60.000 de noi cetateni romani pe an. Ce mai inseamna cetatenia romana? Interviu

Miercuri, 13 August 2014, ora 07:43
9134 citiri
60.000 de noi cetateni romani pe an. Ce mai inseamna cetatenia romana? Interviu

O cantareata de peste Prut a starnit un scandal imens, mai ales online, dupa ce a dezvaluit ca pentru ea cetatenia romana reprezinta o simpla viza de calatorie.

Dupa cazul Irina Tarasiuc, a aparut firesc si dezbaterea - este cetatenia romana doar un pasaport pentru cei care nu simt romaneste, dar vor sa fie liberi sa circule in UE?

Am stat de vorba cu Andrei Tinu, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie (ANC) si fiul fostului jurnalist Dumitru Tinu, despre aceasta problema spinoasa a relatiei Romania - Republica Moldova.

Am dori domnule Andrei Tinu sa obtinem cateva informatii legate de obtinerea cetateniei romane. Avem o relatie speciala cu Republica Moldova. Care este situatia acordarilor cetateniilor?

Autoritatea Nationala pentru Cetatenie a lucrat la maximul de randament. Reacordarea drepturilor reprezinta o politica de stat.

Fie ca fluxul cererilor a fost unul mic, fie ca vorbim de perioada de varf, durata de solutionare a fost una constanta, limitata de conditiile legii si capacitatea depunatorului de a pune la dispozitie documentatia necesara.

Daca ar fi sa amintim de o medie a numarului de dosare solutionare pe an, aceasta s-ar situa in jurul a 60.000 de cetatenii acordate.

Termenul de solutionare a unui dosar difera de la caz la caz, in functie de complexitatea verificarilor necesare precum si de actele depuse de solicitant.

Cam care este ponderea celor care depun dosarul si obtin si cetatenia romana?

Nu detin in acest moment o statistica exacta, dar pot spune ca majoritatea dosarelor se solutioneaza pozitiv.

Cazurile de respingere se refera la neindeplinirea conditiilor legale, adica solicitantii nu pot face dovada ascendentilor sau nu au avut un comportament adecvat fata de statul roman (articolul 8, aliniatul 1, litera B si E) ;

Exista cai legale ca Autoritatea sa verifice calitatea de bun roman a celui care cere cetatenia romana? Exista o astfel de obligatie?

Da, exista cai legale si suntem obligati sa facem aceasta verificare.

Comisia pentru cetatenie poate solicita, de la caz la caz, de la oricare autoritate, relatii menite a confirma respectarea conditiei de bun cetatean.

In acceptiunea legii, prin bun cetatean se intelege ca acesta dovedeste prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman si ca nu sprijina actiuni impotriva ordinii de drept sau nu a savarsit o infractiune care il face nedemn.

Verificarea se face de fiecare institutie in parte, pentru fiecare persoana si suporta responsabilitatea raspunsului.

Scandal "patriotic": Este cetatenia romana doar pasaportul pentru UE? Dezbatere Ziare.com

Avem un recent un caz cu o tanara artista din Republica Moldova ce a ales sa denigreze public statul roman. Ce masuri au fost luate sau pot fi luate?

Autoritatea Nationala pentru Cetatenie a luat act de afirmatiile facute de domnisoara Irina Tarasiuc in spatiul public si eu personal am primit zeci de mesaje.

Toate aceste sesizari au fost inregistrate si inaintate Comisiei pentru Cetatenie, singura entitate abilitata de lege pentru a dispune retragerea cetatenie romane.

Legea prevede masuri impotriva unor astfel de cazuri?

Nu ma pot pronunta pe acest caz, dar legea prevede ca, in cazul unei sesizari venite de la o persoana care are cunostinta existentei unui motiv pentru retragerea cetateniei romane si aduce aceste dovezi, se poate demara procedura de retragere a cetateniei romane.

Presedintele Comisiei stabileste termenul la care se va judeca sesizarea si invita atat persoana care a facut sesizarea, cat si persoana in culpa pentru a-si sustine punctul de vedere.

Solicitarile venite pe cazul Tarasiuc sunt intemeiate pe motivul ca aceasta a savarsit fapte deosebit de grave prin care a vatamat interesele statului roman si prestigiul Romaniei.

Personal, eu consider ca cetatenia romana nu trebuie sa fie o viza, ci o Carte de Vizita cu care sa ne mandrim in spatiul european.

Va aduce acest caz la o regandire a strategiei, la aparitia de noi conditii?

Nu, se va mentine actuala situatie, adica o procedura simplificata pentru redobandire.

Autoritatea Nationala pentru Cetatenie este un organ executiv ce pune in aplicare legi si nu le poate modifica.

Procedura pentru redobandire va ramane aceeasi si nu are complexitatea procedurii standard de acordare, care implica prezenta solicitantului la sediul autoritatii, interviu si examene de cunostinta si cultura.

Noi putem afirma ca certificatul de cetatenie, emis dupa depunerea juramantului, este actul unei uniri miniaturale, plecand de la argumentul ca tara este in primul rand totalitatea cetatenilor sai. A fi cetatean roman inseamna a te mandri cu ceea ce ti-au lasat inaintasii si in acelasi timp a te lupta ca mostenirea acestora sa nu se piarda.

Interviu realizat pentru Ziare.com de Platforma Unionista Actiunea 2012

Quarterly Report - Editia 4

De ce afișarea în timp real a prezenței la vot poate crește simțitor participarea la urne. „Electoratul de centru-dreapta se mobilizează mai greu”
De ce afișarea în timp real a prezenței la vot poate crește simțitor participarea la urne. „Electoratul de centru-dreapta se mobilizează mai greu”
Prezența la vot a scăzut puternic de la primele alegeri post-decembriste până în ziua de astăzi. Există însă diferențe între prezența la prezidențiale, de exemplu, și prezența la...
Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Preşedintele PUSL Vaslui, Marius Iamandi-Răianu, candidat pentru funcţia de primar al municipiului Bârlad, a fost reţinut, miercuri, 29 mai, de poliţiştii Serviciului de Investigare a...
#cetatenie romana Moldova, #cetatenie romana basarabeni , #romani