Alex Gavan, alpinistul roman cu misiuni inalte: Everest si Dhaulagiri, fara oxigen suplimentar si serpasi

Miercuri, 28 Mai 2014, ora 08:17
2530 citiri
Alex Gavan, alpinistul roman cu misiuni inalte: Everest si Dhaulagiri, fara oxigen suplimentar si serpasi

Alpinistul Alex Gavan a avut in aceasta primavara doua tentative de a urca doua varfuri de peste 8000 de metri fara oxigen suplimentar si fara sprijinul serpasilor.

Este vorba de prima ascensiune romaneasca fara oxigen suplimentar a Everestului (8850 de metri) si Dhaulagiri (8167 de metri), se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Expeditia pe Everest a lui Alex Gavan a avut loc in aprilie 2014, aceasta fiind a doua sa incercare de a urca acest munte fara oxigen si fara sprijinul serpasilor, dupa cea din 2009.

Alex Gavan a ajuns in tabara de baza de pe Everest (5.360 de metri) pe data de 15 aprilie si a intrat in programul de aclimatizare.

Pe data de 18 aprilie 2014, in jurul orei 06.00, o avalansa s-a produs la altitudinea de 5.800 de metri, intre tabara de baza si tabara 1, intr-o zona periculoasa, denumita caderea de gheata Kumbu, omorand 16 ghizi serpa, in ceea ce este considerata a fi cea mai mare tragedie din istoria muntelui. La momentul producerii avalansei, Alex Gavan nu se afla pe Everest, fiind intr-o ascensiune de aclimatizare pe un alt munte din zona.

Tragedie pe Everest: Cel putin sase persoane au murit intr-o avalansa

Tragedia din 18 aprilie a dus in tabara de baza "nu doar la o atmosfera incarcata de durere pentru pierderea serpasilor, ci si la o situatie conflictuala, de natura politica si la o anumita nesiguranta". In acest context, Alex Gavan a decis retragerea de pe Everest. In acelasi timp, expeditiile de pe partea sudica a muntelui au fost anulate, se mai arata in comunicat.

"Chiar daca fac parte dintre putinii alpinisti care urca pe varfuri de peste 8000 de metri fara oxigen suplimentar si fara sprijinul serpasilor, respect ghizii locali pentru munca periculoasa pe care o depun pe acest munte, pentru a asigura un trai familiilor lor. Am participat la ceremonialul organizat in memoria lor si la diverse discutii care au urmat acestei tragedii.

Consider ca un optmiar nu se urca cu orice pret, ci cu respect pentru munte si pentru oamenii locului. Am simtit ca in acel moment muntele trebuia lasat sa se linisteasca si odata cu el si oamenii. Comercializarea Everestului a facut ca, intr-un fel, sa fie doar o chestiune de timp pana cand o astfel de tragedie sa se intample. Simt ca acest munte s-a infuriat foarte tare de aceasta data, si nu fara motiv. Repet mereu ca muntii nu se urca doar cu pioleti si cu coltari, ceea se putem avea cu totii, ci mai ales cu smerenie", a explicat Alex Gavan decizia luata.

Expeditia anterioara pe Everest a lui Alex Gavan a fost in 2009, aceasta fiind prima tentativa romaneasca de a escalada cel mai inalt munte din lume fara oxigen si fara sprijinul serpasilor.

Atunci, tanarul roman a decis sa renunte la urcarea varfului tocmai din cauza conditiilor extrem de periculoase din zona caderii de gheata Khumbu, aceeasi portiune in care a avut loc tragedia de anul acesta.

In ultima sa expeditie himalayana, pe 30 aprilie 2013, Alex Gavan a realizat, fara a folosi oxigen suplimentar si ajutor din partea serpasilor, prima ascensiune romaneasca a varfului Shisha Pangma (8027 de metri).

D.R.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...