii sociale, iar Romania sta cel mai prost la acest capitol - arata cea mai recenta statistica Eurostat.

Circa 25 de milioane de copii, adica 26,9% din populatia cu varste cuprinse intre 0 si 17 ani, erau amenintati de saracie in 2015, informeaza AFP.

"Asta inseamna ca ei erau afectati de una din urmatoarele trei conditii: risc de saracie dupa transferuri sociale, privatiuni materiale severe sau locuinta in care intensitatea muncii este scazuta", se arata in raportul Eurostat.

Cel mai mare procent al copiilor expusi la saracie este inregistrat in Romania - 46,8%.

Pe 30 septembrie anul trecut, Consiliul Europei a cerut Romaniei sa faca eforturi pentru a combate saracia cu care se confrunta copiii, in conditiile in care numarul victimelor, in special din randurile minoritatii rrome, a crescut in ultimii ani, se mai arata in raportul citat.

In clasament, Romania este urmata de Bulgaria (43,7%), Grecia (37,8%), Ungaria (36,1%), Spania (34,4%) si Italia (33,5%).

La cealalta extrema se afla Suedia (14,0%), Finlanda (14,9%) si Danemarca (15,7%).

Proportia copiilor expusi la saracie sau excluziune sociala in UE scade pe masura ce nivelul de educatie al parintilor creste, subliniaza autorii raportului.

In 2015, aproape doua treimi (65,5%) dintre copiii ai caror parinti aveau un nivel scazut de educatie (cel mult gimnaziu) erau amenintati de saracie, raportul scazand la doar 30,3% in cazul parintilor absolventi de liceu si la 10,6% in cazul parintilor cu studii superioare.

Conform Eurostat, aceasta tendinta se confirma in toate statele membre ale UE.

In acelasi timp, organizatia Salvati Copiii a lansat marti raportul "Eradicarea saraciei educationale si materiale in randul copiilor din Europa" in care se arata, printre altele, ca un copil afectat de saracie are ingradit accesul la educatie de calitate, iar saracia educationala tinde sa se perpetueze de la o generatie la alta.

"Ne aflam in fata unui cerc vicios, pentru ca lipsurile materiale provoaca saracia educationala, iar aceasta din urma intretine si perpetueaza lipsurile materiale. Decalajul se transmite de la parinti la copii si din aceasta perspectiva vorbim despre un fenomen social costisitor care afecteaza intreaga societate", a explicat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania.

Aceasta a subliniat faptul ca nu e vorba, in niciun caz, despre faptul ca parintilor cu un nivel scazut de educatie le pasa mai putin de copiii lor, ci doar ca nu se descurca financiar.

De asemenea, Salvati Copiii atrage atentia asupra faptului ca decalajele au fost agravate in ultimii ani de criza economica si financiara.

"Inegalitatea este principala cauza a saraciei si excluziunii sociale a copiilor. In prezent, 10% dintre gospodariile din Europa castiga 31% din veniturile totale si detin peste 50% din bogatia totala, iar falia dintre bogati si saraci se adanceste in multe tari. Astfel, o parte tot mai mare a bogatiei este concentrata intr-o mica parte a societatii, iar tot mai putine familii care muncesc isi permit sa investeasca in oportunitati pentru copiii lor.

Tot acest lant cauzal are repercusiuni asupra capacitatii copiilor din medii cu risc de saracie de a se adapta lumii in care traiesc, in asa fel incat sa micsoreze decalajul", se mai arata in raportul organizatiei Salvati Copiii.

Pe de alta parte, Romania sta foarte prost si la capitolul educatie. Rata abandonului scolar este de 19% in conditiile, iar peste 40% dintre elevii romani de 15 ani sunt analfabeti functional, adica stiu sa scrie si sa socoteasca, dar nu inteleg ce citesc si nu stiu sa aplice notiunile pe care le invata, a anuntat recent Ministerul Educatiei.

Procentul, 42%, este dublu fata de media europeana (20%), iar vina este a profesorilor, care nu stiu cum sa predea, si a manualelor proaste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#copii expusi saracie Romania , #romani