Alina Mungiu-Pippidi: La cat produce, Romania ar trebui sa aiba sase milioane de locuitori

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 08:26
4939 citiri
Alina Mungiu-Pippidi: La cat produce, Romania ar trebui sa aiba sase milioane de locuitori

Romania continua sa fie o tara subdezvoltata, care ar trebui sa aiba sase milioane de locuitori, la cat produce. In plus, accesul in multe profesiuni inca se face pe baza de relatii, pile si patronaj politic.

Declaratiile au fost facute de Alina Mungiu-Pippidi, intr-un interviu pentru Ziare.com. Aceasta ne-a mai spus ca nu exista popoare mai talentate decat altele, ci meritele pentru premii si inventii le are organizarea sociala a tarilor.

Totodata, Mungiu-Pippidi considera ca in Romania s-a creat "asteptarea nerezonabila" ca Mircea Cartarescu ar putea sa castige premiul Nobel pentru literatura, dar ca scriitorul este de fapt un poet si "e mai greu sa traduci poetii".

In Occident, romanii tineri se pot dezvolta fara relatii, in Romania e greu sa condamni pe cineva care are putere - cu referire la plagiatul premierului Victor Ponta -, politica nu atrage ce avem mai bun, din punct de vedere al valorilor, iar printul Nicolae este cel care ar putea duce mai departe monarhia constitutionala in Romania, sunt alte afirmatii ale Alinei Mungiu-Pippidi.

S-a decernat o noua editie a premiilor Nobel, si Romania nu figureaza din nou printre laureati. E un bun moment sa ne explicati teza principala a cartii dumneavoastra recente: "De ce nu iau romanii premiul Nobel".

De fapt e o metafora, care se traduce prin "De ce nu e Romania o tara performanta". Cu alte cuvinte, nu incerc sa explic de ce Mircea Cartarescu nu ia premiul Nobel, desi in treacat ma refer si la asta, ci de ce tara noastra, la 150 de ani de la independenta, continua sa fie o tara subdezvoltata, care la cat produce ar trebui sa aiba vreo sase milioane de locuitori, nu douazeci, in care toata tara are capacitate de inovatie cat un oras provincial din Germania.

E o incercare de a explica de ce performanta noastra intelectuala si economica, cele doua fiind legate, a fost si ramane submediocra.

Si se poate rezuma explicatia?

Pe scurt, desi Romania a devenit o tara libera, societatea noastra nu este, nici macar dupa caderea comunismului, o societate deschisa, in care concurenta sa fie libera. Accesul in multe profesiuni, ca si in afaceri, continua sa fie controlat de relatii, pile si structurat prin patronaj politic, cultural sau de alte feluri. Asta ne opreste sa scoatem la iveala ce e mai performant, de la talent la productivitate.

Daca noi controlam accesul strict aici prin diverse gasti si retele care monopolizeaza puterea, acest lucru nu se poate realiza in exterior, unde ce iese de la noi ca produs al selectiei interne nu se dovedeste performant.

Ca atare, adevaratii nostri oameni de talent o iau pe cont propriu si, atunci cand ajung individual in competitii externe, reusesc. Daca insa e sa dam noi oficial burse sau sa selectionam reprezentanti, atunci sistematic alegem pe unii care nu pot lua premiul Nobel. Metaforic vorbind...

Nu cred ca exista unele popoare mai talentate decat altele, lumea e distribuita statistic normal, daca unele tari au multe inventii, iau multe premii si se imbogatesc este din cauza organizarii lor sociale, nu a fondului de baza. Suntem o societate clientelara, iar clientelismul e dusmanul talentului si al economiei de piata.

Pentru a castiga premiul Nobel pentru literatura, Romania are nevoie sa investeasca 100.000 de euro in promovare

In aceste zile, Mircea Cartarescu e foarte atacat pentru sumele investitite de ICR in promotia cartilor sale. E vina lui ca nu ia premiul Nobel?

Cartarescu e atacat intr-un fel cu totul ignobil, el avea circulatie internationala inainte sa ajunga prietenii lui sa conduca ICR, deci nu are nimeni ce ii reprosa. Pretul pentru el creste din cauza asteptarii nerezonabile care s-a creat la noi ca ar putea lua premiul Nobel, partial si de el intretinuta.

Daca romanii vor neaparat sa castige un Nobel pentru literatura, o suta de mii de euro pentru promotie nu e mult. Dar eu nu cred ca promotia nationala e ce vinde un artist, daca are convertibilitate internationala vor da cei de acolo bani sa-l promoveze.

Cartarescu: Sa nu se astepte nimeni sa iau Nobelul, sunt cam tinerel

Cartarescu: Nu stiu nimic despre Mo Yan - premiul Nobel este surprinzator

As fi preocupata mai degraba de faptul ca literatura noastra e asa pustie, greu sa ai mari tiraje in strainatate cand scrii carti despre nimic, nu exista un mare roman la noi despre comunism, despre razboiul cu Rusia, despre pogrom, despre exil. (...) Pana si despre construirea Casei Poporului exista un mare roman al scriitorului albanez Ismail Kadare, dar nu unul romanesc. Cartarescu e extrem de talentat, dar e de fapt un poet, e mai greu sa traduci poetii.

Locuiti si predati in Germania de ani de zile. Ce aveti acolo in plus, fata de ce aveati aici? I-ati sfatui pe tinerii romani sa plece din tara?

Am concurenta, care ma ajuta sa ma dezvolt, am recunoasterea a ce sunt intr-o lume la standarde internationale. In Romania, nu aveam parte de concurenta loiala, doar de invidie, politologia insemna fie fosti propagandisti PCR, fie impostori, erau foarte putine exceptii la Bucuresti.

Nu exista o discutie profesionala reala, si nici acum nu este, desi oameni tineri care se intorc de la studii occidentale vor schimba poate asta treptat-treptat. Oamenii tineri nu au nevoie de sfatul meu, stiu si ei ca acolo se pot dezvolta fara relatii, doar pe merit, si pleaca toti in Occident.

Despre plagiatul lui Ponta: In Romania, e greu sa condamni pe cineva care are putere

Cand si cum vom reusi sa ne scoatem in fata valorile si sa le urmam?

Uite, avem un presedinte al Academiei care are un numar enorm de citate internationale, asta e un pas pe drumul ce bun. Ca si faptul ca vreo doua comisii au reusit sa califice lucrarea unui prim-ministru drept plagiat, e greu sa condamni la noi pe cineva care are putere.

Problema e ca plagiatul si impostura academica sunt foarte raspandite si ceea ce am propus eu e greu de facut, anume acordarea unui termen de gratie de trei ani in care universitarii sa corespunda criteriilor academice, dupa care o verificare generala si eliminarea celor care nu sunt la standarde. Ar fi echivalentul unei revolutii si ca atare sunt sceptica.

Circula, dimpotriva, zvonuri ca se vor scoate criteriile de performanta introduse de Miclea-Funeriu, care erau poate prea avansate pentru lumea romaneasca, dar macar stabileau norma ideala de calitate. Renuntarea prematura la ele ar fi un semnal catastrofal. In rest, nu e asa greu.

Sa ne bucuram cand ia Herta Muller premiul Nobel, nu sa ne revarsam individia si ranchiuna, cum s-a intamplat, pentru ca nici ea nu a iesit din selectia noastra autohtona, ne-a depasit pe langa autostrada controlata de critica noastra, si atunci imediat ai nostri baieti s-au repezit sa spuna ca nu are talent, ca a luat un premiu politic?

Sa nu mai denigram mai ales pe cine ne reprezinta in Occident mai bine? (...) As vrea sa fac clar ca baietii astia din generatia de aur a fimului nostru si-au facut loc singuri la Cannes, nu le-a deschis drumul nici ICR, nici nimeni, i-au selectionat francezii, nu romanii, altfel aveam pe senatorul Nicolaescu sau altul ca el pe post de candidat etern.

Exista o "societate civila a USL" asa cum au existat "intelectualii lui Basescu"?

Pai da, exista colonelul Dogaru, pensionarii militari, securisti si compania. Cat e de civila, greu de spus. Pe urma, sunt ONG-uri mai apropriate de USL, ca Transparency Romania, nu ar fi nici o nenorocire daca la centru ar mai ramane cineva. Vorba e ca nu prea e nimeni la centru, dat fiind ca toate resursele se distribuie politic la noi, centrul e un fel de tara nimanui.

Retragerea lui Sever Voinescu din politica - dovada de onestitate. Despre ARD: Politica nu atrage ce avem mai bun

De ce credeti ca nu se mai implica intelectualii in politica?

Cred ca am vazut destui care, dimpotriva, s-au implicat in ultimii ani, cu pierderi serioase de imagine pentru ei si fara vreun profit pentru societate. Nu cred ca oameni ca Teodor Baconschi au avut vreun succes. Sever Voinescu se retrage deja, ceea ce e dovada de onestitate. Mircea Diaconu a facut numai gafe.

Toti intelectualii din politica la un loc nu au ce arata la ora asta. Daniel Funeriu a fost cel mai harnic, dar si destul de inadecvat pe alocuri, fara sa inteleaga sistemul pe care voia sa il schimbe.

Acum a intrat in ARD o noua generatie, neolegionara, obsedata de identitate in loc de performanta si de crestinism in loc de Europa, politica nu atrage ce avem mai bun. Domnii Neamtu si Papahagi degeaba se supara pe mine, in afara de declaratii inadecvate nu au nici o competenta de aratat care ar fi de folos in zona guvernarii.

Stiu, teoria generala e ca sunt prea critica ca am eu vreo frustrare. Ce frustrare? Putea sa fiu la fiecare din ultimele alegeri parlamentar, presedinte TVR, diplomat si alte asemenea, liderii de partid stiu bine, dar nu in conditiile puse de mine. Ca atare, prefer sa fiu autonoma, vocea mea are mai mare influenta asa decat daca as fi intr-un partid.

L-ati sustinut pe Nicusor Dan pentru Primarie, iar acesta a pierdut si locul in consiliu. A spus insa ca va candida din nou. Ce l-ati sfatui sa schimbe, la urmatoarea candidatura?

Nicusor Dan e un om bun. Dar e un politician amator. A fost o mare eroare sa nu spuna oamenilor decat in ultima clipa sa-l voteze si pentru Consiliu. Acuma, insa, daca ar fi profesionist, ar fi ca ei, asa ca il iubim asa, amator cum e. Ce ar trebui schimbata e legea, care controleaza accesul independentilor, la fel cum e in literatura sau afaceri - vai de capul cui are o firma si nu are relatii politice.

Dar legea e greu de schimbat, din acelasi motiv, primii intrati in piata au inchis accesul dupa ei, si la asta se inteleg perfect, sa nu lase pe noii veniti.

Pana la urma cu cine tineti, in politica?

Tin cu oamenii care sunt deranjati, ca si mine, de felul in care se autoperpetueaza mediocritatea societatii noastre si vor sa schimbe ceva.

Marea realizare a generatiei noastre - intrarea, nu tocmai pe merit, in Uniunea Europeana

Ati sustinut, intr-unul dintre editoriale, reinstaurarea monarhiei in Romania. Cine ar trebui sa si actioneze in acest sens? Cine ar avea cele mai multe sanse de reusita si ce ar trebui sa faca?

Trebuie sa scapam de alegerea directa a presedintelui si ambiguitatile desemnarii unui prim-ministru, care aduc doar conflict si un exces de populism. Da, monarhia constitutionala ar fi buna, ar aduce obiectivitate, dar nu cred ca romanii il vor pe Radu Duda, e prea banuit ca nu e din afara mlastinii romanesti.

In schimb, nepotul regelui, printul Nicolae, intre timp stabilit in Romania, ar avea sanse daca vreun partid politic ar prelua cauza sau ar exista o initiativa cetateneasca larga. Altfel o sa avem de ales intre doua generatii diferite din serviciile secrete, asta va fi oferta prezidentiala, ma tem.

Exercitiu de imaginatie: Ce reactie ar trebui sa aiba un prim-ministru, respectiv un presedinte ai Romaniei dupa ce ar citi cartea? I-ar pune pe ganduri?

Sper. Ca lectia e clara. Deschideti aceasta societate talentului intern, ca e vorba de antreprenori sau de artisti! Asta inseamna daramarea barierelor din fata unei competitii egale din lumea stiintifica si din afaceri - singurul program care poate aduce inovatie si dezvoltare, nu mai e nevoie de altul.

Prim-ministrii nostri, cel de acum si cel din opozitie, sunt tineri si cred ca inteleg amandoi, dar tot amandoi sunt produsi de sistemul actual. Se vor intoarce la un moment dat contra lui, stiind ca altfel nu vor putea performa? Daca fac asta, vor gasi aliati in societatea civila si vor avea nevoie de ei, ca opozitia va fi enorma.

Daca nu o fac, o sa ne taram mai departe la limita supravietuirii, unde am fost toata istoria noastra moderna, si vom irosi marea realizare a generatiei mele, intrarea, nu tocmai pe merit, in Uniunea Europeana.

Alina Mungiu-Pippidi: Despre fractura dintre merit si succes in societatea romaneasca

In noul volum al Alinei Mungiu-Pippidi, "De ce romanii nu iau premiul Nobel", aparut recent la editura Polirom in colectia "Ego. Publicistica", se regasesc cateva dintre raspunsurile care au atras sute de mii de cititori si mii de comentatori ai editorialelor semnate de una dintre cele mai cunoscute voci ale societatii civile din Romania zilelor noastre.

Articolele ce alcatuiesc volumul "De ce romanii nu iau premiul Nobel" au aparut in perioada 2005-2012 in publicatiile: Romania libera, Dilema veche, 22 si pe Ziare.com.

Alina Mungiu-Pippidi (n. 1964), doctor in psihologie sociala al Universitatii din Iasi, este una dintre cele mai cunoscute voci ale societatii civile din Romania si o personalitate academica recunoscuta peste hotare, fiind de mai multe ori invitata sa conferentieze la universitati ca Harvard, Oxford, Stanford si European University Institute.

In prezent este profesor de politici publice la Hertie School of Governance din Berlin, presedinte fondator al Societatii Academice din Romania si expert al Comisiei Europene.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Mungiu Pippidi carte romani Nobel, #lansare carte Alina Mungiu, #carte Alina Pippidi Mungiu, #articole Alina Pippidi Mungiu, #interviu Alina Mungiu Pippidi , #romani