7 din 10 romani spun ca se traieste mai prost in prezent (studiu)

Joi, 19 August 2010, ora 12:57
1223 citiri
7 din 10 romani spun ca se traieste mai prost in prezent (studiu)
Foto: Arhiva

Aproape trei sferturi din populatia Romaniei, 72%, considera ca, in prezent, conditiile de viata din tara sunt mai proaste sau mult mai proaste decat in anii anteriori.

In plus, mai mult de jumatate dintre romani (53%) apreciaza ca peste un an conditiile de viata vor fi mai proaste sau mult mai proaste fata de prezent, se arata intr-un raport preliminar publicat, joi, de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV).

Potrivit sursei citate, 49 la suta din populatia Romaniei considera ca, in 2010, conditiile de viata sunt mai proaste decat in anul anterior, in timp ce 23 la suta dintre repondenti sunt de parere ca nivelul de trai este mult mai prost la ora actuala decat in 2009.

La intrebarea "Cum estimati veniturile totale ale familiei dvs. in raport cu necesitatile ?", 34 la suta dintre cei chestionati au raspuns ca acestea ajung doar pentru strictul necesar, iar 31 la suta ca nu ajung nici macar pentru acesta.

La capitolul starii de sanatate, 38 la suta din populatia Romaniei a declarat ca aceasta este buna, in timp ce 28 la suta au catalogat-o drept "Satisfacatoare".

De asemenea, la solicitarea realizatorilor raportului de a caracteriza posibilitatea de a obtine un loc de munca pe masura intereselor si capacitatilor dobandite, 39 la suta dintre cei chestionati s-au declarat neincrezatori, iar 37 la suta au mentionat ca perspectiva este una "Scazuta".

Pe fondul acestor estimari, 60 la suta dintre romani stau bine in privinta relatiilor de familie.

Nu la fel se poate spune despre parerea repondentilor despre scena politica, proportia persoanelor nemultumite sau foarte nemultumite de acest aspect fiind de 87 la suta.

Studiul ICCV arata ca numai o minoritate a populatiei (1 la suta) isi apreciaza negativ locuinta, in anul 2010 inregistrandu-se cele mai inalte aprecieri ale locuintei pe tot parcursul anilor din seria de date (60 la suta).

In plus, mai mult de jumatate dintre repondenti (51 la suta) apreciaza in mod negativ felul in care este condusa tara.

In ceea ce priveste calitatea serviciilor din Romania, atat sistemul de sanatate, cat si cel de pensii sunt privite cu sceptiscism de catre 39 la suta, respectiv 20 la suta dintre romani.

Totodata, numai aproximativ o treime din populatie (35 la suta) se declara multumita si foarte multumita de viata de zi cu zi.

Conform datelor din raport, dominanta temerilor populatiei ramane cresterea preturilor, in proportie de 90 la suta, urmata de majorarea impozitelor (87 la suta) si criminalitate (45 la suta).

In 2010, se inregistreaza cel mai scazut nivel al optimismului din 1990 pana in prezent, 53 la suta dintre repondenti considerand ca peste un an conditiile de viata vor fi mai proaste sau mult mai proaste fata de cele din prezent.

Studiul ICCV, intitulat 'Calitatea Vietii 2010', a fost realizat pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.162 de persoane in varsta de peste 18 ani.

Cercetarea de teren s-a desfasurat in perioada 25 iunie - 10 iulie a.c. in 78 de localitati si 127 puncte de esantionare, iar eroarea de esantionare este de +/- 3 la suta.

Un astfel de raport s-a realizat, anual, in perioada 1990-1999, dar si in anii 2003, 2006, 2010, fiind finantat prin programul de cercetare al ICCV.

Raportul complet cuprinzand toti indicatorii masurati in cercetare va fi publicat in luna septembrie, precizeaza semnatarii cercetarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#studiu nivel trai romani, #institutul calitatii vietii, #romani trai prost , #romani