ADN-ul raului: Cum am ajuns in halul asta, ca idiotii sa ne conduca, tagme de jefuitori sa aiba banii tarii pe mana? - Interviu video (II)

Vineri, 31 Mai 2019, ora 14:35
49194 citiri
ADN-ul raului: Cum am ajuns in halul asta, ca idiotii sa ne conduca, tagme de jefuitori sa aiba banii tarii pe mana? - Interviu video (II)
Foto: Ziare.com

Pusi la radiografie, si Stalin si oricare dintre noi aratam la fel, un paradox pe care poate genetica il va lamuri, identificand un ADN al lui Cain, o gena a raului. Dar tocmai pentru ca exista si binele, atunci cand ti se intampla relele pe care le-a trait Romania in ultimii ani, indignarea ta e mare: cum sa ajunga idioti sa ne conduca?

L-am intalnit pe Gabriel Liiceanu in biroul de la Editura Humanitas, unde tocmai iesea de la tipar Caietul de ricosat ganduri, care va fi lansat, sambata, la Bookfest.

Acesta a fost prilejul formal al interviului pentru Ziare.com: in prima parte, Gabriel Liiceanu vorbeste despre rostul intelectualilor in societate, despre eroii anonimi ai comunismului, dar mai ales despre cum te mentii demn, asta insemnand in registrul uman, atunci cand regimul politic in care traiai miza pe complicitati, delatiuni si dezumanizare.

In aceasta a doua parte, numele lui Liviu Dragnea a fost ignorat, semn ca Romania poate deveni o tara in care se poate dormi linistit, dar am vorbit despre raul care s-a petrecut Romaniei in ultimii ani.

AICI puteti urmari inregistrarea.

Cateva idei din a doua parte a interviului pe care Ziare.com vi-l propune in format video:

Va spun sincer ca eu nu stiu unde sunt asezat din punctul de vedere al spectrului politic. Primordiale sunt ideile etice, care sunt legate, la randul lor, de un anumit tip de inteligenta. Ai obligatia morala, cum a zis cineva, sa fii inteligent.

In clipa in care te asezi pe pozitiile de stanga, sa zicem, sustinand principiile corectitudinii politice, devii neetic prin prostie. Cum sa te oblige o asezare pe un spectru politic sa spui tampenii?

Ura este boala cea mai periculoasa care poate sa dea peste o societate. Exista un ADN al raului

Cand am facut conferinta de la Microsoft, din care a iesit o cartulie despre ura, cred ca era in 2007, cand am asistat la haita parlamentara de 322 de insi, care au sarit, in mod neconstitutional, cum a declarat Curtea Constitutionala, sa-l dea jos pe Basescu.

Cu toate acestea, haita a functionat, l-au suspendat si au creat un climat al urii, care pe mine, atunci, m-a ingrozit.

Am avut sansa sau nesansa sa stau in sala Parlamentului cand Traian Basescu a citit condamnarea oficiala a comunismului, ca regim ilegitim si criminal. Ce a fost acolo, organizat de Vadim Tudor, a fost de cosmar. Sub impactul acelui spectacol cosmaresc, m-am apucat sa gandesc tema urii.

Ura este cel mai periculos lucru, boala cea mai periculoasa care poate sa dea peste o societate, pentru ca ea este intotdeauna organizata, e incitata. Ea este organizata de obicei de intelectuali ticalositi, care si-au tradat statutul de intelectuali, care se inregimenteaza intr-o ideologie. Ideologia nu mai este deja gandire intelectuala pura, ci este o gandire angajata afectiv, care nu are o relatie obligatorie cu adevarul.

Acesti oameni, care intra cu cele mai puternice temperaturi afective in spatiul gandirii, creeaza nodurile urii. Ele pornesc de multe ori de la invidie, de la frustrari, de la specularea frustrarilor.

Tot marxismul este o teorie care se naste prin specularea frustrarilor, a invidiei excitate, programate ca atare. Si atunci se naste un manifest al urii. Manifestul Partidului Comunist este cea mai ticaloasa carte care s-a scris vreodata pe lume, pentru ca este un program al urii, iar Lenin este cel mai mare criminal din istoria omenirii, pentru ca a reusit sa gaseasca tehnicile de punere in practica a manifestului urii.

Cuplarea unei ideologii a urii cu o practica a urii a dus la cel mai mare dezastru din istoria speciei umane.

De cate ori este excitat lantul invidie - ura - crima, atunci ecuatia raului este completa.

Acestea sunt cele doua mari ecuatii care insotesc istoria omenirii si care au stramosi mitologici: Cain si Abel.

Eu merg pana acolo incat imi spun ca aceasta fabuloasa legenda intemeietoare a dubletului, a binomului rau-bine este statuata acolo. Eu nu cred ca acest lucru nu are un fundament genetic.

Exista un stramos al binelui si al raului si e vorba despre doua specii diferite, in care aparenta e acea de om, de uman - toti semanam, avem aceleasi viscere, si Stalin, si oricare dintre noi, pusi la radiografie, aratam la fel: toti avem nas, ochi, urechi. El este om, noi suntem oameni.

Nu facem parte din aceeasi specie.

Nu stiu cum s-a nascut aceasta specie care l-a dat pe Cain, stramosul raului, si pe toti cei care i-au urmat. Cand vorbesti cu un teolog despre asta se ingrozeste: E o erezie! Orice om poate fi mantuit indiferent de ce a facut, Dumnezeu il poate ierta.

Nu stiu daca nu cumva, cand genetica va progresa, nu se va gasi un ADN al lui Cain si al speciei lui Cain.

Am incercat sa ma inconjur in viata mea de oameni minunati si am avut norocul sa cunosc oameni la varful frumusetii umane si cand i-am cunoscut si m-am bucurat de ei si cand i-am pierdut si mi-a fost dor de ei, mi-am spus: "Ce divin ar fi sa triaiesti intr-o omenire care ar fi facuta din oameni remarcabili". Cand traiesti inconjurat de un edificiu afectiv, cum imi place sa ii spun, iti poti imagina lumea ca fiind facuta din oameni de un astfel de calibru.

Cand vezi ce ni s-a intamplat noua, ce au facut acesti nenorociti cu un popor intreg, indignarea ta nu cunoaste margini, pentru ca e comparat cu lucrurile normale. Cum am ajuns in halul asta, ca idiotii sa ne conduca, tagme de jefuitori sa aiba banii tarii pe mana?

Gabriel Liiceanu: Niciun om nu are puterea singur. Are acoliti, gasti de putere- Interviu video (I)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Gabriel Liiceanu interviu , #romani