83% din romani cred ca saracia a crescut in ultimul an, in tara lor

Marti, 22 Iunie 2010, ora 23:17
1728 citiri
83% din romani cred ca saracia a crescut in ultimul an, in tara lor

O proportie de 83% dintre romani considera ca saracia a crescut in tara lor in ultimul an, in timp ce la nivelul Uniunii Europene un european din sase vorbeste despre o lupta continua pentru plata cheltuielilor casnice si trei sferturi dintre europeni cred ca saracia a crescut pe parcursul ultimului an, releva un studiu Eurobarometru publicat marti de Comisia Europeana.

Studiul mai indica faptul ca 69% din romani cred ca unul din trei conationali este sarac (fata de 30% media in UE-27), 17% din cetatenii romani considera ca unul din cinci conationali este sarac (31% media indicatorului in UE) si 6% din romani cred ca unul din 10 conationali (23% media in UE) se incadreaza in definitia saraciei.

Mai mult de patru din zece romani (43%) au raspuns ca foarte probabil nu vor avea bani pentru a plati facturile periodice, in timp ce 48% din romani nu sunt increzatori ca isi vor pastra locul de munca in urmatoarele 12 luni (fata de 18% media acestui indicator in UE). In acelasi timp, 27% dintre cetatenii romani sunt convinsi ca nu isi vor pierde locul de munca pana in vara anului viitor.

Eurobarometrul, realizat in luna mai 2010, marcheaza jumatatea Anului european de lupta impotriva saraciei 2010 si urmeaza deciziei de la 17 iunie a liderilor UE de a scoate 20 de milioane de europeni din saracie si excluziune sociala pe parcursul urmatorului deceniu.

Criza si apelurile la masuri de austeritate se reflecta in perceptia europenilor cu privire la saracie. Grecia se evidentiaza cu 85 % dintre respondenti care cred ca saracia a crescut in tara lor. De asemenea, 83 % dintre francezi, 82 % dintre bulgari si 75 % dintre italieni impartasesc, la randul lor, acest punct de vedere privind propriile tari.

Pe de alta parte, studiul arata ca, in ceea ce priveste viitoarele venituri, 73% dintre cetatenii UE fie anticipeaza explicit prestatii de pensie reduse sau cred ca vor trebui sa isi amane iesirea la pensie sau sa economiseasca mai multi bani pentru batranete.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Florin Cîțu, despre riscul pierderii șefiei PNL: ”Nu se pune în discuție. Suntem la guvernare opt ani”
Fostul premier Florin Cîțu a declarat joi, 2 decembrie, că este exclus să fie schimbat de la conducerea PNL, amintind că a fost votat de 60% dintre colegi. Liderul PNL a precizat că...