Ziare.com

Adolescentii romani, de nedezlipit de ecranul televizorului si al calculatorului - studiu

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 22:27

   

Adolescentii romani, de nedezlipit de ecranul televizorului si al calculatorului - studiu
Adolescentii romani petrec, in medie, sapte ore pe zi in fata televizorului, ascultand radio, stand pe Internt sau jucandu-se pe calculator, se arata intr-un studiu prezentat marti de Ministerul Tineretului si Sportului si UNICEF.

Raportul "Situatia adolescentilor din Romania" scoate la iveala, pe langa faptul ca sunt preocupati de media, si ca acestia isi incep viata sexuala in jurul varstei de 15 ani, transmite Mediafax.

In studiu se arata ca baietii folosesc retelele de socializare in proportie de 93%, spre deosebire de fete, care le folosesc in proportie de 88%. Adolescentii de la oras utilizeaza aceste platforme in proportie de 91%, in vreme ce adolecentii de minimum 14 ani de la tara le utilizeaza in proportie de 77%.

96% dintre adolescenti se uita zilnic la televizor, 50% dintre ei petrecand peste trei ore in fata ecranului, in loc sa socializeze, sa invete sau sa faca miscare. 88% dintre adolescenti folosesc reteaua Internet, navingand, in medie, 3,37 ore pe zi.

"Adolescentii utilizeaza retelele de socializare, doar 16% din ei declarand contrariu. Peste 50% din adolescentii care utilizeaza retelele de socializare o fac pentru a fi in contact cu alti prieteni, pentru a trimite mesaje, dar foarte putini utilizeaza social media pentru a afla mai multe despre riscurile consumului de alcool, droguri (1%).

Mai multe fete decat baieti utilizeaza retelele de socializare pentru a se informa si mai multi baieti pentru a socializa. Pentru adolescenti, informatiile gasite pe retelele de socializare nu sunt foarte fiabile", se arata in studiul citat.

Cand isi incep adolescentii viata sexuala

15% dintre adolescentii chestionari au declarat ca si-au inceput deja viata sexuala, (23% dintre baieti si 11% dintre fete, 20% in urban 14 la suta in rural). 1% dintre cei cu varsta sub 14 ani au declarat, de asemenea, ca si-au inceput viata sexuala.

Media de varsta la care acestia isi incep viata sexuala este de 15 ani si jumatate, iar adolescentii activi sexual au avut, in medie, 2,3 parteneri la momentul la care au fost chestionati, in vreme ce 68% dintre ei aveau un partener stabil.

"Cand au fost intrebati cat de des au folosit prezervativul cu partenerul lor stabil in ultima luna, aproape jumatate (47%) dintre adolescentii care si-au inceput viata sexuala au afirmat ca l-au folosit de fiecare data si majoritatea le-au folosit pentru a preveni o sarcina (63% in comparatie cu 19% au folosit prezervativul pentru a se proteja de boli cu transmitere sexuala). Aceste rezultate indica o nevoie crescuta pentru educatie pentru sanatate, cu focus pe boli cu transmitere sexuala", atrage atentia studiul citat.

In ceea ce priveste nivelul de cunostinte legate de HIV, adolescentii au raspuns, in proportii cuprinse intre 24 si 39% cu "nu stiu/nu raspund", ceea ce indica faptul ca adolescentii au nivel de incertitudine destul de ridicat legat de aceasta problema.

Studiul a fost realizata pe un esantion de fete si baieti din populatia totala si are o marja maxima de eroare de +/ -3,9 la suta, la un nivel de incredere de 95%.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 931 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor