Aberatia zilei: Doamne, ce ne mai place sa stam la coada!

Luni, 10 Octombrie 2016, ora 17:12
13707 citiri
Aberatia zilei: Doamne, ce ne mai place sa stam la coada!
Foto: captura video Digi24

Au trecut aproape 27 de ani de la caderea comunismului si romanii inca mai iubesc statul la coada. Acolo isi varsa nervii, acolo isi manifesta vigilenta fata de intrusi, acolo isi pun in aplicare tacticile si strategiile. Pas cu pas, inaintezi catre locul tinta. Victorie!

Luni a fost zi bogata in oferte pentru pasionatii de stat la coada. Unii s-au deplasat la Iasi, la moastele Sfintei Parascheva, altii au avut teluri mai putin spirituale si au stat la cozi la Alexandria, Slatina sau Craiova, ca sa se inscrie in programul Casa Verde.

Poate pare greu de crezut, dar daca ne luam dupa cozile lungi si grele formate in acest weekend, romanii sunt foarte dornici sa isi monteze la casele lor panouri solare, nepresurizate sau presurizate, si pompe de caldura. Bineinteles, cu conditia ca statul sa dea fiecaruia circa 8.000 de lei.

Ca sa apuce sa isi depuna dosarele, unii s-au asezat inca de vineri la coada, desi inscrierile urmau sa inceapa abia luni. "Avem painica, salamior, avem paturile sa dormim la noapte, ne luam fesul in cap asa", a declarat pentru Digi24 un barbat venit de la 50 de kilometri distanta la Craiova sa isi depuna dosarul. Zeci de persoane au indurat frigul patrunzator al noptii in diverse colturi din tara pentru a pune mana luni, la prima ora, pe banii oferiti de stat.

In ciuda faptului ca s-au facut liste si s-a strigat periodic "catalogul", "codasii" au ajuns sa se incaiere, fiind nevoie de interventia jandarmilor. Nimeni nu a inteles de ce aceste inscrieri nu s-au putut face pe Internet. Un test de fidelitate pentru nostalgicii "epocii de aur", probabil....

Si la Iasi a fost scandal, ca in fiecare an, de altfel. Daca pana acum erau huiduiti inaltii demnitari veniti de la Bucuresti si care ingrosau obrazul varandu-se in fata, acum localnicii i-au balacarit pe cei adusi cu autocarele si directionati pe langa culoarul de acces, direct la moastele Cuvioasei Parascheva.

Ce iubire, ce smerenie, ce respect? Sa stea la COADA!

"Vin 100 de autocare sa intre si noi stam la coada de aseara de la 7? Se poate asa ceva?", a declarat o credincioasa sufocata de indignare, citata de B1tv.

"Sunt femeie de 76 de ani, bolnava, de la 11-12 am ajuns la rand. Toata noaptea am stat. Au intrat in fata. Unde mai este dreptate, daca nici la Sfanta Biserica nu este o dreptate, si o omenie, si o cinste, si o rusine, un bun simt, atunci unde mai gasim?", a spus o alta.

Interesant este faptul ca moastele sunt tot anul la Catedrala Mitropolitana din Iasi, dar in credinta populara se spune ca in zilele in care este organizata aceasta procesiune speciala au o putere mai mare de indeplinire a dorintelor.

Nu putem sa nu remarcam insa si faptul ca in prag de campanie electorala Primaria Voluntari, condusa de Florentin Pandele, a platit integral costurile pentru 120 de autocare care au dus la Iasi circa 6.000 de credinciosi.

Integral, integral? Nu e limpede. Autocarele cu pelerini au pornit din Voluntari la ora 22:30 si au mers toata noaptea, "fiind insotite pe tot traseul catre Iasi de reprezentanti ai Politiei Locale Voluntari", dupa cum a declarat un reprezentant al dispeceratului pentru News.ro.

Si mai remarcam faptul ca pelerinii ilfoveni au fost obligati la momentul inscrierii pe listele intocmite de primarie sa ofere numarul lor de telefon, o copie dupa actul de identitate si o declaratie privind starea de sanatate.

Sa speram ca vom vedea astfel de cozi si la alegeri, dar nu pe motiv de proasta organizare, ci din dorinta cetatenilor de a-si exprima dreptul constitutional.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

#coada Sfanta Parascheva , #romani